Senatorul "Miki Spaga" a scapat de inchisoare. "Ma bucur ca n-am tras pe nimeni dupa mine"
Senatorul UNPR Serban Mihailescu, fost sef al SGG, a fost achitat definitiv de instanta suprema, luni, pentru faptele de primire de foloase necuvenite si nerespectarea regimului armelor si munitiilor.
Completul de cinci judecatori al inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) l-a achitat pe Mihailescu pentru fapta de primire de foloase necuvenite pe motiv ca aceasta nu exista, iar pentru nerespectarea regimului armelor si munitiilor, deoarece faptei ii lipseste unul dintre elementele constitutive ale infractiunii.
Totodata, instanta a dispus ridicarea sechestrului de pe sapte arme, pusti de vanatoare.
Procurorul DNA le-a cerut luni judecatorilor ICCJ condamnarea definitiva a lui Serban Mihailescu, zis Miki Spaga, la doi ani de inchisoare cu executare pentru nerespectarea regimului armelor si munitiilor, pedeapsa urmand sa fie data ca exemplu si sa-i "inhibe" pe viitorii demnitari.
Procurorul le-a aratat judecatorilor ca la completul de trei al instantei supreme au fost retinute in mod gresit circumstante atenuante in sarcina fostului demnitar.
"Pedepsele au fost gresit individualizate, la fel ca si cuantumul lor. Retinerea circumstantelor atenuante s-a facut in mod gresit. Desi s-au retinut ca si fapte comise primirea de foloase necuvenite si nerespectarea regimului armelor si munitiilor, instanta a stabilit doar cinci luni de inchisoare cu suspendare pentru prima fapta si un an cu suspendare pentru a doua. Instanta a retinut conduita buna avuta de inculpat inainte de savarsirea faptelor, dar a ignorat o serie de imprejurari ce denota clar caracterul de pericol public precum calitatea acestuia, suma foloaselor primite in mod necuvenit, dar si alte aspecte", a declarat procurorul, in sala de sedinta.
In ultimul cuvant, Mihailescu, in prezent senator UNPR, si-a sustinut din nou nevinovatia si faptul ca acuzatiile Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) sunt nefondate. Totodata, el a precizat ca este bucuros ca nu "a tras" pe nimeni dupa el.
Avocatii lui Mihailescu au aratat, in fata instantei, ca in cazul schimbarii incadrarii juridice a faptelor imputate clientului sau, ar interveni prescriptia.
In replica, procurorul DNA le-a aratat judecatorilor ca incadrarea juridica a fost corect facuta de procurori si, ulterior, de instanta de fond, astfel ca nu se poate pune problema discutarii atingerii unui eventual termen de prescriptie.
In decembrie 2011, instanta suprema l-a condamnat la un an de inchisoare cu suspendare pe Serban Mihailescu, in dosarul in care acesta este acuzat de fapte de coruptie in legatura cu primirea mai multor arme de vanatoare de la fostul sau consilier Fanel Pavalache.
Decizia de la finalul anului trecut a fost atacata cu recurs de procurori.
Potrivit procurorilor, in perioada 12 aprilie 2002 - 30 mai 2002, detinand functia de ministru coordonator al Secretariatului General al Guvernului (SGG), Serban Mihailescu a primit de la Fanel Pavalache noua arme de vanatoare, in valoare totala de 264.000.000 lei vechi, dupa ce, prin Ordinul nr. 352/15.10.2001, l-a numit pe acesta in functia de consilier. in perioada aprilie-octombrie 2002, armele au fost detinute, fara drept, de catre Mihailescu, fiind depozitate la Vila de protocol nr. 5 din Snagov.
Serban Mihailescu a fost initial trimis in judecata in 10 mai 2006. in 14 aprilie 2008, prin decizie definitiva, ICCJ a decis restituirea la DNA a dosarului pentru indeplinirea procedurilor legate de procedura speciala de urmarire penala aplicabila ministrilor. in 10 iunie 2009, Senatul a adoptat Hotararea nr. 8/2009, prin care cerea urmarirea penala a lui Serban Mihailescu.