Situația incredibilă la „Marius Nasta”. Activitatea institutului poate fi suspendată în orice moment
Beatrice Mahler, șefa Institutului "Marius Nasta", a declarat că instituţia nu are autorizaţie sanitară de funcţionare valabilă şi aşteaptă un punct de vedere de la DSP în urma lucrărilor de modernizare.
„În acest moment, Institutul "Marius Nasta" nu are o autorizaţie sanitară de funcţionare valabilă. Am făcut demersurile necesare, toate cele care sunt prevăzut din punct de vedere legal, pentru ca acest lucru să se întâmple şi aşteptăm un răspuns din partea Direcţiei de Sănătate Publică. Practic, în urmă cu doi ani, Institutul "Marius Nasta" a accesat fonduri europene care au vizat modernizarea reţelei de instalaţii electrice şi de gaze în valoare de aproape 10 milioane de lei de la Ministerul Fondurilor Europene, care au vizat schimbarea reţelei electrice, care era din 1962, dar au vizat şi montarea unor filtre de aer specifice Blocului operator, care erau cerute de DSP încă din 2018”, a explicat medicul.
Potrivit managerului, modificările efectuate la unitatea medicală au fost necesare, dar lipsa unui răspuns produce efecte în zona medicală.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
„Aceste modificări pe care le-am realizat în cadrul structurii vechi a institutului au fost şi sunt necesare, însă necesită un punct de vedere al DSP pentru evaluarea lucrărilor şi pentru a da drumul activităţilor, mai ales în zona de Terapie intensivă, unde sunt 9 paturi suspendate şi 3 săli de bloc operator. Din păcate, nu avem încă un răspuns şi efectele asupra activităţii medicale se răsfrâng şi cresc şi iau amploare de la o săptămână la alta”, a arătat Beatrice Mahler.
Șefa instituției a mai adăugat că formularele speciale pe care le folosesc medicii pentru a prescrie medicaţie unui pacient sau recomandă investigaţii de control nu mai pot fi cumpărate.
„Activitatea Institutului Marius Nasta din Bucureşti, cel mai mare spital de boli pneumologice din România, poate fi suspendată oricând, pentru că de două luni şi jumătate nu are autorizaţie sanitară de funcţionare. Este vorba de un spital în care intră anual peste 40.000 de pacienţi și care, în lipsa acestui aviz, poate rămâne oricând fără finanțare de la Casa de Sănătate. Tot fără aviz sunt și 3 săli de operație și 3 saloane modernizate complet, care stau închise în timp ce medicii operează în doar două săli, iar pacienții cu tuberculoză și cancer pulmonar sunt amânați pe bandă rulantă din lipsă de locuri. La Pacient în România, vedem cum legile, birocrația și lipsa de comunicare duc la situații aberante în care cei mai afectați sunt bolnavii”, a susţinut medicul pneumolog.
Controalele externe, blocate de lipsa avizelor naționale
Un alt impact negativ, după cum susţine Mahler, este şi faptul că vizitele externe pentru autorizarea laboratorului naţional de tuberculoză nu mai pot fi efectuate în aceste condiţii.
„Un alt impact neplăcut vine în zona de autorizare a laboratorului naţional de tuberculoză, care, pentru a fi autorizat la nivel internaţional, are nevoie de nişte controale externe care în acest moment sunt blocate, tocmai pentru că trebuie ca această autorizare să îndeplinească nişte criterii şi ele trebuie respectate de institut. Mă îngrijorează că vine iarna, că în acest moment pacienţii sunt operaţi în Pavilionul 2. Există o zonă de Terapie intensivă postoperatorie în Pavilionul 2, însă secţia de chirurgie toracică este în Pavilionul 1 şi, practic, postoperator, a doua zi, pacienţii sunt în acest moment transportaţi prin curte. Lucrul acest creează un disconfort real pacienţilor - scăderea temperaturii în mediul exterior cred că impune soluţii - ori schimbăm structura. Dar fără DSP nu putem face paşii legali pe care cred eu că, prin poziţia noastră, suntem obligaţi să îi facem faţă de pacientul din România care plăteşte asigurări de sănătate”, a mai arătat Beatrice Mahler.
Sursa: Agerpres
Etichete: marius nasta, beatrice mahler, Directia de Sanatate Publica,
Dată publicare:
22-10-2024 14:33