Planul de inzestrare a Armatei Romaniei 2017 - 2026 a fost aprobat in sedinta CSAT

×
Codul embed a fost copiat

Sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT), in care a fost discutat Planul de inzestrare a Armatei, s-a incheiat, dupa mai putin de o ora.

Planul de inzestrare a Armatei Romaniei 2017 - 2026 a fost aprobat marti, in sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT), astfel ca pentru realizarea celor opt Programe de inzestrare, cu fonduri multianuale planificate in valoare de 9,8 miliarde euro, se va avea in vedere implicarea industriei nationale de aparare.

„Marti, 1 august a.c., a avut loc, la Palatul Cotroceni, sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT), condusa de catre Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, in cadrul careia au fost aprobate Planul de inzestrare a Armatei Romaniei 2017-2026 si numirea directorului Serviciului de Telecomunicatii Speciale. Planul de inzestrare a Armatei Romaniei 2017-2026 a fost retras de pe Ordinea de zi a sedintei Consiliului din 4 iulie a.c., intrucat nu a fost adaptat in concordanta cu prevederile Acordului politic national de alocare a 2% din PIB pentru Aparare, asumat, la inceputul anului 2015, de catre toate partidele politice, la initiativa Presedintelui Romaniei”, se arata intr-un comunicat de presa al Administratiei Prezidentiale.
Potrivit sursei citate, „forma revizuita a acestui Plan, care respecta implementarea acestui acord, i-a fost prezentata Presedintelui Romaniei de catre ministrul apararii nationale, in cadrul intrevederii din data de 26 iulie”.

„Planul de inzestrare a Armatei Romaniei 2017-2026 este documentul prin care se realizeaza o planificare multianuala a programelor de inzestrare, in concordanta cu prevederile Strategiei de inzestrare a Armatei Romaniei si ale Programului privind transformarea, dezvoltarea si inzestrarea Armatei Romaniei pana in anul 2026 si in perspectiva. Programele de inzestrare reprezinta totalitatea activitatilor derulate pentru dotarea Armatei Romaniei cu tipuri de armament, tehnica de lupta si echipamente militare, fundamentate pe baza aprobarii Consiliului de Supraveghere a Cerintelor si care cuprind derularea procedurii de achizitie, livrare, testare si intrare in dotare a produselor planificate, in cantitatile necesare si la cerintele calitative solicitate”, mentioneaza Administratia Prezidentiala.

Sursa citata a mai aratat ca, „in luna mai a acestui an, Parlamentul Romaniei a aprobat initierea procedurilor de atribuire a contractelor aferente pentru opt programe de inzestrare, care depasesc 100 de milioane de euro fiecare”.

Citește și
Klaus Iohannis, parang, cioban,
Klaus si Carmen Iohannis, in drumetie prin Parang. Presedintele s-a pozat pe munte impreuna cu un cioban
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

„Pentru realizarea acestor Programe de inzestrare, cu fonduri multianuale planificate in valoare de 9,8 miliarde euro, se va avea in vedere implicarea industriei nationale de aparare, care trebuie sa isi modernizeze si sa isi dezvolte capacitati militare de productie adecvate. Armata Romaniei trebuie sa beneficieze de alocare coerenta si sustinuta a resurselor intrucat subfinantarea in Aparare ar afecta intr-un mod grav indeplinirea misiunilor de baza si capacitatea operationala a Armatei noastre”, se mai arata in comunicatul Administratiei Prezidentiale.

Saptamana trecuta, presedintele Klaus Iohannis s-a intalnit cu ministrul Apararii Nationale, Adrian Tutuianu, care i-a prezentat planul revizuit de inzestrare a armatei.

Planul de inzestrare a Armatei Romaniei pentru perioada 2017 - 2026 prevede respectarea si implementarea angajamentului politic asumat in anul 2015 de catre toate partidele politice de a aloca 2% din PIB sectorului Apararii pentru 10 ani, incepand cu acest an, preciza Administratia Prezidentiala dupa intalnire.
Planul de inzestrare a Armatei stabileste sistemele si echipamentele planificate a fi achizitionate prin Programul anual al achizitiilor publice ale Ministerului Apararii Nationale privind inzestrarea cu armament, tehnica de lupta si materiale cu destinatie militara.

Documentul initial a fost retras de pe ordinea de zi a precedentei sedinte a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, din 4 iulie.

"Avem 2% din PIB. Doar o parte destinata inzestrarii. Retragerea de la CSAT a proiectului de inzestrare pana in 2026 s-a facut la solicitarea mea pentru a da consistenta si in cifre, si ce este in spatele cifrelor, angajamentului de 2% din PIB pana in anul 2026. Documentul a fost refacut si, atunci cand domnul presedinte al Romaniei, Klaus Iohannis, va solicita, vom prezenta CSAT documentul complet”, spunea ministrul Apararii.
Sedinta CSAT are loc in contextul discutiilor privind achizitionarea rachetelor Patriot.

De altfel, saptamana trecuta, premierul Mihai Tudose declara ca planul propus de ministrul Apararii privind achizitia rachetelor Patriot va fi aprobat in aceasta saptamana ”intr-o structura mai restransa”.

”Domnia sa (ministrul Apararii - n.r.) are un plan, saptamana viitoare il vom aproba cumva intr-o structura mai restransa. Si da, e un angajament ferm pentru care am pus 2% in bugetul MApN, dar nu am pus 2% ca sa ii avem acolo, ci ca sa ne onoram angajamentele pentru partenerii strategici, pentru NATO, de a face achizitii de banii aceia pentru intarirea capacitatii de aparare a Romaniei si, evident, a flancului estic al NATO. Da, banii vor fi cheltuiti pe ceea ce dispune si solicita MApN”, a declarat premierul Tudose, intrebat despre achizitia rachetelor Patriot.

Ministrul Apararii, Adrian Tutuianu, a declarat, referitor la achizitia rachetelor Patriot, ca va exista un acord intre Guvernul Romaniei si cel al SUA, fiind necesar totodata sa se adopte o lege speciala in Parlament, urmand ca in luna noiembrie sa se efectueze prima plata in contul acestei achizitii.

 

 

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Val de pensionari la varful SRI. Zece generali au fost trecuti in rezerva de Iohannis
Val de pensionari la varful SRI. Zece generali au fost trecuti in rezerva de Iohannis

Presedintele Klaus Iohannis a trecut-o in rezerva pe Elena Istode, general in SRI, care a fost in vacante impreuna cu familia deputatului Cristian Rizea. Alti 9 generali au fost trecuti de asemenea in rezerva.

Klaus si Carmen Iohannis, in drumetie prin Parang. Presedintele s-a pozat pe munte impreuna cu un cioban
Klaus si Carmen Iohannis, in drumetie prin Parang. Presedintele s-a pozat pe munte impreuna cu un cioban

Presedintele Klaus Iohannis si sotia sa s-au aflat duminica intr-o vizita privata in statiunea Parang, din Valea Jiului, cei doi deplasandu-se pe un traseu de creasta spre varful Parangul Mare (2.519 m), dupa care s-au oprit la o cabana din zona.

Seful STS, trecut in rezerva de presedinte odata cu unul dintre adjunctii sai. Iohannis a semnat miercuri seara decretul
Seful STS, trecut in rezerva de presedinte odata cu unul dintre adjunctii sai. Iohannis a semnat miercuri seara decretul

Presedintele Klaus Iohannis a semnat, miercuri, decretul de trecere in rezerva a sefului STS, generalul Marcel Opris.

Romania s-ar putea dota cu rachete Patriot, care sa apere atat tara noastra, cat si Europa de Est.
Romania s-ar putea dota cu rachete Patriot, care sa apere atat tara noastra, cat si Europa de Est. "E un contract foarte bun"

Daca parlamentul aproba in aceasta toamna, Romania ar putea sa devina a 15-a tara din lume a carei aparare aeriana este asigurata de sistemul american anti-racheta Patriot.

Recomandări
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți

Alţi doi români dați dispăruţi după inundaţiile din Valencia au fost identificaţi si declarati morți, a anunțat joi seară ministerul nostru de Externe.

Până și televiziunile din Rusia se arată îngrijorate de alegerile lui Trump. Un antivaccinist ar putea conduce Sănătatea
Până și televiziunile din Rusia se arată îngrijorate de alegerile lui Trump. Un antivaccinist ar putea conduce Sănătatea

Donald Trump continuă să facă numiri controversate în administrația pe care o va conduce în al doilea mandat la Casa Albă. Joi a venit rândul celui care va gestiona Ministerul Sănătății.

Rusia a atacat cu drone sudul Ucrainei, în special Odesa. Cel puţin un om a murit, iar alți opt sunt răniţi
Rusia a atacat cu drone sudul Ucrainei, în special Odesa. Cel puţin un om a murit, iar alți opt sunt răniţi

Armata rusă a lansat joi seara un atac cu drone dinspre Marea Neagră către regiunile sudice ale Ucrainei, lovind cu precădere Odesa. Cel puţin un om a murit, iar alți opt sunt răniţi, relatează Ukrainskaia Pravda, potrivit News.ro.