Sfântul Dimitrie cel Nou. Mii de credincioşi au stat în frig ca să se închine la moaşte

Ultima actualizare: 29-10-2017 21:20

Pelerinajul Sfântului Dimitrie cel Nou a început, marți, în Capitală. Mânaţi de o credinţă puternică, pelerinii au ignorat vântul tăios şi ploaia şi s-au închinat până târziu, în noapte, la sfintele moaşte.

Totuşi, numărul celor care au trecut prin fața baldachinului a fost mai mic faţă de anii trecuţi.

Puţinii oameni care au înfruntat frigul năprasnic s-au rugat, aşa cum o fac an de an, pentru sănătate şi bunăstare. Cerul i-a încercat pe muritori încă din timpul zilei şi a stricat planurile Patriarhiei.

Biserica a anulat momentul de start al evenimentului, respectiv două uriaşe procesiuni simultane, reunite sub numele de „Calea Sfinţilor”.

Încă de dimineaţă, câteva mii de oameni au aşteptat încolonaţi pe Dealul Mitropoliei momentul în care un fragment din lemnul Sfintei Cruci şi moaştele Sfinţilor Nectarie şi Dimitrie cel Nou aveau să fie depuse spre închinare. Şi chiar dacă ceremoniile simultane pe străzile din jur au fost anulate, în ultima clipă ploaia s-a oprit, iar soborul de preoţi însoţiţi de măicuţe au oficiat momentul.

Reporter: „Înregistrarea sau fotografiile cui le arătaţi?”
Credincios: „Doar acasă, familiei.”
Reporter: „Familia de ce nu este lângă dvs.?”
Credincios: „Nu se poate, fiecare are treabă."

Odată ce au ajuns aproape de moaştele sfinţilor şi de icoanele lor, mai mulţi enoriaşi au zdruncinat capacul raclei, care s-a închis. În schimb, pelerinii cu experienţă trec fără grabă şi întârzie câteva secunde ca să atingă de scrinul suflat cu aur obiectele celor pentru care doresc ajutor.

Lângă moaştele Sfântului Dimitrie cel Nou au fost aduse, de la Catedrala Sfântul Spiridon, alte două racle: în prima sunt osemintele Ierarhului Nectarie, iar în a doua, o bucată de lemn, despre care Biserica Ortodoxă spune că ar proveni din Sfânta Cruce.

Credincioşii transmit în direct mărturia apropierii lor cu aceste dovezi de credinţă.

Credincioasă: „Am patru copii, şase nepoţi, şase strănepoţi. Uite floarea mea a treia!”
Reporter: „Veniţi cu tot buchetul la moaşte?”
Credincioasă: „Da, ne ducem şi ne întoarcem şi să fim sănătoşi. O mie de ani vă doresc!"

Lângă aceste relicve ortodoxe de preţ va fi aşezat, joi, şi un fragment din moaştele Sfântului Serafim de Sarov. Acesta va fi adus de patriarhul Kiril al Moscovei şi întregii Ruşii şi dăruit, apoi, comunităţii ruse din Bucureşti.

Până pe 27 octombrie, ziua de praznic a Sfântului Dimitrie cel Nou, slujbele vor fi oficiate de înalte fete bisericeşti de la bisericile surori din Georgia, Armenia, Cehia şi Slovacia.

Sfintele moaşte vor rămâne expuse în baldachinul din fașa Catedralei Paatriarhale, până duminică seara.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO