Sfantul monopol asupra vinului liturgic. Preotii care cumpara de la comercianti pot fi dati afara din Biserica
Preotii care vor folosi la slujbe bauturi din comert, in locul vinului provenit din podgoriile proprii, pot fi caterisiti, adica eliminati din randurile bisericii.
O hotarare recenta a Sfantului Sinod le reaminteste episcopilor ca NU le este permis sa cumpere vin din comert, chiar daca agentii economici care ii contacteaza sustin ca ar avea binecuvantarea Patriarhiei. Decizia vine in urma unor ample investigatii cerute de sefii cultului, care au descoperit vin asa-zis liturgic, promovat in mod fals in magazine si pe site-uri.
Vinurile denumite "bisericesc sau liturgic", importate din Grecia si Republica Moldova, au aparut in mai multe magazine online pentru cadouri sau vesminte. Denumirea, spun prelatii, e strict rezervata productiei din viile Bisericii. Oricine sparge monopolul vinului in scopuri liturgice incalca un canon.
"La altar sa se aduca doar vin curat, nu bauturi mestesugite. Sa nu se amestece vinul euharistic cu must de struguri. Daca vreun episcop sau preot nu lucreaza dupa randuiala, sa se cateriseasca."
Potrivit aceleiasi decizii, comerciantii care aleg branduri inselatoare vor fi reclamati.
"Aproba ca eparhiile pe teritoriul carora sunt identificati sa sesizese autoritatile statului pentru sistarea comercializarii."
Problema s-a agravat toamna trecuta, cand Mitropolia Olteniei a cumparat, de la o societate privata, sute de lazi de licoare aparent bisericeasca care purtau simbolurile oficiale ale Patriarhiei. Parintii ortodocsi din zona au cumparat acest vin pentru taina impartasaniei, pana au aflat cei de la Patriarhie.
"Ierarhii acelor eparhii unde acest vin a fost oferit spre vanzare vor trebui sa dea explicatii", a explicat parintele Constantin Stoica pentru Stirile ProTV.
Hotararea Sfantului Sinod permite eparhiilor care nu pot asigura necesarul din vii proprii sa ceara, in numele solidaritatii fraterne, oferte acceptabile de pret de la alte biserici. In schimb, mai marii bisericilor care gasesc pe teritoriul lor agenti economici care vand vin liturgic sau euharistic trebuie sa dea o circulara catre subalterni, care sa le interzica achizitia acestor produse.
Altfel, episcopiile din tara scot mii de butoaie cu vin din via pe care o au in proprietate. Ferma Arhiepiscopiei Tomisului se intinde pe 170 de hectare. Iar la Iasi, la Manastirea Cetatuia, care are si crama, se obtin in fiecare toamna 25 de tone de licoare manastireasca.