Sirenele au sunat în toată ţara miercuri dimineaţă. Ce înseamnă fiecare semnal sonor
Astăzi a fost "Miercurea Alarmelor" și, timp de 60 de minute, între orele 10 și 11, sirenele din toată țara au fost pornite.
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a vrut să verifice, astfel, dacă sirenele amplasate pe clădiri funcționează, în caz de necesitate. În același timp, a fost testat și fluxul de comunicare, între diversele autorități care ar trebui să intervină în astfel de situații. Exercițiul de alarmare face parte dintr-o serie de evenimente care au loc până pe 4 martie, în toată țara.
Alarmele au început să sune la ora 10 dimineața, în toată țara. A fost prima zi din exercițiul național ”Miercurea Alarmelor”. Din sirene s-a auzit alarma la dezastre, compusă din cinci sunete lungi de 16 secunde fiecare, cu o pauză de 10 secunde între ele.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Bărbat: „Normal că le-am auzit. Și știu și pentru ce. În caz de cutremur, calamități și dacă se opresc chestiile astea, atac aerian”.
În centrul Capitalei, sunetul alarmelor a fost mai slab.
La Piața Romană exercițiul a fost supravegheat de pompieri.
Ce înseamnă fiecare semnal sonor
Tineți minte aceste 3 cifre: 3,5,15, ca să identificați ușor tipul de alarmă atunci când autoritățile vor da drumul la sirene într-o situație reală.
-Dacă se aude de 3 ori, înseamnă că va urma un atac aerian.
-Dacă sirenele răsună de 5 ori, va urma un dezastru.
- Dacă sirenele răsună de 15 ori, înseamnă că orașul e supus unui atac aerian și trebuie să coborâm în adăposturi. Unele sunt în subsolul blocurilor, altele sunt în subteranul metroului.
Când sunt activate sirenele
La nevoie, sistemul de alarmare este folosit în cazul unor inundații de proporții, ruperii unor baraje sau în cazul accidentelor tehnologice, care eliberează substanțe periculoase în atmosferă. Pot fi acționate și în cazul unor conflicte armate.
La Buzău, nu doar au sunat alarmele, ci s-a și testat capacitatea de intervenție la o unitate de învățământ.
Sute de elevi au fost evacuați în curtea școlii pentru ca pompierii să intervină.
Mihai Pascu, ISU Buzău: „Pe timpul evacuării copiilor, s-a constatat că doi copii nu au ieșit, nu au fost prezenți la adunare, astfel echipele de căutare-salvare au început căutarea acestora, după care au fost transportați și li s-a acordat prim ajutor medical. De asemenea, echipa canină a intervenit pentru verificarea întregului spațiu.”
Elev: „Astăzi a sunat alarma, au venit pompierii. Ne-am băgat sub mese, am ieșit cu ghiozdanele în cap.”
La Iași, alarma a sunat puțin după ora zece și un sfert. Fie dacă au știut sau nu că este vorba despre un exercițiu, oamenii au rămas calmi.
Bărbat: Ar fi foarte greu să o auzi dacă ar fi reală.
Reporter: Dacă ar fi reală, ce ați face?
Bărbat: Probabil că aș căuta un adăpost, dacă mai sunt.
Femeie: Să facă cât mai des așa ceva.
Reporter: Dacă ar fi fost o alarmă reală, ce ați fi făcut?
Femeie: Numaidecât aș fi coborât la subsolul blocului.
Și în Cluj-Napoca alarma a sunat la 10:30. Sunetul asurzitor nu a părut să întrerupă prea mult forfota din centrul orașului.
Fată: „Nu înțeleg de ce se face chiar în prima zi de primăvară, dar mi se pare un exercițiu bun, totuși, în caz de un dezastru.”
Străinii prezenți în oraș, mai familiarizați cu alarmele de avertizare
În schimb, străinii prezenți în oraș sunt mult mai familiarizați cu alarmele de avertizare.
Turist din Irlanda: „De unde vin eu, avem tornade și facem periodic verificări de alarmă pentru că toată lumea știe că trebuie să mergem în subsoluri.”
Astfel de exerciții vor continua și zilele următoare.