Gratuit pentru pensionari. Aproximativ 120.000 de bilete pentru tratament balnear, disponibile pentru anul 2023
În centrele unde se ajunge cu bilete de tratament oferite de Casa de Pensii începe, de săptămâna viitoare, sezonul balnear.
Cererile și documentele pot fi depuse și de la distanță, prin e-mail, fără timp pierdut la cozile de la ghișee. Deocamdată, vârstnicii nu prea folosesc această metodă.
Aproximativ 120.000 de bilete vor fi disponibile pentru tot anul. Cazarea este asigurată la hoteluri de două și trei stele.
90% din cele 305 locuri de cazare ale acestui centru balnear de trei stele din Covasna vor fi ocupate, săptămâna viitoare. Ajunge primul grup de clienți cu bilete de tratament. Oamenii vin pentru proceduri terapeutice bazate pe apă minerală și mofete bogate în bioxid de carbon, recomandate în cazul afecțiunilor cardiace.
Jeno Zenko, medic specialist balneo-fizioterapie: "E o zonă post-vulcanică cu emanații de CO2 si în apă e tot CO2 dizolvat. Face o vaso dilatatie, o circulație bună. Asta e procedura principală".
Sezonul balnear ține până pe 15 decembrie.
Răzvan Comăneci, managerul unui hotel: "În toata aceasta perioada vorbim de un numar de 18 serii. 16 zile cazare și masă și 12 zile tratament".
În stațiunea Lacul Sărat din Brăila urmează să ajungă aproximativ 150 de clienți.
Dorina Ciupercă, asistent-șef, bază de tratament Lacu Sărat: "Aici e un cabinet de ultrasunet și laserterapie. Aici avem băile galvanice. Aici se fac băile de nămol și sare. Toate aceste proceduri se fac doar la recomandarea medicului".
Cei mai mulți beneficiari sunt pensionari, care nu și-ar permite să achite prețul întreg. Cu un astfel de bilet, în funcție de recomandările pe care le primesc de la medic, ei plătesc jumătate din pensia pe care au, dar nu mai mult de valoarea biletului.
Tarifele pentru biletele de tratament
În acest an, tichetul este de 2.524 de lei la două stele și 2.652 de lei la trei stele. Casa Națională de Pensii a pregătit puțin peste 60.000 de bilete pentru întreg anul, în unități ale instituției.
Daniel Baciu, Casa Națională de Pensii Publice: "Pe fiecare an cererea este foarte mare și nu reușit să acoperim 100%. Elementul îmbucurător este că sunt mai multe bilete față de anul trecut".
În pandemie, doritorii au putut trimite cererile online, prin email, ca să evite cozile de la ghișeele caselor de pensii.
La fel pot face și acum. Beneficiarii trebuie să descarce formularul de înscriere de pe site-ul casei de pensii, să îl completeze și să îl trimită scanat, împreună cu celelalte documente necesare, pe email. După ce materialele sunt analizate, vor primi un telefon și vor fi anunțați să meargă să ridice biletul.
Cristian Mutiș, purtătorul de cuvânt al Casei de Pensii din Constanța: "Cererile se alocă în baza unui punctaj care ține cont de tipul pensiei, cuantumul pensiei sau dacă cel în cauză a solicitat și primit bilet de tratament în ultimii doi ani, în sezon sau extra sezon. Contează foarte mult recomandarea medicului".
Alte aproximativ 60.000 de bilete ar urma să fie acordate în unități de tratament din sistemul privat, care se înscriu la licitația organizată de Casa Națională de Pensii.
Pot solicita bilete de tratament balnear pensionarii şi asiguraţii sistemului public de pensii, iar un procent de maximum 15% din numărul total al biletelor va fi acordat, gratuit, beneficiarilor unor legi speciale cu caracter reparatoriu, precum şi persoanelor care au suferit accidente de muncă sau boli profesionale.
Sursa: Pro TV
Etichete: romania, statiuni balneare, turism balnear,
Dată publicare:
03-03-2023 09:15