Sirenele au sunat în toată ţara miercuri dimineaţă. Ce înseamnă fiecare semnal sonor

×
Codul embed a fost copiat

Astăzi a fost "Miercurea Alarmelor" și, timp de 60 de minute, între orele 10 și 11, sirenele din toată țara au fost pornite.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a vrut să verifice, astfel, dacă sirenele amplasate pe clădiri funcționează, în caz de necesitate. În același timp, a fost testat și fluxul de comunicare, între diversele autorități care ar trebui să intervină în astfel de situații. Exercițiul de alarmare face parte dintr-o serie de evenimente care au loc până pe 4 martie, în toată țara.

Alarmele au început să sune la ora 10 dimineața, în toată țara. A fost prima zi din exercițiul național ”Miercurea Alarmelor”. Din sirene s-a auzit alarma la dezastre, compusă din cinci sunete lungi de 16 secunde fiecare, cu o pauză de 10 secunde între ele.

Bărbat: „Normal că le-am auzit. Și știu și pentru ce. În caz de cutremur, calamități și dacă se opresc chestiile astea, atac aerian”.

În centrul Capitalei, sunetul alarmelor a fost mai slab.

Citește și
Imagini surprinse cu drona arată un sat ucrainean în ruine în timp ce localnicii fug din calea rușilor VIDEO

La Piața Romană exercițiul a fost supravegheat de pompieri.

Ce înseamnă fiecare semnal sonor

Tineți minte aceste 3 cifre: 3,5,15, ca să identificați ușor tipul de alarmă atunci când autoritățile vor da drumul la sirene într-o situație reală.

-Dacă se aude de 3 ori, înseamnă că va urma un atac aerian.

-Dacă sirenele răsună de 5 ori, va urma un dezastru.

- Dacă sirenele răsună de 15 ori, înseamnă că orașul e supus unui atac aerian și trebuie să coborâm în adăposturi. Unele sunt în subsolul blocurilor, altele sunt în subteranul metroului.

Când sunt activate sirenele

La nevoie, sistemul de alarmare este folosit în cazul unor inundații de proporții, ruperii unor baraje sau în cazul accidentelor tehnologice, care eliberează substanțe periculoase în atmosferă. Pot fi acționate și în cazul unor conflicte armate.

La Buzău, nu doar au sunat alarmele, ci s-a și testat capacitatea de intervenție la o unitate de învățământ.

Sute de elevi au fost evacuați în curtea școlii pentru ca pompierii să intervină.

Mihai Pascu, ISU Buzău: „Pe timpul evacuării copiilor, s-a constatat că doi copii nu au ieșit, nu au fost prezenți la adunare, astfel echipele de căutare-salvare au început căutarea acestora, după care au fost transportați și li s-a acordat prim ajutor medical. De asemenea, echipa canină a intervenit pentru verificarea întregului spațiu.”

Elev: „Astăzi a sunat alarma, au venit pompierii. Ne-am băgat sub mese, am ieșit cu ghiozdanele în cap.”
         
La Iași, alarma a sunat puțin după ora zece și un sfert. Fie dacă au știut sau nu că este vorba despre un exercițiu, oamenii au rămas calmi.

Bărbat: Ar fi foarte greu să o auzi dacă ar fi reală.

Reporter: Dacă ar fi reală, ce ați face?

Bărbat: Probabil că aș căuta un adăpost, dacă mai sunt.

Femeie: Să facă cât mai des așa ceva.

Reporter: Dacă ar fi fost o alarmă reală, ce ați fi făcut?

Femeie: Numaidecât aș fi coborât la subsolul blocului.

Și în Cluj-Napoca alarma a sunat la 10:30. Sunetul asurzitor nu a părut să întrerupă prea mult forfota din centrul orașului.

Fată: „Nu înțeleg de ce se face chiar în prima zi de primăvară, dar mi se pare un exercițiu bun, totuși, în caz de un dezastru.”

Străinii prezenți în oraș, mai familiarizați cu alarmele de avertizare

În schimb, străinii prezenți în oraș sunt mult mai familiarizați cu alarmele de avertizare.

Turist din Irlanda: „De unde vin eu, avem tornade și facem periodic verificări de alarmă pentru că toată lumea știe că trebuie să mergem în subsoluri.” 

Astfel de exerciții vor continua și zilele următoare. 

Articol recomandat de sport.ro
Nebunia sezonului în Liga 1: "Renunț la toți banii și dau ture în chiloți dacă salvez echipa!"
Nebunia sezonului în Liga 1: "Renunț la toți banii și dau ture în chiloți dacă salvez echipa!"
Citește și...
Elicopterul SMURD a intervenit. Pacient cu AVC ischemic, transportat de la Cluj la Suceava, unde medicii i-au salvat viața
Elicopterul SMURD a intervenit. Pacient cu AVC ischemic, transportat de la Cluj la Suceava, unde medicii i-au salvat viața

Un bărbat care a suferit un accident vascular cerebral ischemic acut a fost salvat tocmai la spitalul din Suceava, printr-o procedură modernă de extragere a cheagului de sânge. Pacientul a fost transportat cu un elicopter SMURD.

"Oamenii sunt lumina". Corul „Anastasios” face biserica să vibreze. Cântă acolo medici și piloți

Ne bucurăm atunci când descoperim semeni care dăruiesc din timpul lor ca să îi ajute pe alţii, şi nu în ultimul rând înţeleg sensul cuvintelor „empatie” şi „împreună”. Cum ar arăta această ţară, lumea întreagă, dacă le-am urma, exemplul?

Preparatele pentru masa de Paște, gătite pe ultima sută de metri. Cum arată masa festivă în Maramureș
Preparatele pentru masa de Paște, gătite pe ultima sută de metri. Cum arată masa festivă în Maramureș

Pe ultima sută de metri, româncele au desăvârşit preparatele pentru masa de Paște. Au făcut de la cozonac şi pâine proaspătă, până la miel umplut, drob și chiar sarmale. La ţară, au duduit cuptoarele din curte, unde a prins culoare pasca.

Recomandări
Ultima zi a Săptămânii Patimilor. La miezul nopții, oamenii au primit Sfânta Lumină, ca simbol al Învierii Mântuitorului
Ultima zi a Săptămânii Patimilor. La miezul nopții, oamenii au primit Sfânta Lumină, ca simbol al Învierii Mântuitorului

Pentru creștinii ortodocși și greco-catolici, este ultima zi a Săptămânii Patimilor. Potrivit Noului Testament în Sâmbăta Mare trupul Fiului lui Dumnezeu răstignit pe cruce a fost coborât în mormânt.

Rușii și-ar fi bombardat singuri un oraș. Cinci oameni au fost răniți | Video
Rușii și-ar fi bombardat singuri un oraș. Cinci oameni au fost răniți | Video

O explozie a rănit cinci persoane în orașul rus Belgorod, spune guvernatorul acestuia.

A plouat cu dosare pentru droguri, pe litoral. Unde își ascundea marfa un traficant la festival
A plouat cu dosare pentru droguri, pe litoral. Unde își ascundea marfa un traficant la festival

Pe litoral a plouat cu dosare penale. Poliţiştii au prins cu droguri mai mulţi turişti, în special străini, veniţi în România la festivalurile și petrecerile organizate la mare.