Sebastian Papaiani a murit, la 80 de ani. Cum si-a luat Politia Romana ramas bun de la Plutonierul Capsuna, pe Facebook
Sebastian Papaiani ne-a parasit marti, la 80 de ani. Fusese internat la sfarsitul lunii in spital, dupa un accident vascular cerebral, si nu a reusit sa-si revina dupa incercare, oricat de mult s-au rugat pentru sanatatea lui cei care l-au iubit.
Pe pagina de Facebook a Politei Romane a fost publicat, in aceasta dimineata, un material video continand un fragment din comedia "Brigada Diverse" in care actorul Sebastian Papaiani a interpretat binecunoscutul rol al simpaticului plutonier Capsuna.
Sebastian Papaiani a suferit in luna mai un accident vascular cerebral, fiind internat la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, pe sectia de Neurologie.
Ultimul mesaj postat pe Facebook al actorului dateaza din 27 august, cand si-a petrecut zile de nastere in spital.
"Va multumesc si va sunt recunoscator pentru cuvintele si gandurile frumoase primite in ultimele zile! E pentru prima data cand imi petrec ziua de nastere intr-un spital,dar , cu ajutorul acestui canal de comunicare, am avut impresia ca am fost invitat la o petrecere surpriza unde, spre surprinderea mea, eu am ascultat tot timpul, iar voi ati vorbit tot timpul.
Va iubesc si sper ca Dumnezeu sa-mi dea posibilitatea sa va revad cat mai curand, fiindca pentru mine, voi, oamenii obisnuiti, ati fost si veti ramane marea mea iubire!
Va imbratisez pe fiecare in parte. Cu drag,Sebastian Papaiani."
Primaria Capitalei a anuntat ca, la solicitarea familiei actorului Sebastian Papaiani, s-a gasit un loc de veci la Cimitirul Bellu din Capitala.
Cariera lui Sebastian Papaiani
Si-a petrecut copilaria, dupa cum declara intr-un interviu, ''intr-o lume modesta, intr-un cartier paralel cu Costache Negri, unde era plin de tigani, dar tigani cu care puteai sa fii prieten...''. Tatal sau, Alecu Papaiani, era grec de origine - Papayannis fiind proprietarul unei curti, undeva in marginimea Pitestiului in care erau apartamente de doua camarute, inchiriate de cosari, geambasi, lustragii etc. Alaturi de prietenii lui, era fascinat de circul ce venea in cartier si de filmele ce rulau in acei ani, iar John Wayne si Johnny Weissmuller erau preferatii lui.
La 17 ani, s-a angajat contabil la un oficiu farmaceutic, a jucat teatru de amatori, indrumat de fosta Miss Romania 1936, Crina Cojocaru, care l-a determinat sa treaca peste multe obstacole si sa devina actor.
A absolvit, in 1960, Institutul de Teatru si Cinematografie din Bucuresti. in 1961, si-a facut debutul in productia cinematografica ''Purgatoriul nr. 5'', iar in 1963 a jucat in comedia regizorului Geo Zaizescu, ''Un suras in plina vara'', unde, alaturi de tanara si frumoasa actrita Florina Luican, se face remarcat atat de critici, cat si de public. A filmat an de an, insa calea spre marea cariera i-a fost deschisa de intalnirea cu regizorul Geo Saizescu, care l-a distribuit in rolul lui Pacala, in filmul cu acelasi nume (1974).
Actor complet, complex si deosebit de talentat, si-a castigat popularitatea si simpatia publicului prin rolurile de comedie, dar si prin cele in care a abordat si registre mai grave. Dintre piesele jucate pe scena Teatrului Odeon (fost Giulesti), mentionam: ''Asta seara se joaca fara piesa'', de Luigi Pirandello, in regia lui Alexa Visarion, ''Domnisoara Nastasia'', de Gh. M. Zamfirescu, in regia lui Horea Popescu, ''Livada cu visini'', de Cehov, regia Sorin Militaru, ''Sa nu-ti faci pravalie cu scara'', de Eugen Barbu, regia Sanda Manu si multe altele.
Ramane de neegalat in rolurile Plutonier Capsuna din seria ''B.D'', Alecu din ''Asta seara dansam in familie'', Pompei din ''Toamna bobocilor'' si mai ales Ieremia din serialul TV ''Toate panzele sus''.
Din bogata filmografie a indragitului actor mai amintim: ''Ciprian Porumbescu'' (regia Gheorghe Vitanidis, 1972), ''Cu mainile curate'' (1972) si ''Ultimul cartus'' (1973), in regia lui Sergiu Nicolaescu, ''stefan cel Mare-Vaslui 1475'' si ''Fratii Jderi'' (regia Mircea Dragan, 1974), ''Roscovanul'' (regia Francisc Munteanu, 1976), ''Nea Marin Miliardar'' (regia Sergiu Nicolaescu, 1978) ; ''Secretul lui Bahus'' (regia Geo Saizescu, 1983); ''Neinvinsa-i dragostea'' (regia Mihnea Columbeanu, 1993), ''Bani de dus, bani de-ntors'' (regia Al. Tocilescu, 2005), ''Pacala se intoarce'' (regia Geo Saizescu, 2006) si multe altele. A jucat si in serialele TV ''Numai iubirea'' (rolul Manole Tudose; 2004), ''Lacrimi de iubire'' (rolul Nea Tache; 2005), ''Nimeni nu-i perfect'' (rolul Domnul Predescu; 2008).
In seara zilei de 26 februarie 2010, pe scena Teatrului ''Nottara'' din Bucuresti, a avut premiera spectacolul aniversar ''Secta femeilor'', regizat de Toma Enache, dedicat celor 50 de ani de cariera ai actorului Sebastian Papaiani, in care acesta il interpreteaza pe Socrate.
A fost decorat, la 13 decembrie 2002, cu Ordinul national Serviciul Credincios in grad de Cavaler.
Ultima perioada a vietii si-a petrecut-o la Gruiu, intr-o casa cu gradina, plina de pomi, flori si animale domestice, cumparata in 2006, dupa ce fusese cucerit de proprietatea prietenului sau de pe o strada vecina, regretatul actor stefan Iordache.