Şeful DNA: "2018, cel mai greu an de până acum". Ce probleme au procurorii
Procurorul-şef interimar al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Călin Nistor, a afirmat că nu este mulţumit de activitatea DNA în anul 2018.
Călin Nistor a declarat, marţi seară la B1, că 2018 a fost cel mai greu an de când activează în cadrul DNA, scrie News.ro. "Cred că pentru mine şi pentru colegii mei este cel mai greu an de când activăm în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Direcţia poate trece prin cea mai grea perioadă de când este înfiinţată şi ne referim atât la modificările legislative care au fost efectuate, la atmosfera în care se lucrează în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi în spaţiul public la realizările sau la nerealizările Direcţiei Naţionale Anticorupţie în acest moment”, a spus procurorul-şef.
El a menţionat că în orice stat politicul are tendinţa să încerce să controleze sistemul judiciar, dar în România acest lucru este mai pregnant decât în alte părţi. “În orice stat, în opinia mea, politicul are tendinţa de a încerca să controleze sistemul judiciar, cred că în România mai pregnant decât în alte state. Însă, magistraţii trebuie să reziste acestui asalt, trebuie să îşi facă activitatea cu bună credinţă, să investigheze cazuri de corupţie, să sesize instanţa cu cazuri bine întocmite, care să reziste testului instanţei, în final să obţinem condamnări şi implicit confiscarea produsului infracţiunii”, a explicat Călin Nistor.
El spune că este obişnuit cu această presiune, care a existat întotdeauna de când lucrează în DNA, dar crede că mai tinerii săi colegi nu sunt obişnuiţi cu acest gen de presiune.
“Sunt obişnuit cu această presiune pentru că, de când lucrez în DNA, presiunea a existat tot timpul, cu excepţia unor scurte perioade de timp în care politicienii poate au fost preocupaţi de alte lucruri şi mai puţin de atacul privind sistemul judiciar. Colegii mei care sunt mai noi probabil nu sunt obişnuiţi cu acest gen de presiune, unii reacţionează mai bine, alţii mai mai greu. Acum depinde şi de şeful instituţiei şi de cei care asigură conducerea instituţiei la un moment dat şi mă refer la şefii de secţie, şefi de servicii care trebuie să asigure suportul procurorilor pentru ca aceştia să îşi desfăşoară activitatea în bune condiţii. La un moment dat presiunea care se exercită pe instituţii trebuie preluată cumva de şeful instituţiei, de ceilalţi procurori cu funcţie de conducere din cadrul instituţiei”, a mai spus Călin Nistor.
El a mai afirmat că nu este mulţumit de activitatea Direcţiei Naţionale Anticorupţie în anul 2018.
“La modul cum arată datele statistice sau cum au arătat pentru anul 2018 nu sunt mulţumit de activitatea Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Luăm măsurile care se impun. însă trebuie să vă spun că cel puţin în prima jumătate a anului 2018 noi am fost foarte mult accentul pe calitatea actelor făcute de procurori astfel încât rechizitoriul întocmit sa reziste testului instanţei”, a precizat Călin Nistor.
Procurorul şef a mai afirmat că DNA a trimis la Secţia de investigare a infracţiunilor în justiţie 275 de dosare.
“Din informările primite de la structurile din cadrul Direcţiei şi vorbesc de structura centrală, structurile teritoriale, noi am trimis 275 de dosare la secţia de investigare a infracţiunilor în justiţie. (…) Nu am făcut o analiză a fiecărui caz în parte, dar eu nu ştiu vreo situaţie în care vreun judecător să fi fost tras la răspundere penală pe simpla hotărâre pronunţată”, a menţionat Călin Nistor.
Călin Nistor a mai spus că sunt probleme cu executarea mandatelor de filaj şi înregistrare ambientală.
"Pe chestiunile de tehnică în mediul ambiental într-adevăr avem o problemă pe instalarea de astfel de tehnici în spaţii. Noi ne-am pregătit o parte dintre ofiţerii serviciului tehnic pentru astfel de activităţi. Nu sunt suficienţi, nici nu avem tehnici suficiente şi nici maşini suficiente pentru astfel de operaţiuni. Nu mai putem cumpăra, vom cumpăra câteva maşini", a explicat Călin Nistor la B1 TV.
Întrebat cât va investi în tehnică, acesta a precizat că DNA este ajutată şi de Direcţia de Operaţiuni Speciale (DOS), care asigură executarea de filaje, ambientale şi interceptări atunci când procurorii DNA o cer.
"De regulă, acolo unde procurorul a cerut punerea în aplicare a măsurii prin intermediul DOS, acesta a pus în aplicare. Eu nu ştiu de vreo scurgere de informaţii de la acest serviciu legat de dosare ale DNA", a spus Nistor.
Vorbind despre modalităţile de filaj, el a precizat că aceste activităţi sunt ample şi costisitoare.
"Un filaj presupune foarte multe maşini şi oameni, dacă vrei să faci un filaj de bună calitate. Regula spune că sunt folosite cam şapte maşini sau nu neapărat şapte maşini, dar cinci maşini şi două motociclete. Noi nu avem astfel de ... pentru o persoană pe zi. În fiecare maşină trebuie să fie minimum un ofiţer de poliţie. Noi nu avem, deci nu putem acoperi. Le făceau SRI, DIP şi DOS-ul. DOS-ul are capacitatea asta, dar nu ştiu dacă pot onora toate solicitările procurorilor de pe tot teritoriul României", a menţionat Nistor.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Sursa: News.ro
Etichete: dna, SRI, coruptie, procuror, activitate, calin nistor,
Dată publicare:
05-03-2019 21:41