Planul de inzestrare a Armatei Romaniei 2017 - 2026 a fost aprobat in sedinta CSAT
Sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT), in care a fost discutat Planul de inzestrare a Armatei, s-a incheiat, dupa mai putin de o ora.
Planul de inzestrare a Armatei Romaniei 2017 - 2026 a fost aprobat marti, in sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT), astfel ca pentru realizarea celor opt Programe de inzestrare, cu fonduri multianuale planificate in valoare de 9,8 miliarde euro, se va avea in vedere implicarea industriei nationale de aparare.
„Marti, 1 august a.c., a avut loc, la Palatul Cotroceni, sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT), condusa de catre Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, in cadrul careia au fost aprobate Planul de inzestrare a Armatei Romaniei 2017-2026 si numirea directorului Serviciului de Telecomunicatii Speciale. Planul de inzestrare a Armatei Romaniei 2017-2026 a fost retras de pe Ordinea de zi a sedintei Consiliului din 4 iulie a.c., intrucat nu a fost adaptat in concordanta cu prevederile Acordului politic national de alocare a 2% din PIB pentru Aparare, asumat, la inceputul anului 2015, de catre toate partidele politice, la initiativa Presedintelui Romaniei”, se arata intr-un comunicat de presa al Administratiei Prezidentiale.
Potrivit sursei citate, „forma revizuita a acestui Plan, care respecta implementarea acestui acord, i-a fost prezentata Presedintelui Romaniei de catre ministrul apararii nationale, in cadrul intrevederii din data de 26 iulie”.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
„Planul de inzestrare a Armatei Romaniei 2017-2026 este documentul prin care se realizeaza o planificare multianuala a programelor de inzestrare, in concordanta cu prevederile Strategiei de inzestrare a Armatei Romaniei si ale Programului privind transformarea, dezvoltarea si inzestrarea Armatei Romaniei pana in anul 2026 si in perspectiva. Programele de inzestrare reprezinta totalitatea activitatilor derulate pentru dotarea Armatei Romaniei cu tipuri de armament, tehnica de lupta si echipamente militare, fundamentate pe baza aprobarii Consiliului de Supraveghere a Cerintelor si care cuprind derularea procedurii de achizitie, livrare, testare si intrare in dotare a produselor planificate, in cantitatile necesare si la cerintele calitative solicitate”, mentioneaza Administratia Prezidentiala.
Sursa citata a mai aratat ca, „in luna mai a acestui an, Parlamentul Romaniei a aprobat initierea procedurilor de atribuire a contractelor aferente pentru opt programe de inzestrare, care depasesc 100 de milioane de euro fiecare”.
„Pentru realizarea acestor Programe de inzestrare, cu fonduri multianuale planificate in valoare de 9,8 miliarde euro, se va avea in vedere implicarea industriei nationale de aparare, care trebuie sa isi modernizeze si sa isi dezvolte capacitati militare de productie adecvate. Armata Romaniei trebuie sa beneficieze de alocare coerenta si sustinuta a resurselor intrucat subfinantarea in Aparare ar afecta intr-un mod grav indeplinirea misiunilor de baza si capacitatea operationala a Armatei noastre”, se mai arata in comunicatul Administratiei Prezidentiale.
Saptamana trecuta, presedintele Klaus Iohannis s-a intalnit cu ministrul Apararii Nationale, Adrian Tutuianu, care i-a prezentat planul revizuit de inzestrare a armatei.
Planul de inzestrare a Armatei Romaniei pentru perioada 2017 - 2026 prevede respectarea si implementarea angajamentului politic asumat in anul 2015 de catre toate partidele politice de a aloca 2% din PIB sectorului Apararii pentru 10 ani, incepand cu acest an, preciza Administratia Prezidentiala dupa intalnire.
Planul de inzestrare a Armatei stabileste sistemele si echipamentele planificate a fi achizitionate prin Programul anual al achizitiilor publice ale Ministerului Apararii Nationale privind inzestrarea cu armament, tehnica de lupta si materiale cu destinatie militara.
Documentul initial a fost retras de pe ordinea de zi a precedentei sedinte a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, din 4 iulie.
"Avem 2% din PIB. Doar o parte destinata inzestrarii. Retragerea de la CSAT a proiectului de inzestrare pana in 2026 s-a facut la solicitarea mea pentru a da consistenta si in cifre, si ce este in spatele cifrelor, angajamentului de 2% din PIB pana in anul 2026. Documentul a fost refacut si, atunci cand domnul presedinte al Romaniei, Klaus Iohannis, va solicita, vom prezenta CSAT documentul complet”, spunea ministrul Apararii.
Sedinta CSAT are loc in contextul discutiilor privind achizitionarea rachetelor Patriot.
De altfel, saptamana trecuta, premierul Mihai Tudose declara ca planul propus de ministrul Apararii privind achizitia rachetelor Patriot va fi aprobat in aceasta saptamana ”intr-o structura mai restransa”.
”Domnia sa (ministrul Apararii - n.r.) are un plan, saptamana viitoare il vom aproba cumva intr-o structura mai restransa. Si da, e un angajament ferm pentru care am pus 2% in bugetul MApN, dar nu am pus 2% ca sa ii avem acolo, ci ca sa ne onoram angajamentele pentru partenerii strategici, pentru NATO, de a face achizitii de banii aceia pentru intarirea capacitatii de aparare a Romaniei si, evident, a flancului estic al NATO. Da, banii vor fi cheltuiti pe ceea ce dispune si solicita MApN”, a declarat premierul Tudose, intrebat despre achizitia rachetelor Patriot.
Ministrul Apararii, Adrian Tutuianu, a declarat, referitor la achizitia rachetelor Patriot, ca va exista un acord intre Guvernul Romaniei si cel al SUA, fiind necesar totodata sa se adopte o lege speciala in Parlament, urmand ca in luna noiembrie sa se efectueze prima plata in contul acestei achizitii.
Sursa: News.ro
Etichete: klaus iohannis, armata, sedinta, csat, tutuianu,
Dată publicare:
01-08-2017 06:55