Seful ANP refuza sa-si dea demisia. Pe cine da vina pentru aparitia pe banda a "lucrarilor stiintifice"
In plina ancheta a DNA in cazul scriitorilor din inchisori, seful Administratiei Nationale a Penitenciarelor spune ca nu are motive sa-si dea demisia.
La bilantul institutiei, ministrul justitiei a evitat acest subiect. In alte ocazii, demnitarul a criticat modul in care multi detinuti au iesit mai repede din inchisoare dupa ce au scris asa zise lucrari stiintifice.
Catalin Bejan - director ANP: "Nu a fost o solicitare de demisie, adica nu mi s-a cerut demisa, doar mi s-a spus daca iau in considerare sa imi dau demisia, iar raspunsul este ca nu cred ca sunt responsabil de modul in care isi desfasoara activitatea comisile de eliberare conditionata."
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Asadar, Catalin Bejan considera ca vina pentru aparitia cartilor sub denumirea de lucrari stiintifice apartine oricui altcuiva mai putin penitenciarelor pe care le conduce.
Catalin Bejan: "Pana se face propunerea de liberare conditionata avem 2 filtre: judecatorul de supraveghere si instant, fiecare pot cere lamuriri suplimentare daca au suspiciuni."
Insa, pentru a publica o lucrare stiintifica, detinutul trebuie mai intai sa faca o cerere la penitenciar, la care sa adauge si recomandarea unui profesor universitar. Dupa ce o scrie, el vine cu cartea publicata la o editura de specialitate. Apoi solicita unei comisii din penitenciar sa-i scada 30 de zile din pedeapsa pentru lucrarea publicata. Membrii comisiei, printre care sunt si sefii de penitenciare, sunt primii care decid astfel ca a fost elaborata o lucrare stiintifica. Daca lucrarea nu trece de comisia din penitenciar, nu poate ajunge in instanta, in consecinta detinutul nu poate beneficia de reducerea pedepsei.
Pe lista campionilor la scris in inchisoare il gasim, cu 10 carti, pe Dinel Staicu. Iar cel mai rapid este Ioan Niculae cu o carte scrisa in doar 7 zile. Gheorghe Copos si Gigi Becali si-au castigat deja 150 de zile de libertate cu cate 5 lucrari stiintifice publicate. Toate acestea nu vor mai fi posibile dupa schimbarea regulamentului pentru executarea pedepsei.
Raluca Pruna, Ministrul Justitiei: "Sa evitam situatia in care ne aflam acum in care aplicam prin dispozitii tranzitorii un regulament mai vechi. Acest tip de masuri as dori sa nu se mai repete."
Lucrarile stintifice scrise in penitenciar sunt anchetate de Directia Nationala Anticoruptie si de Corpul de control al premierului.