Dan Voiculescu si-a cunoscut colegii de celula si a aflat meniul de la puscarie. Ce se va intampla in urmatoarele 21 de zile

×
Codul embed a fost copiat

LIVE TEXT. Dan Voiculescu si-a petrecut prima noapte dupa gratii. Sambata si-a inceput perioada de carantina la penitenciarul Rahova, dupa ce Curtea de Apel Bucuresti l-a condamnat la 10 ani de inchisoare cu executare.

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

Sambata 09 august 2014:

Este cea mai aspra pedeapsa data unui fost demnitar in ultimii 25 de ani. Instanta a decis si confiscarea bunurilor provenite din infractiuni si a banilor din conturile familiei Voiculescu, pentru a recupera prejudiciul de 60 de milioane de euro, rezultat din privatizarea Institutului de Cercetari Alimentare.

Vineri seara, la 19:30, Dan Voiculescu a fost adus sub escorta politiei la penitenciarul Rahova.

Citește și
Dan Voiculescu
Reactii dupa condamnarea lui DAN VOICULESCU. Mesajele transmise de Victor Ponta si Camelia Voiculescu
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România

La Rahova, fostul politician imparte o celula cu sase paturi, cu doctorul George Mencinicopschi, Sorin Pantis si alti 2 condamnati. Intr-o camera similara a stat si patronul Stelei, Gigi Becali.

Pana vineri Dan Voiculescu locuia impreuna cu sotia si cele doua fiice intr-un complex cu 3 vile, pe un domeniu de aproape 4 hectare, in Corbeanca. Trecerea la o celula de cativa metri patrati nu va fi chiar simpla.

Dan Voiculescu: "Voi fi mai in insingurat, eu oricum eram un tip insingurat. Nu eram monden, probabil ca o sa fiu si mai putin monden dupa insingurarea asta".

Fostul demnitar are dreptul la vizite de la familie si avocat, si poate sa primeasca haine si mancare de acasa, ori sa opteze pentru meniul puscariei: adica ciorba de fasole sau legume si felul doi cu carne, fasole, varza sau cartofi.

Timp de 21 de zile, Dan Voiculescu va fi supus unor controale medicale amanuntite si unor examinari psihologice. Ii vor fi studiate comportamentul si personalitatea, pentru a se stabili regimul de incarcerare.

Scrierea unei carti, dar si varsta inaintata si alte activitati pe perioada detentiei ii pot reduce pedeapsa la o treime. Asa ca Dan Voiculescu ar putea iesi din inchisoare in toamna lui 2017.

In paralel,  Fiscul si DNA vor trece la recuperarea prejudiciului de 60 de milioane de euro. Vorbim despre confiscari de terenuri si imobile obtinute in urma unor activitati ilicite.

Sediul Grivco si cladirea de birouri in care isi are sediul Antena 3 au fost confiscate. Ele figureaza pe strada Garlei din Bucuresti, pe terenurile detinute in trecut de Institutul de cercetari alimentare.

In plus, instanta a dispus confiscarea din conturile lui Dan Voiculescu din tara si din strainatate a 3,5 milioane de dolari si 20 de milioane de lei. Si inca 3 milioane de lei de la fiecare dintre fiicele sale, Corina si Camilia Voiculescu. Banii reprezinta contravaloarea actiunilor ICA primite prin donatie de la tatal lor.

Pana cand vor fi platite aceste sume, cladirea de pe soseaua Bucuresti-Ploiesti, in care se afla sediul Antenei 1, a fost pusa sub sechestru asigurator. La fel si un penthouse al lui Dan Voiculescu de pe soseaua Kiseleff, estimat la 250.000 de euro.

Gheorghe Mencinicopschi, directorul ICA, va face 8 ani de inchisoare pentru subevaluarea institutului, abuz in serviciu si fals. La randul sau Sorin Pantis, fost ministru al comunicatiilor, a primit 7 ani cu executare tot pentru subevaluarea institutului. Alti patru inculpati vor merge de asemenea dupa gratii in schimb 5 dintre cei judecati au scapat cu suspendare. Adica vor ramane in libertate dar sub supraveghere.

Instanta a anuntat ca omul de afaceri Voiculescu este vinovat de spalare de bani. Procurorii au stabilit ca firma lui Voiculescu-Grivco a preluat bucata cu bucata Instititul de Cercetari alimentare prin falsificarea unor acte. Apoi, actiunile ICA au ajuns in posesia milionarului. Acesta, le-a donat fiicelor sale cu toate ca stia ca le-a obtinut din infractiuni. Prin acest ultim act, s-a savarsit spalarea de bani. Dan Voiculescu a sustinut in permanenta ca este nevinovat. Si totusi vineri dimineata, inainte de a-si afla sentinta, avea aerul unui om care stia ca va fi condamnat si nu achitat. A povestit in amanunt cum si-a petrecut ultima noapte de libertate.

Cronologia evenimentelor, vineri, 08 august 2014:

ora 20:00 Condamnatii care au primit pedepse cu executare in dosarul privatizarii Institutului de Cercetari Alimentare (ICA) vor sta in urmatoarele 21 de zile in perioada de carantina, pe durata careia le vor fi studiate comportamentul si personalitatea, iar apoi se va stabili regimul de incarcerare.

ora 19:30 Masina politiei in care se afla Dan Voiculescu a ajuns la Penitenciarul Rahova.

ora 19:00 Cinci dintre condamnatii din dosarul privatiatizarii Institutului de Cercetari Alimentare (ICA), Sorin Pantis, Jean Catalin Sandu, Corneliu Popa, Flavius Adrian Pop si Vlad Nicolae Savulescu, au fost dusi la Penitenciarul Rahova, unde, dupa indeplinirea formalitatilor, vor fi incarcerati. Cei cinci s-au predat la Politia Capitalei si au fost dusi la penitenciar dupa sosirea mandatelor de executare a pedepsei.

ora 18:30 Dan Voiculescu, incatusat, a fost dus vineri seara de la sediul IPJ Ilfov la Penitenciarul Rahova cu o masina a politiei si insotit de mascati. Si Gheorghe Mencinicopschi a fost scos de la Politia Ilfov si dus spre Rahova

ora 18:20 Mandatele de executare a pedepsei din dosarul privatizarii Institutului de Cercetari Alimentare (ICA) au ajuns la Politie, astfel ca Dan Voiculescu si ceilalti inculpati urmeaza sa fie incarcerati. Condamnatii vor fi dusi la Penitenciarul Rahova.Dan Voiculescu si Gheorghe Mencinicopschi s-au predat la Inspectoratul de Politie Judetean Ilfov, iar fostul ministru Sorin Pantis, Jean Catalin Sandu, Corneliu Popa si Flavius Adrian Pop, la Politia Capitalei.La Rahova, condamnatii ar urma sa stea in carantina timp de 21 de zile, iar Administratia Penitenciarelor va stabili, dupa cel mult o luna, regimul si locul de detentie. Regimul de detentie se stabileste in functie de varsta detinutului, starea de sanatate si antecedentele penale ale acestuia.Dan Voiculescu are 67 de ani, iar Gheorghe Mencinicopschi, 65 de ani. Potrivit prevederilor legale, ei ar putea fi eliberati dupa ce executa o treime din pedeapsa, intrucat au implinit 60 de ani.

ora 17:30 Fostul ministru Sorin Pantis si alti trei condamnati din dosarul privatizarii Institutului de Cercetari Alimentare (ICA), Jean Catalin Sandu, Corneliu Popa si Flavius Adrian Pop, s-au predat la Politia Capitalei, unde sunt asteptate mandatele de executare a pedepsei, potrivit Gandul.info.

ora 17:15 Gheorghe Mencinicopschi, condamnat la opt ani de inchisoare in dosarul privatizarii Institutului de Cercetari Alimentare (ICA), s-a predat la Inspectoratul de Politie Judetean Ilfov, unde a declarat, la intrare, ca este nevinovat si ca sentinta reprezinta "o mare nedreptate". "Dumnezeu va face dreptate", a mai spus el. Intrebat daca, dupa sentinta din dosarul ICA, Romania mai poate fi numita, in opinia lui, stat de drept, Mencinicopschi a raspuns: Nu. Gheorghe Mencinicopschi a venit la Politie cu o sacosa si insotit de rude.

ora 16:40
Premierul Victor Ponta a postat vineri un mesaj pe pagina sa de Facebook in care afirma ca nu comenteaza sentinta pronuntata in dosarul ICA. Citeste aici mesajul sau!

ora 16:00 Camelia Voiculescu a reactionat printr-un comunicat dupa condamnarea tatalui ei: Ce s-a intamplat sfideaza principiile statului de drept. Comunicatul poate fi citit aici!

ora 15:30 Dan Voiculescu s-a predat la Inspectoratul de Politie Judetean (IPJ) Ilfov, unde este asteptat mandatul de executare a pedepsei. Mandatul urmeaza sa fie emis de Tribunalul Capitalei, dupa ce aceasta instanta primeste sentinta de la Curtea de Apel. Dupa primirea mandatului, Voiculescu va fi incarcerat. El ar urma sa stea in carantina timp de 21 de zile, cel mai probabil la Penitenciarul Rahova.Dupa cel mult o luna, Administratia Penitenciarelor ii va stabili regimul si locul de detentie. Regimul de detentie se stabileste in functie de varsta detinutului, starea de sanatate si antecedentele penale ale acestuia. Dan Voiculescu are 67 de ani si, potrivit prevederilor legale, ar putea fi eliberat dupa ce executa o treime din pedeapsa.

UPDATE ora 14.20 Judecatoarea Camelia Bogdan a anuntat sentinta: 10 ani de inchisoare pentru Dan Voiculescu. judecatoarea a propus ca el sa fie judecat pentru spalare de bani. S-a respins cererea avocatilor de incadrare la infractiunea de tainuire, care s-a prescris. S-a prescris si infractiunea de evaziune. De asemenea, i se interzice sa mai detina o functie in autoritatea statului, la 5 ani dupa executarea pedepsei.

Prin aceasta sentinta, Curtea de Apel i-a dublat lui Voiculescu pedeapsa data de Tribunalul Capitalei la fondul procesului.

De asemenea, terenul de 22.000 de metri patrati, situat pe strada Garlei nr.1 se confisca si intra in patrimoniul statului. Alt imobil, de 4,457 metri patrati, se confisca.

Sentintele date altor inculpati in dosarul privatizarii ICA:

-► Popa Corneliu, fostul sef ADS, cel de la care Voiculescu a luat actiunile: 8 ani de inchisoare cu executare.

-► Gheorghe Mencinicopschi, fostul director ICA: 8 ani de inchisoare cu executare.

-► Sorin Pantis, director Grivco, fost ministru al Comunicatiilor: 7 ani cu executare.

-► Nicolae Savulescu, 6 ani cu executare.

-► Gheorghe Sin: 4 ani cu suspendare.

-► Baciu Constantin: 4 ani cu suspendare.

ora 12.45 Multi jurnalisti sunt adunati in fata sediului Curtii de Apel Bucuresti, asteptand decizia judecatorilor. Conform unor surse din interior, sentinta va fi anuntat public la ora 14.00.

ora 11.35 Dan Voiculescu ajunge la sediul GRIVCO.

ora 11.00 Dan Voiculescu publica o noua postare pe blogul personal, sub titlul: "Prostia nu doare. Vinovatii fara vina"

"Ceea ce regret cel mai mult in dosarul ICA este faptul ca, oameni nevinovati, care toata viata lor au fost cinstiti, sunt acum tarati fara vina intr-un proces politic nedrept. Oameni precum prof. Sin Gheorghe, prof. Mencinicopschi, cenzorii Alexandru Petre, Vica Ene, ca si toti ceilalti, au de suferit, ei si familiile lor, pentru ca Traian Basescu doreste sa se razbune pe principalul sau adversar politic. Cer scuze de la toti cei atrasi, fara vina lor, in acest proces.

Ma bucur sa constat ca, in ciuda consecintelor pe care lupta mea cu Traian Basescu le-a avut asupra vietii lor, acesti oameni nu au aratat niciodata resentimente fata de mine. Pe de alta parte, am indraznit sa nu cenzurez in niciun fel libertatea presei si exercitiul liber al profesiei nobile de jurnalist. Doresc, in acelasi timp, sa le multumesc jurnalistilor de la Antena 3 pentru scrisoarea lor de suflet. Am primit foarte multe mesaje de solidaritate. Ii asigur pe toti ca nu voi renunta niciodata la cele 3 valori supreme care ma caracterizeaza: demnitate, onoare si curaj. "

ora 10.30 Dan Voiculescu a venit la IPJ Ilfov pentru a efectua controlul judiciar si a stat de vorba cu jurnalistii.

Sinteza declaratiilor:

- Practic ce se intampla, se schimba modul de viata, se schimba conditiile de viata. Eu, daca se poate spune, am un mare noroc, legat de circumstantele astea: pana la 34 de ani am stat cu sotia si cei doi copii intr-o camera. Si ce-i mai interesant, veceul, toaleta, era in curte. Iarna nici nu va povestesc cum era sa ai WC-ul in curte. Eu nu cred ca conditiile de la penitenciar sunt mai rele decat alea. Vreau sa va spun ca conditiile in sine nu sunt de natura sa ma sperie. Ce-mi pare cu adevarat rau si nu va spun ca sufar, eu pot sa va spun ca ce ma doare chiar e faptul ca 12 oameni nevinovati sufera si sunt niste oameni extrapordinari, profesori universitari, care toata viata nu au facut decat sa munceasca cinstit. Datorita faptului ca am fost vanat a trebuit sa creeze toata ideea de privatizare ilicita, toate porcariile pe care le cunoastem.

- Al doilea lucru, sigur ca ma deranjeaza ca familia sufera iar, fara vina. Produc rau in jurul meu fara sa vreau, iar asta ma deranjeaza cel mai mult. In ce priveste pe mine, cel mai bine e sa pui tot raul inainte.

- Problema nu e legata de mine. Eu v-am mai spus, mi-am asumat o lupta, cu demnitate, cu onoare, cu mult curaj, ca nu e usor sa te lupti cu presedintele statului tau, care are parghii nenumarate.

- In ce ma priveste, nu am de ce sa ma plang, mi-am asumat un razboi, daca e nevoie imi duc viata mai departe la penitenciar tot cu demnitate.

Reporter: - Veti rezista acolo?

Dan Voiculescu: - Vai de mine, cum sa nu, nici nu se pune problema.

- Probabil ca voi fi mai insingurat. Eu oricum nu eram comunicativ, nu eram monden. Probabil ca voi fi si mai putin monden cu insigurarea asta. Cum spuneam, e bine sa pui raul inainte.

- Voi n-ati inteles ca eu nu mai am afaceri? Eu am prieteni, am copii, le dau sfaturi, incerc sa le dau din experinta mea.

- E vorba de privatizarea ICA, ca atare daca vor sa confiste actiunile ICa sa le confiste, dar n-are legatura cu averea familiei, n-are legatura cu trustul de presa. N-are legatura cu cazul.

- Vreti sa dam sare si piper, cum spunea Papici. Aseara am stat cu familia, am baut un pahar, doua sau chiar trei de vin alb. Am mancat o varza calita gatita de sotia mea, cu carnati oltenesti, m-am uitat la Mihai Gadea, la emisiune, si pe la 11 jumate 12 m-am culcat. La onoare, demnitate si curaj n-o sa renunt niciodata.

- Pai proces public cred ca e o regula in Romania, am vazut multe lucruri la televizor inainte sa vedem la organele indreptatite sa le comunice. Va aduceti aminte de doamna Kovesi. Nu e treaba mea ce fac altii.

- Cei care au gresit trebuie sa plateasca si vor plati mai devreme sau mai tarziu, pentru ca daca nu vor plati ei vor prolifera.

- Mesaj pentru procurori? Sa-si faca datoria cum trebuie.

- In primul rand nu s-a sfarsit. Un astfel de lucru nu se poate sfarsi cu una cu doua decat pana se face dreptate si se va face dreptate.

Reporter: - Daca veti ajunge dupa gratii veti scrie carti?

Dan Voiculescu: - Evident. Pentru ca e cel mai bun luicru de facut acolol e liniste, nu ai stres, ore de masa fixe, iar asta e cel mai bine cand scrii, sa fii ordonat.

- Nu ma astept la conddmnare, dar cum spuneam, intotdeauna e bine sa pui raul in fata.

Reporter: - In cazul unei achitari cum ati sarbatori?

Dan Voiculescu: - Cu familia.

- Stau acasa linistit cu familia. Repet, regretele mele sunt legate de familie, de cei condamnati pe nedrept, oameni batrani, repet, pentru mine e ca un mic cosmar aceasta situatie nedreapta. Ca atare, ma circumscriu Romaniei si conditile in care traim.

- Nu. Nu am niciun fel de regret. Repet, mi-am asumat aceasta batalie. Batalia mea nu a fost pentru mine, eu nu am avut decat de pierdut. Mi-era atat de simplu sa raspund la presiunile lui Basescu..

Procesul privatizarii frauduloase a Institutului de Cercetari alimentare

Dosarul are legatura cu privatizarea frauduloasa a Institutului de Cercetari Alimentare, in care prejudiciul a fost calculat de procurori undeva la peste 60 de milioane de euro. A fost un proces care dureaza de mai bine de sase ani, un proces in care este pus sub acuzare si Dan Voiculescu, cel care in aceste zile a tinut sa precizeze, atat in fata instantei, cat si in fata camerelor de luat vederi, faptul ca in acest dosar ar fi fost fabricate probe si ar fi foarte multe minciuni ale procurorilor.

Ziua pronuntarii a fost anuntata, joi, dupa ce avocatii inculpatilor au depus la instanta concluziiile finale, in scris. Marti, la ultimul termen al procesului, Dan Voiculescu a sustinut ca rechizitoriul dosarului ICA este "incorect" si "bazat pe falsuri, nu pe probe" si ca intreaga urmarire penala s-a facut in lipsa sa pentru ca timp de un an si trei luni a fost "vanat" de procurori, fara a fi chemat la DNA.

Gheorghe Mencinicopschi a spus ca nu vrea ca familia sa sa ajunga in strada, Corneliu Popa a rugat instanta sa tina cont ca are o fetita cu probleme de sanatate, iar Sorin Pantis a sustinut ca in dosarul ICA nu exista prejudiciu, in ultimul cuvant dat inculpatilor in dosarul ICA. Avocatii inculpatilor din dosarul ICA au cerut, marti, in pledoariile finale, achitarea clientilor lor, pe motiv ca acestia sunt nevinovati. In cadrul pledoariilor finale, aparatorii au cerut si ridicarea sechestrului asigurator pus in cazul mai multor inculpati.

La acelasi termen, procurorul Directiei Nationale Anticoruptie a prezentat concluziile finale in dosarul ICA, cerand magistratilor de la CAB sa respinga apelul inculpatilor, cererea de schimbare a incadrarii juridice din spalare de bani in tainuire si contestatia fiicelor lui Voiculescu privind sechestrul asigurator.

Articol recomandat de sport.ro
Starul din Premier League care le-a lăsat însărcinate pe soție și pe amantă în aceeași perioadă a devenit tată pentru a șasea oară
Starul din Premier League care le-a lăsat însărcinate pe soție și pe amantă în aceeași perioadă a devenit tată pentru a șasea oară
Citește și...
Dosarul celor 2.000 de zile de proces. Cum a fost plimbat cazul lui Dan Voiculescu de la Tribunal la Curtea de Apel si invers
Dosarul celor 2.000 de zile de proces. Cum a fost plimbat cazul lui Dan Voiculescu de la Tribunal la Curtea de Apel si invers

2000 de zile a durat procesul in urma caruia Dan Voiculescu a fost condamnat la 10 ani de inchisoare. Au fost 6 ani in care dosarul a mers de la Tribunal la Curtea Suprema si invers, in functie de statutul pe care omul de afaceri l-a avut.

Reactii dupa condamnarea lui DAN VOICULESCU. Mesajele transmise de Victor Ponta si Camelia Voiculescu
Reactii dupa condamnarea lui DAN VOICULESCU. Mesajele transmise de Victor Ponta si Camelia Voiculescu

Victor Ponta a transmis vineri un mesaj in urma condamnarii presedintelui fondator al PC, DAN VOICULESCU, la 10 ani de inchisoare in dosarul ICA.

Terenul si sediul televiziunilor trustului Intact vor fi CONFISCATE. Cati bani pierde in total familia lui Dan Voiculescu
Terenul si sediul televiziunilor trustului Intact vor fi CONFISCATE. Cati bani pierde in total familia lui Dan Voiculescu

Averea unuia dintre cei mai bogati romani a fost la mana magistratilor. Iar anuntul a venit sec: ''Confisca bunurile provenite din infractiuni si pune sechestru pe imobile dar si pe conturile familiei Voiculescu, totul pentru recuperarea prejudiciului".

Ce a facut Dan Voiculescu in ultima noapte de libertate:
Ce a facut Dan Voiculescu in ultima noapte de libertate: "Am mancat o varza calita extraordinara cu carnati oltenesti". VIDEO

Omul de afaceri, Dan Voiculescu, a dat vineri dimineata ultimul interviu in libertate, in timp ce se afla la sediul IPJ Ilfov. El a povestit ca pana la 34 de ani a trait cu sotia si cu doi copii in conditii rele, cu WC in curte.

Aventura de dupa 1989 a lui
Aventura de dupa 1989 a lui "Felix" de la Securitate. PORTRET Dan Voiculescu: Cum a ajuns unul dintre cei mai bogati romani

Dan Voiculescu este unul dintre cei mai bogati romani, patron de trust media, presedinte de partid, de trei ori senator, dar si colaborator dovedit al fostei Securitati din regimul comunist.

Recomandări
Ministrul Sănătății anunță că se lucrează la o strategie care să limiteze trimiterea pacienţilor de la stat la privat
Ministrul Sănătății anunță că se lucrează la o strategie care să limiteze trimiterea pacienţilor de la stat la privat

Alexandru Rafila, a declarat joi, în contextul acuzaţiilor care i se aduc medicului Cătălin Cîrstoiu, că ar trebui făcută o declaraţie pe proprie răspundere a medicilor care lucrează în instituţiile publice, că nu direcţionează pacienţi la privat.

Percheziții ale Parchetului European la instituții publice din Botoșani privind o fraudă de 160.000 € care implică fonduri UE
Percheziții ale Parchetului European la instituții publice din Botoșani privind o fraudă de 160.000 € care implică fonduri UE

Parchetul European (EPPO) din Cluj-Napoca şi (România) efectuează astăzi percheziţii în mai multe locaţii.

Românii blocați în Dubai din cauza inundațiilor, supărați pe autoritățile române: Niciun receptor ridicat, nu au făcut nimic
Românii blocați în Dubai din cauza inundațiilor, supărați pe autoritățile române: Niciun receptor ridicat, nu au făcut nimic

236 de români blocați de aproape două zile pe Aerportul din Dubai lovit crunt de inundații au revenit joi dimineață în țară.