Capitala e în scenariul roșu. Deciziile luate de CMBSU în privința școlilor și restaurantelor

×
Codul embed a fost copiat

Capitala României a intrat de miercuri dimineață în scenariul roșu, după ce incidența cazurilor de COVID a trecut de 3 la mie.

Autoritățile locale au convocat Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență, care a decis înăsprirea restricțiilor impuse de pandemie.

În primul rând, instituțiile de învățământ care au mai puțin de 60% din personal vaccinat, intră de luni în sistem on-line. Adică, potrivit ultimei raportări, 52 din peste 650 de grădinițe, școli și licee, la nivelul Bucureștiului.

Apoi, restaurantele și cafenelele nu mai pot primi clienți decât în limita a 30 la sută din locuri. Au acces numai cei cu certificat verde sau test negativ PCR, nu mai vechi de 72 de ore sau test antigen negativ, nu mai vechi de 48 de ore.

E posibil, în viitorul apropiat, ca mijloacele de transport în comun să fie suplimentate, pentru evitarea aglomerației.

Citește și
oameni masca strada bucuresti
Capitala a trecut de rata de infectare 3 și intră în scenariul roșu. Vor fi impuse noi restricții

Măștile medicale cu trei pliuri sau FFP2 sunt obligatorii și în interior și în exterior. Măștile textile sau de plastic nu sunt permise.

Bucureștiul s-a confruntat cu cea mai mare incidență a cazurilor de COVID în luna octombrie, peste 16 la mie. A scăzut, apoi a început să crească simțitor, odată cu venirea valului 5.

Ce măsuri intră în vigoare

Măsurile au fost publicate pe site-ul institutiei

"Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor, precum şi la terase este permisă până la 30% din capacitatea maximă a spaţiului în intervalul orar 5,00-22,00. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2", prevede hotărârea CMBSU.

Potrivit sursei citate, activitatea restaurantelor şi a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare, precum şi la terasele acestora este permisă în aceleaşi condiţii.

Hotărârea mai stipulează că se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie doar de tip medical cu trei pliuri sau FFP2 (N95), astfel încât să acopere nasul şi gura în toate spaţiile publice închise şi deschise. Sunt considerate neconforme măştile care sunt confecţionate din material textil şi/sau plastic.

Se exceptează de la măsura obligativităţii purtării măştii de protecţie de tip medical cu trei pliuri sau FFP2 (N95) următoarele categorii de persoane: copii cu vârsta mai mică de 5 ani; persoanele care sunt singure în birou; prezentatorii TV şi invitaţii acestora, cu condiţia respectării distanţei de 3 metri între persoane; reprezentanţii cultelor religioase, în timpul slujbelor, cu condiţia respectării distanţei de 3 metri între persoane; vorbitorii aflaţi în spaţii închise sau deschise cu condiţia respectării distanţei de minimum 3 metri între aceştia şi oricare dintre celelalte persoane din public; persoanele care desfăşoară activităţi fizice intense şi/sau în condiţii de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc) sau activităţi sportive; persoanele cu dizabilităţi cognitive.

Nu în ultimul rând, persoanele care suferă de boli care afectează capacitatea de oxigenare, după evaluarea riscului efectuată de medicul de medicina muncii al unităţii, pot fi exceptate de la obligativitatea purtării măştii de protecţie de tip medical cu trei pliuri sau FFP2 (N95).

Rata de infectare cu Covid calculată la 14 zile pentru Bucureşti a trecut, miercuri, de 3. Astfel, Capitala intră în scenariul roșu.

Rata de infectare a ajuns la 3,32

Conform Direcției de Sănătate Publică, rata de infectare a ajuns la 3,32. Marți, rata de infectare era 2,97, luni aceasta a ajuns la 2.57, iar duminică era 2,17.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat, marţi, că 54-55 de şcoli din Bucureşti ar putea trece în sistem on-line de săptămâna viitoare, dacă rata incidenţei cazurilor COVID-19 va trece de 3 la mie în Capitală, iar procentajul de vaccinare al cadrelor didactice nu va depăşi 60% în acele unităţi.

“După regulile în vigoare, dacă în Bucureşti va fi o incidenţă de peste 3 la mie, acele 54 - 55 de şcoli care nu vor avea rata de vaccinare, vineri, de 60% vor trebui să treacă, din păcate, în on-line”, a spus ministrul Educaţiei. 

Citește și...
Ce înseamnă, pentru elevi, ”scenariul roșu” Covid al unui oraș. Când se fac cursuri online
Ce înseamnă, pentru elevi, ”scenariul roșu” Covid al unui oraș. Când se fac cursuri online

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a explicat, din nou, miercuri, ce se întâmplă atunci când o localitate intră în ”scenariul roșu” al infectărilor cu Covid-19, iar unele școli intră în sistemul de cursuri online.  

Capitala a trecut de rata de infectare 3 și intră în scenariul roșu. Vor fi impuse noi restricții
Capitala a trecut de rata de infectare 3 și intră în scenariul roșu. Vor fi impuse noi restricții

Rata de infectare cu Covid calculată la 14 zile pentru Bucureşti a trecut, miercuri, de 3. Astfel, Capitala intră în scenariul roșu și vor fi impuse noi restricții. 

Coronavirus România 12 ianuarie 2022. 8.600 de cazuri noi de Covid-19. Patru județe, în scenariul roșu
Coronavirus România 12 ianuarie 2022. 8.600 de cazuri noi de Covid-19. Patru județe, în scenariul roșu

Coronavirus România 12 ianuarie 2022. În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 8.600 cazuri de persoane pozitive cu SARS-COV-2 și 44 decese.

Recomandări
LIVE UPDATE Cutremure devastatoare în Turcia și Siria. Sunt 4.825 de morți și peste 15.000 de răniți. GALERIE FOTO și VIDEO
LIVE UPDATE Cutremure devastatoare în Turcia și Siria. Sunt 4.825 de morți și peste 15.000 de răniți. GALERIE FOTO și VIDEO

Bilanțul cutremurelor care au afectat grav Turcia și Siria crește dramatic de la o oră la alta. 

Mama celor trei copii care au murit în incendiul din Capitală a fost reținută pentru ucidere din culpă
Mama celor trei copii care au murit în incendiul din Capitală a fost reținută pentru ucidere din culpă

Mama celor trei copii de 2, 3 și 6 ani, care au murit după ce în locuința din Capitală în care se aflau a izbucnit un incendiu, a fost reținută pentru ucidere din culpă și distrugere din culpă, conform procurorilor.

Cutremurul din Turcia a avut peste 120 de replici până în prezent. Undele de șoc s-au întins pe 300 de kilometri
Cutremurul din Turcia a avut peste 120 de replici până în prezent. Undele de șoc s-au întins pe 300 de kilometri

Cutremurul de magnitudine 7,8 care a lovit Turcia și nordul Siriei, luni dimineață, s-a simțit și în alte țări, precum Liban, Cipru, Grecia și Israel. La nouă ore distanță, un alt cutremur de magnitudine 7,5 a avut loc.