Ginerele lui Basescu, Radu Pricop, cercetat intr-un dosar de coruptie alaturi de Sergiu Lucinschi. Acuzatiile aduse de DNA
Fiul fostului presedinte al Republicii Moldova si ginerele fostului presedinte al Romaniei, sunt cercetati impreuna intr-un dosar de coruptie.
Radu Pricop a luat act de faptul ca are calitatea de suspect, insa nu a vrut sa faca niciun fel de declaratie in fata anchetatorilor, el spunand ca, mai intai, vrea sa isi angajeze un avocat, au precizat, pentru Mediafax, surse din cadrul DNA.
Astfel, ginerele fostului sef al statului le-a spus procurorilor anticoruptie ca va reveni in zilele urmatoarea pentru a da explicatii in legatura cu acuzatiile care i se aduc.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Radu Pricop, ginerele lui Traian Basescu, este suspectat de complicitate la santaj, in dosarul in care Sergiu Lucinschi, fiul fostului presedinte al Republicii Moldova, a fost retinut pentru ca ar fi constrans un om de afaceri sa-i dea patru milioane de euro, pentru a-si retrage o plangere la DIICOT.
Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie i-au retinut pe omul de afaceri Sergiu Lucinschi pentru santaj si trafic de influenta si pe Constantin Comaneanu, ofiter de politie la Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), pentru luare de mita, urmand sa ceara marti inaltei Curti de Casatie si Justitie arestarea lor preventiva pentru 30 de zile.
Potrivit anchetatorilor, in perioada decembrie 2014 - martie 2015, Sergiu Lucinschi, cu complicitatea altor persoane, a santajat un om de afaceri sa-i dea patru milioane de euro, desi acesta nu ii datora bani, spunand ca doar asa isi va retrage o plangere penala formulata la DIICOT pentru mai multe infractiuni, printre care si gestiune frauduloasa.
Sergiu Lucinschi i-ar fi spus omului de afaceri ca poate determina anchetatorii sa ridice sechesterul pus pe bunurile acestuia si sa solutioneze favorabil dosarele acestuia, indiferent de probele existente. in schimbul acestui "ajutor", Sergiu Lucinschi ar fi primit de la omul de afaceri dreptul de creanta asupra sumei de doua milioane de euro, arata procurorii in ordonanta de retinere.
Cei doi ar fi incheiat pentru acesti bani un contract fictiv de imprumut, prin care omul de afaceri recunostea ca i-ar datora lui Sergiu Lucinschi suma de doua milioane de euro si se angaja sa ii restituie pana la 24 decembrie 2015.
"In aceeasi perioada, pentru a adauga presiunii descrise mai sus un mijloc de constrangere si mai puternic, in concordanta cu cuantumul sumei respective, inculpatul Lucinschi Sergiu a pretins ca are influenta, direct si indirect (mediat), asupra organelor judiciare implicate in instrumentarea unor cauze penale care-l priveau pe omul de afaceri", potrivit anchetatorilor.
Procurorii au mai aratat in ordonanta de retinere ca Sergoiu Lucinschi i-a promis omului de afaceri pe care il santaja ca "va depune diligentele necesare astfel incat sa fie schimbata incadrarea juridica a tuturor faptelor intr-o infractiune pentru care, la retragerea plangerii prealabile, ancheta inceteaza.
In acest context, ofiterul de politie de la DIICOT Constantin Comaneanu, care desfasura activitati specifice in acel dosar, i-ar fi solicitat o suma de bani, initial neprecizata, printr-un intermediar, omului de afaceri santajat de Lucinschi, afirmand ca poate influenta modul de solutionare a cauzei.
"Mai mult, pentru a-i intari increderea, inculpatul Comaneanu Constantin, prin acelasi intermediar, i-a transmis omului de afaceri o copie a plangerii depusa de inculpatul Lucinschi Sergiu si i-a comunicat totodata ca se va lua impotriva lui masura arestarii, lucru care s-a si intamplat ulterior", au precizat procurorii.
Avand in vedere ca informatiile se confirmasera, dupa punerea sa in libertate, omul de afaceri a fost de acord sa ii dea intermediarului suma de 30.000 de euro, din cei 50.000 de euro pretinsi initial, pentru rezolvarea favorabila a dosarului sau, sustin anchetatorii.
In 30 martie, Comaneanu a fost prins in flagrant, dupa ce a primit de la intermediar 5.000 din cei 30.000 de euro dati de omul de afaceri.
Anchetatorii l-au audiat luni seara pe Sergiu Lucinschi, dupa ce au facut perchezitii la domiciliul acestuia din Voluntari, judetul Ilfov.
DNA a precizat ca in aceasta cauza se fac acte de urmarire penala si fata de alte persoane.
Avocatul Radu Pricop mai este urmarit penal de procurorii DNA, intr-un alt caz, pentru fals si inselaciune in dosarul "Mosia Bratienilor", privind retrocedari ilegale de terenuri din Arges, in care este implicata si Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor, ca parte civila.
Presa a relatat ca dosarul vizeaza un teren de 90 de hectare din localitatea stefanesti (Arges), care a apartinut familiei Bratianu si care ar fi fost retrocedat ilegal.
Astfel, Radu Pricop ar fi cumparat, impreuna cu cele 11 persoane vizate in dosar, drepturi de mostenire asupra terenului respectiv de la urmasii familiei Bratianu. Dupa ce a castigat mai multe procese in instanta cu statul roman, Radu Pricop si partenerii sai au obtinut de la ANRP despagubiri de 10 milioane de euro, folosind insa documente false.
Legaturile dintre Romania si Republica Moldova
Noul dosar scoate la iveala legaturile dintre membrii familiilor fostilor presedinti, ai Romaniei si Republicii Moldova. Pe de o parte Sergiu Lucinschi, fiul presedintelui Republicii Moldova, din perioada 1997 - 2001. Pe de alta parte Radu Pricop, ginerele presedintelui Romaniei, Traian Basescu.
Sergiu Lucinschi a reusit sa stea departe de ochii opiniei publice. Are 50 de ani, si face afaceri din anii '90, cand a cumparat clubul de noapte Most sau Podul din Moscova, unde au intrat inclusiv vedete de talie internationala, Jack Nicholson sau trupa Depeche Mode. A vandut locul in 2000 si a plecat in statele unite unde s-a ocupat de constructii.
2011 este momentul in care Lucinschi ajunge si in Romania. Intr-un interviu acordat acum 4 ani in presa din Republica Moldova spunea: "Am acolo un proiect de bussines, ma mut cu familia, in Bucuresti." Si s-a mutat.
In Romania, fiul fostului presedinte al Republicii Moldova locuieste intr-o vila luxoasa intr-un cartier rezidential din nordul Capitalei. Conform unui anunt publicat pe internet, o vila cu 6 camere intr-o astfel de zona se vinde cu aproape jumatate de milion de euro."
Aici a cautat companiile de succes, adica cele care aveau contracte mari cu statul roman.
Sergiu Lucinschi s-a asociat cu un om de afaceri, unul dintre cei supranumiti "regi ai asfaltului". Sediul social este in aceasta cladire in fata careia gasim, de altfel, si un echipaj anaf. asta ne poate duce cu gandul ca inspectorii antifrauda au luat si ei la puricat actele companiei.
Retinerea lui la Bucuresti a provocat reactii puternice in presa de la Chisinau. Au devenit publice presupuse declaratii facute in perioada in care tatal lui era presedinte in exercitiu. Atunci s-ar fi referit la cei 4 milioane de sclavi pe care ii are in subordine.
Cel de-al doilea suspect in dosarul de santaj este Radu Pricop. El s-a casatorit cu Ioana Basescu acum un an, la Azuga. De 5 luni este tatal unui baietel. Radu Pricop este cercetat si intr-un alt dosar la DIICOT pentru fals in inscrisuri. Miza o constituie un teren pe care avocatul l-a castigat in instanta, sustin anchetatorii, folosindu-se de niste falsuri.
Sursa: Pro TV
Etichete: justitie, dna, Republica Moldova, coruptie, Sergiu Lucinschi,
Dată publicare:
31-03-2015 08:12