Secretul gravidei care a ales să nască acasă, dar a murit din cauza deciziei luate. Soțul: „A fost dorința ei”
Ceea ce trebuia să fie cel mai fericit eveniment din viața unei gravide din Piatra Neamț s-a transformat într-o tragedie. Femeia de 42 de ani a murit la două zile după ce a ales să nască acasă, asistată doar de o femeie pe care o cunoscuse pe internet.
În timpul nașterii au apărut complicații. Ambulanța a fost chemată cu întârziere, și când au ajuns doctorii - lăuza, care născuse o fetiță, era deja în stop cardiorespirator. Poliția a început o anchetă in rem, pentru ucidere din culpă. În România, nașterile acasă nu sunt reglementate clar iar medicii nu le recomandă. Fetița pe care femeia a născut-o este îngrijită în spital. Atenție, urmează detalii care vă pot afecta emoțional.
Femeia de 42 de ani, dintr-o familie bună din Piatra Neamț, era la prima ei naștere.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
„A fost dorința ei să nască acasă și eu nu am avut niciun cuvânt de spus” - ar fi declarat soțul său polițiștilor care cercetează cazul.
Nașterea la termen a avut loc în apartamentul cuplului, aflat într-un bloc.
Când a venit momentul să aducă pe lume copilul, gravida ar fi fost asistată doar de o femeie pe care o cunoscuse pe internet, unde aceasta spunea că are calificarea de moașă, și de către soțul ei.
Medicul care îi urmărise sarcina îi recomandase să nască într-un spital, pentru că suferea de mai multe afecțiuni.
Prof. univ. Doctor Mircea Onofriescu, Spitalul de Obstetrică și Ginecologie „Cuza Vodă” Iași: „Avea o afecțiune pe care o ascundea din jenă, din pudoare, a dorit foarte mult să nască la domiciliu. Ea și-a monitorizat corect sarcina și toți medicii ginecologi la care a fost pe parcursul sarcinii, toți au indicat operație cezariană, fiind vorba despre o primă sarcină la 42 de ani.”
Acasă, fără un medic care să o asiste, femeia a început să sângereze abundent - și, ciudat este - spun cei de la Spitalul din Piatra Neamț - că soțul și „doula” au întârziat nepermis anunțarea ambulanței.
Brândușa Pavlidis, medic-șef UPU SMURD Piatra Neamț: „Echipajul a găsit pacienta în stop cardiorespirator. Au acordat măsurile necesare, au resuscitat, după o perioadă de 30 de minute pacienta a revenit la ritm sinusal și a fost transportată la spital.”
Două zile mai târziu, femeia a murit.
Tudor Sălăvăstru, medic specialist obstetrică-ginecologie: „Este total inoportun şi nepotrivit să încerci în 2023 să îţi asumi responsabilitatea unei naşteri la domiciliu şi să nu apelezi la o unitate spitalicească.”
Prof. dr. Radu Vlădăreanu, vicepreședintele Comisiei de Obstetrică și Ginecologie: „Doula este o persoană care-ți face mai ușoară nașterea, care e apropiată de tine, te îndrumă, dar nu înseamnă că e un cadru medical acreditat pentru așa ceva''.
În România, legea nu prevede clar că femeile nu pot naște acasă, dar sunt restricții clare în ceea ce privește prezența personalului medical specializat și acreditat la fața locului. Acest lucru este stipulat și în Codul de Deontologie Medicală al Colegiului Medicilor din România: „exercitarea profesiei medicale în condiţii care ar putea compromite actul profesional sau ar putea afecta calitatea actului medical este o acțiune nedeontologică”.
Prof. dr. Radu Vlădăreanu, vicepreședintele Comisiei de Obstetrică și Ginecologie: „Nu poți să scrii în lege că e interzis, pentru că noi avem multe femei care nasc acasă pentru că nu au asistență medicală în jurul lor, pentru că nu ajung să meargă la spital. Societatea de obstetrică și ginecologie a recomandat puternic să nu se nască la domiciliu în România. Cum a murit mama, sunt probabil situaţii în care moare copilul. Este foarte riscant, nu e de făcut așa ceva''.
Moașele nu au voie să asiste acasă
Nici moașele sau asistenții medicali nu au voie să asiste la o naștere în altă parte decât în spital sau într-un cabinet medical autorizat.
Carmen Mazilu, președinta Ordinului Asistenților București: „Un asistent medical generalist, o moaşă sau un asistent specialist poate practica doar în instituţii medicale, în regim salarial sau independent. Acasă nu avem dreptul să avem activități de îngrijire''
Olanda și Danemarca sunt țările în care 16% dintre femei nasc acasă. Specialiștii spun însă că la nivel european, mai puțin de 1 % din nașteri au loc în afara unei unități sanitare..
În străinătate, femeile sunt evaluate de medic și nasc acasă doar după ce primesc acordul. La fața locului sunt însă moașe, asistenți medicali și, de cele mai multe ori, și medici. Pe parcursul nașterii trebuie să fie în fața locuinței o ambulanță care să transporte mama sau copilul la spital în caz de nevoie și, la fel de important, locuinţa aleasă pentru naștere să fie în apropierea unui spital.'
Colegiul american de ginecologie a interzis această practică, deși peste ocean sunt vedete care promovează nașterea acasă.