Televiziunile lui Dan Voiculescu, chiriase ale statului. Sefa DNA explica cum se vor recupera cele 100 de milioane de euro

Ultima actualizare: 14-08-2014 07:11

"Confiscarea terenurilor si cladirilor care au apartinut Institutului de Cercetari Alimentare nu vizeaza posturile de televiziune ce i-au
apartinut lui Dan Voiculescu", a spus Codruta Kovesi.

"Acestea NU au fost parte in dosar si sunt chiriase in cladirile companiei Grivco", a precizat sefa DNA.

Codruta Kovesi aa tinut sa lamureasca si faptul ca Directia Nationala Anticoruptie nu va executa bunurile omului de afaceri, care provin din spalare de bani pentru recuperarea prejudiciului de 60 de milioane de euro. DNA se va asigura doar ca Ministerul Finantelor va duce la indeplinire hotararea instantei, adica va confisca bunuri de peste 40 de milioane de euro si va recupera alte 60 de milioane de euro, ceea ce va duce, la micsorarea averii lui Voiculescu cu peste 100 de milioane.

Instanta Curtii de Apel Bucuresti a luat doua decizii in ceea ce priveste averea omului de afaceri Dan Voiculescu. Pe de o parte a hotarat confiscarea unor bunuri care provin din sarvarsirea infractiunii de spalare de bani. Pe de alta parte, a impus sechestru pe averea acestuia pentru recuperarea prejudiciului calculat la 60 de milioane de euro. 

Vor fi confiscate, adica vor intra in posesia statului roman, si terenurile si imobilele situate pe strada Garlei la numerel 1 b si 1 d, dar si terenul si cladirea situate pe soseaua Bucuresti Ploiesti nr.25-27

In primul caz, este vorba despre o proprietate care a apartinut Institutului de Cercetari Alimentare, cea care odata privatizata, a intrat in posesia lui Dan Voiculescu. Judecatorii au decis ca trebuie confiscata pentru ca a fost obtinuta ilegal. 

In al doilea caz, este vorba despre o proprietate pe care omul de afaceri a cumparat-o folosindu-se de proprietatea ICA, adica a garantat la banca pentru un imprumut de milioane de euro cu terenurile obtinute din infractiuni. Ca atare, s-a confiscat si aceasta.

Confiscarea terenurilor si a cladirilor care au apartinut Instititului de Cercetari Alimentare nu vizeaza posturile de televiziune ce i-au apartinut lui Dan Voiculescu, spune procurorul sef al DNA. Posturile respectiva nu sunt parte in dosar. Sunt doar chiriasi in cladirile ce apartineau Grivco.

"In cazul in care un imobil este preluat de un nou proprietar, exista posibilitatea ca noul proprietar sa prelungeasca contractul de inchiriere daca el nu este expirat sau nu a fost incalcat. Exista posibilitatea ca noul proprietar sa dispuna evacuarea chiriasilor, acest lucru va fi dispus de noul proprietar care este statul roman, nu va fi dispus de DNA", a mai precizat Codruta Kovesi.

Prejudiciul de 60 de milioane de euro adus Ministerului Agriculturii trebuie recuperat asa ca instanta a dispus sechestru asiguratoriu pe conturile lui Voiculescu din Romania si din toata Uniunea Europeana, dar si asupra altor proprietati ale sale.

"Vom identifica bancile unde sunt conturi bancare, ne vom deplasa la sediul bancilor cu adresa in care spunem ca acele conturi trebuie indisponibilizate. Daca identificam autoturisme, trebuie sa intocmim procese verbale cu caracteristicile lui si sa insituim masuri asiguratorii", a spus Codruta Kovesi.

Pana acum, au fost identificate mai multe conturi la doua banci din Romania si un apartamernt intr-o vila pe soseaua Kiseleff din Capitala.

Averea lui Dan Voiculescu era estimata in 2012 de revista Forbes la 125 de milioane de euro. El avea afaceri in domeniile media, imobiliare, energie si producție. Acum Voiculescu a predat conducerea companiilor Antena Group si Grivco, fetelor sale. Chiar si asa, executarea silita pentru recuperarea celor 60 de milioane de euro se poate aplica asupra terenurilor pe care companiile din grup le detin in Bucuresti si alte 4 localitati, in suprafata totala de 180 de mii de metri patrati, dar si asupra tuturor conturilor ce vor fi identificate ca apartinand lui Voiculescu.

Curtea de Apel Bucuresti i-a condamnat definitiv, vineri 8 august 2014, in dosarul privatizarii ICA, pe Dan Voiculescu la 10 ani de inchisoare, Gheorghe Mencinicopschi, fost director ICA, la opt ani, si Sorin Pantis, fost ministru, la sapte ani de inchisoare.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO