Situație critică la Spitalul Județean Buzău. Bolnavii Covid așteaptă și câte 10 ore în ambulanțe, cu masca de oxigen pe față
Situație critică la Spitalul Județean din Buzău, la fel ca în multe alte unități medicale din țară. Toate locurile destinate bolnavilor de Covid și secția ATI sunt ocupate.
În curtea spitalului ambulanțele care aduc noi pacienți infectați stau în așteptare chiar și 10 ore, iar unii dintre aceștia primesc oxigen în mașini.
Într-o astfel de situație disperată, Direcția de Sănătate Publică Buzău a propus Ministerului Sănătății transformarea unui alt spital din județ în unitate suport covid.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
60 de cazuri noi de covid au fost confirmate în Buzău doar în ultimele zile. Mulți dintre pacienți sunt în stare foarte gravă, iar secția dedicată celor cu coronavirus este arhiplină.
De asemenea, cele 14 locuri de la ATI se ocupă aproape imediat. Și veștile nu sunt deloc bune. Cele 10 module din curtea spitalului sunt pline, iar în Unitatea de primiri Urgente așteaptă alți pacienți care nu pot fi internați din cauza lipsei de locuri.
Claudiu Damian, manager SJU Buzău: ”La ora actuală am 7 pozitivi sus la etajul 4, sectorul tampon, iar în UPU am 17 pacienți pozitivi cu diferite forme, de la ușoare și medii care trebuie să îi redirecționăm ori către alte spitale ori să vedem unde îi punem în spitalul județean".
Victor Ioniță, șef secție ATI Buzău: ”Vin pacienți care au o evoluție mai gravă decât cei cu care eram obișnuiți până acum, la care tehnicile de îngrijire trebuie să fie mult mai intense și evoluția de multe ori este imprevizibilă sau merge spre agravare foarte rapid”.
Toate paturile sunt ocupate
Între timp, curtea spitalului a devenit o mare sală de așteptare. Ambulanțele care transportă pacienți cu coronavirus stau chiar și 10 ore cu pacienții în mașină până când aceștia sunt preluați.
Elena Tănase, asistent medical: ”În ambulanță am o pacientă în vârstă de 81 de ani de la Padina care prezintă de o săptămână dureri abdominale, frison, transpirație, fără gust, fără miros și la 8:56 am sosit la spital. Ni s-a spus că toate containerele sunt ocupate, așteptăm, testul covid e pozitiv, suntem în așteptare".
Rodica Corneci, SAJ Buzău: "Problema a apărut la timpii de așteptare în spitalul județean, la UPU, din cauza suprasolicitării spitalului, se așteaptă cu pacienții în ambulanță până la 10 ore".
Și la spitalul suport covid din Râmnicu Sărat aproape toate cele 150 de paturi destinate pacienților covid sunt ocupate, iar la secția ATI se prioritizează cazurile cele mai grave.
În acest tablou de criză, DSP Buzău a cerut Ministerului Sănătății ca spitalul din Nehoiu să se transforme în unitate suport covid dar, momentan, nu au primit nici un răspuns.
Și în fața Spitalului Municipal din Timișoara, zece ambulanțe au așteptat ore în șir, ca să ducă pacienții la analize. Totul după ce, la sfârșitul săptămânii trecute, computerul tomograf de la spitalul de infecțioase, atât de necesar bolnavilor COVID, s-a stricat. Așa că oamenii sunt trimiși la alte unități medicale, și ele sufocate de numărul mare de pacienți.