Planul de inzestrare a Armatei Romaniei 2017 - 2026 a fost aprobat in sedinta CSAT

Ultimul update: Sambata 05 August 2017 22:35
Data publicarii: Marti 01 August 2017 06:55
Categorie: Actualitate

Sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT), in care a fost discutat Planul de inzestrare a Armatei, s-a incheiat, dupa mai putin de o ora.

Planul de inzestrare a Armatei Romaniei 2017 - 2026 a fost aprobat marti, in sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT), astfel ca pentru realizarea celor opt Programe de inzestrare, cu fonduri multianuale planificate in valoare de 9,8 miliarde euro, se va avea in vedere implicarea industriei nationale de aparare.

„Marti, 1 august a.c., a avut loc, la Palatul Cotroceni, sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT), condusa de catre Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, in cadrul careia au fost aprobate Planul de inzestrare a Armatei Romaniei 2017-2026 si numirea directorului Serviciului de Telecomunicatii Speciale. Planul de inzestrare a Armatei Romaniei 2017-2026 a fost retras de pe Ordinea de zi a sedintei Consiliului din 4 iulie a.c., intrucat nu a fost adaptat in concordanta cu prevederile Acordului politic national de alocare a 2% din PIB pentru Aparare, asumat, la inceputul anului 2015, de catre toate partidele politice, la initiativa Presedintelui Romaniei”, se arata intr-un comunicat de presa al Administratiei Prezidentiale.
Potrivit sursei citate, „forma revizuita a acestui Plan, care respecta implementarea acestui acord, i-a fost prezentata Presedintelui Romaniei de catre ministrul apararii nationale, in cadrul intrevederii din data de 26 iulie”.

„Planul de inzestrare a Armatei Romaniei 2017-2026 este documentul prin care se realizeaza o planificare multianuala a programelor de inzestrare, in concordanta cu prevederile Strategiei de inzestrare a Armatei Romaniei si ale Programului privind transformarea, dezvoltarea si inzestrarea Armatei Romaniei pana in anul 2026 si in perspectiva. Programele de inzestrare reprezinta totalitatea activitatilor derulate pentru dotarea Armatei Romaniei cu tipuri de armament, tehnica de lupta si echipamente militare, fundamentate pe baza aprobarii Consiliului de Supraveghere a Cerintelor si care cuprind derularea procedurii de achizitie, livrare, testare si intrare in dotare a produselor planificate, in cantitatile necesare si la cerintele calitative solicitate”, mentioneaza Administratia Prezidentiala.

Sursa citata a mai aratat ca, „in luna mai a acestui an, Parlamentul Romaniei a aprobat initierea procedurilor de atribuire a contractelor aferente pentru opt programe de inzestrare, care depasesc 100 de milioane de euro fiecare”.

„Pentru realizarea acestor Programe de inzestrare, cu fonduri multianuale planificate in valoare de 9,8 miliarde euro, se va avea in vedere implicarea industriei nationale de aparare, care trebuie sa isi modernizeze si sa isi dezvolte capacitati militare de productie adecvate. Armata Romaniei trebuie sa beneficieze de alocare coerenta si sustinuta a resurselor intrucat subfinantarea in Aparare ar afecta intr-un mod grav indeplinirea misiunilor de baza si capacitatea operationala a Armatei noastre”, se mai arata in comunicatul Administratiei Prezidentiale.

Saptamana trecuta, presedintele Klaus Iohannis s-a intalnit cu ministrul Apararii Nationale, Adrian Tutuianu, care i-a prezentat planul revizuit de inzestrare a armatei.

Planul de inzestrare a Armatei Romaniei pentru perioada 2017 - 2026 prevede respectarea si implementarea angajamentului politic asumat in anul 2015 de catre toate partidele politice de a aloca 2% din PIB sectorului Apararii pentru 10 ani, incepand cu acest an, preciza Administratia Prezidentiala dupa intalnire.
Planul de inzestrare a Armatei stabileste sistemele si echipamentele planificate a fi achizitionate prin Programul anual al achizitiilor publice ale Ministerului Apararii Nationale privind inzestrarea cu armament, tehnica de lupta si materiale cu destinatie militara.

Documentul initial a fost retras de pe ordinea de zi a precedentei sedinte a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, din 4 iulie.

"Avem 2% din PIB. Doar o parte destinata inzestrarii. Retragerea de la CSAT a proiectului de inzestrare pana in 2026 s-a facut la solicitarea mea pentru a da consistenta si in cifre, si ce este in spatele cifrelor, angajamentului de 2% din PIB pana in anul 2026. Documentul a fost refacut si, atunci cand domnul presedinte al Romaniei, Klaus Iohannis, va solicita, vom prezenta CSAT documentul complet”, spunea ministrul Apararii.
Sedinta CSAT are loc in contextul discutiilor privind achizitionarea rachetelor Patriot.

De altfel, saptamana trecuta, premierul Mihai Tudose declara ca planul propus de ministrul Apararii privind achizitia rachetelor Patriot va fi aprobat in aceasta saptamana ”intr-o structura mai restransa”.

”Domnia sa (ministrul Apararii - n.r.) are un plan, saptamana viitoare il vom aproba cumva intr-o structura mai restransa. Si da, e un angajament ferm pentru care am pus 2% in bugetul MApN, dar nu am pus 2% ca sa ii avem acolo, ci ca sa ne onoram angajamentele pentru partenerii strategici, pentru NATO, de a face achizitii de banii aceia pentru intarirea capacitatii de aparare a Romaniei si, evident, a flancului estic al NATO. Da, banii vor fi cheltuiti pe ceea ce dispune si solicita MApN”, a declarat premierul Tudose, intrebat despre achizitia rachetelor Patriot.

Ministrul Apararii, Adrian Tutuianu, a declarat, referitor la achizitia rachetelor Patriot, ca va exista un acord intre Guvernul Romaniei si cel al SUA, fiind necesar totodata sa se adopte o lege speciala in Parlament, urmand ca in luna noiembrie sa se efectueze prima plata in contul acestei achizitii.

 

 

 

Val de pensionari la varful SRI. Zece generali au fost trecuti in rezerva de Iohannis
Val de pensionari la varful SRI. Zece generali au fost trecuti in rezerva de Iohannis
VIDEO PROTVPLUS.RO
LA MARUTA
Laura Lavric și Elena Merișoreanu, prietene de la 16 ani

12:05
LA MARUTA
La 26 de ani este pilot de raliuri. Care este povestea Cristianei Oprea

13:41
LA MARUTA
Ce înseamnă "Blue Monday" și de ce este considerată cea mai tristă zi a anului

14:26
LA MARUTA
Mihai Constandache ne arată o rețetă inedită de pâine cu ceapă și măsline

09:04
LA MARUTA
Bebe Cotimanis începe anul în forță. Actorul este implicat în numeroase proiecte

11:48
VORBESTE LUMEA
Verdict, Dana Budeanu 21.01.2019
Dana Budeanu analizează vestimentațiile vedetelor

25:25
VORBESTE LUMEA
Iulia Vântur, un nou succes în India
Iulia Vântur a înregistrat prima piesă în hindi

01:46
VORBESTE LUMEA
Alina Pușcău, ne dezvăluie aventurile din Bali
Alina Pușcău a cucerit podiumurile internaționale

10:34
VORBESTE LUMEA
Dana Rogoz, povestiri din vacanța inedită în Sri Lanka
Dana:"Toți oamenii din Sri Lanka sunt săritori, prietenoși"

10:38
VORBESTE LUMEA
Cum convingem copilul sa stea în scaunul auto
Prințesa Urbana ne dezvăluie cateva trucuri pentru a-i ține ocupați pe cei mici în mașină

15:14
hot, filmat, targoviste.
Furturi filmate în Târgovişte. Cum ar fi reușit un hoț să plece cu 22.000 de lei
Proteste după OUG anunțată de Toader: ”Vor să ne aducă cu 30 de ani înapoi în comunism”
Reacțiile taximetriştilor la protestul față de Uber. Un şofer, prins în aglomerație
Sute de persoane au protestat în Piața Victoriei față de OUG anunțată de Tudorel Toader
France 3: România se află sub supravegherea UE din cauza corupției
Protest al taximetriștilor în Capitală. O mașină UBER a fost blocată
Protest Cluj
200 de oameni au protestat în Cluj după OUG anunțată de Toader: ”Afară cu PSD din țară”
6 tineri, arestați în Hunedoara, după ce au răpit o tânără și i-au agresat iubitul
Explicația astronomilor pentru fenomenul „super Luna sângerie”
Numărul românilor care se urcă drogați la volan s-a dublat. Consecințele sunt grave
Un tânăr și-ar fi călcat soacra cu mașina pentru că nu mai gătea. Reacția vecinilor. VIDEO
Misiune grea pentru pompierii dâmbovițeni. Nu au putut salva o clădire în flăcări