Senatul a adoptat modificari la Codul Muncii. Angajatii ar putea primi sporuri duble pentru orele si zilele suplimentare
Sporuri duble pentru zilele si orele suplimentare, un nou contract colectiv de munca national si obiective de performanta negociate de patroni cu sindicatele.
Iata cateva dintre modificarile aduse Codului Muncii, care au fost aprobate tacit de Senatul Romaniei. Legea propusa de sindicate starneste insa reactii vehemente din partea investitorilor straini ajunsi de la noi.
Proiectul de modificare a Codului Muncii prevede sporuri de 175% pentru cei care fac ore suplimentare si carora patronii nu le acorda zile libere. Pentru munca de weekend, sporul ar fi de 75% peste o zi obisnuita.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Dumitru Costin, presedintele BNS: "Managementul companiilor ar trebui sa nu mai abuzeze de orele suplimentare, asta pana la urma e o sanctiune, tre sa tina cont de faptul ca lucratorul are si el viata de familie, copii."
Camerele de Comert si Industrie Germana si Franceza sustin ca sindicatele vor sa reintroduca un Contract colectiv de munca la nivel national.
Christian Weident, avocat: "S-ar crea o sursa de drept negociata, adica un compromis intre parti care negociaza un contract, netrecuta printr-un proces legislativ cum ar fi codul muncii, dar cu aceeasi putere ca legea. Pentru un investitor care creaza locuri de munca acest lucru inseamna lipsa de siguranta de drept."
Alta modificare importanta ar fi negocierea patronilor cu sindicatele a criteriilor de performanta pentru salariati.
Christian Weident avocat: "Asta ar insemna pierdere de timp, pierdere de competitivitate, de flexibilitate si consecinta ar fi reducerea de activitate, eventual chiar inchiderea activitatii."
Dumitru Costin, presedintele BNS: "Atunci cand are chef, daca nu-i place de ochii tai, te poate chema, poate sa dea drumul la evaluarea obiectivelor de performanta pe care tu oricum nu le cunosti si te poate da afara."
Obligatia salariatului de a nu face concurenta companiei, in cazul in care pleaca la o firma rivala, nu mai este prevazuta in propunerea legislativa. In plus, dosarul de pensionare ar trebui sa fie intocmit de catre companie si nu de persoana, asa cum e acum.
Peste o mie de investitori critica documentul si avertizeaza cu inchiderea afacerilor si concedieri masive. Propunerea legislativa a fost adoptata tacit de Senat si este acum la Camera Deputatilor, for decizional in acest caz.
Sursa: Pro TV
Etichete: codul muncii, angajati, angajatori, sindicate, locuri de munca,
Dată publicare:
05-10-2015 22:19