Situatie disperata intr-o padure din Cluj. Hotii de lemne au "ras de pe fata pamantului" zeci de hectare
Hectare intregi au fost taiate, in timp ce proprietarii cauta solutii ca sa-i opreasca.
Au incercat sa dea suprafetele in paza ocolului silvic, dar au aflat ca trebuie sa achite paguba tot din buzunarul lor.
In comuna Savadisla, aflata la 22 de kilometri de Cluj-Napoca, oamenii care au paduri au ajuns la capatul puterilor. Cu fiecare zi care trece, noi zone sunt defrisate. Un barbat a fost la un pas sa faca un atac de panica, atunci cand a vazut cat a mai ramas din putina padure pe care o detine. Revoltator e ca hotii il fura pe fata si chiar i-au ras in nas.
"Am venit aici sambata si erau peste 100 de fire de fag groase. Cand am venit aici marti mai erau doar 10. Nu ii poate opri nimeni, unul a zis catre mine: pe mine nici Dumnezeu nu ma opreste!", a spus Ioan Bodea, proprietar de padure.
Disperarea e cu atat mai mare cu cat fiecare ciot ramas in urma trebuie justificat catre autoritati. In urma hotilor de lemne in paduri ramane prapad: doar cioate si busteni cazuti la pamant. Oamenii sunt disperati pentru ca, pe langa paguba creata, ei trebuie sa plateasca fiecare cioata in parte. Un proprietar plateste pentru aceasta aproximativ 1.000 de lei.
"Am chemat jandarmii, au fost la noi, ne-au promis ca fac controale, au si facut, dar aici hotii sunt tot timpul in fata noastra. Pana ies jandarmii din Cluj hotii deja stiu si pleaca. Sunt oameni care ii informeaza", a spus Sfetan Asztaloz, viceprimarul din Savadisla.
Singura solutie care pare sa dea roade este "Radarul Padurilor" - o aplicatie lansata in octombrie anul trecut. Prin apel la 112, oamenii pot reclama transporturile de lemne suspecte, iar politia le verifica pe traseu. Pana acum s-au inregistrat in total 4 mii de apeluri, din care peste o mie de cazuri s-au dovedit reale. Soferii au primit amenzi, iar lemnul a fost confiscat.