Sindromul grav dezvoltat de copilul care a ajuns la terapie intensivă cu Covid-19

Ultima actualizare: 17-09-2020 19:44

Ne confruntăm cu o realitate dură, de care ne temeam, şi vorbim despre primul copil diagnosticat cu infecţia Covid-19, care ajunge la terapie intensivă.

În acest moment, medicii de la spitalul ''Victor Gomoiu'' din capitală duc o luptă incredibilă ca să-l salveze pe băieţelul care n-a împlinit 10 ani. Chiar dacă nu suferea de o altă afecţiune, acesta a dezvoltat un sindrom inflamator, ce îi afectează toate organele. Starea lui este extrem de gravă.

Băiatul de 9 ani şi 11 luni este din Buzău şi a fost transferat la Spitalul Victor Gomoiu din Capitală.

Copilul este îngrijit de o echipă medicală multidisciplinara formată din neurolog, pediatru şi medic de terapie intensivă. Ei sunt ajutaţi de un medic infecţionist de la Institutul Matei Balş. A făcut o infecţie bacteriană, în urma căreia a dezvoltat un sindrom inflamator multiplu. Medicii fac tot posibilul să îl salveze.

Concret, infecţia care s-a răspândit în organismul băieţelului îi afectează toate organele.

Sindromul identificat la copil înseamnă un mix de simptome între boala Kawasaki şi şocul septic.

Boala Kawasaki este extrem de rară şi în mod tradiţional se manifestă prin febră ridicată, aparent inexplicabilă şi o stare generală modificată. Pot apărea erupţii pe piele, înroşirea palmelor, a tălpilor şi a picioarelor, dar şi vărsături, scaune diareice, dureri abdominale şi oboseală.

Astfel de situaţii au fost raportate la începutul anului în alte ţări din Europa, dar şi în Statele Unite ale Americii. Medicii din străinătate au făcut o asociere cu infecţia COVID-19, însă până acum nu a fost demonstrată.

Livia Vladoiu, şefa secţiei ATI: „Sindromul acesta poate să apară de la 3 săptămâni până la 6 luni post Covid..acesta este intervalul post infecţie Covid.”

Acesta este cel mai grav caz al unui copil diagnosticat cu SARS-COV-2 în România. De la începutul pandemiei în toată ţara testele au ieşit pozitive la peste 6.700 de minori. Iar autorităţile se aşteaptă că numărul îmbolnăvirilor să crească.

Nelu Tătaru, Ministrul Sănătăţii: "Scăderea vârstei înseamnă şi o socializare. Socializarea înseamnă, în aceste momente, o respectare mai puţin a regulilor şi precauţiilor pe care le recomandăm şi atunci o să vedem, în următoarea perioadă, şi scăderea vârstei la persoanele infectate. Noi speram să menţinem acel platou, undeva în jur de 1500-1600, şi evaluarea să o facem nu numai zilnic, săptămânal şi la cele două săptămâni. Efectul şcolii îl vom vedea la sfârşitul lunii septembrie, începutul lunii octombrie.”

Între timp în spitalele de pediatrie a crescut numărul de paturi destinate copiilor diagnosticaţi cu infecţia COVID 19.

În prezent sunt 711, iar în secţiile de terapie intensivă 77.

În acelaşi interval 27 de adulţi s-au stins. Acum, în secţiile de terapie intensivă sunt îngrijiţi 460 de pacienţi.

La nivel naţional numărul îmbolnăvirilor se apropie de 109.000, după ce 1.679 de noi cazuri au raportate în doar 24 de ore. Printre pacienţi sunt şi 5 fotbalişti de la clubul FCSB. În total, acolo au fost identificate 9 cazuri în rândul jucătorilor şi alte 9 în staff-ul tehnic.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO