Sebastian Papaiani a murit fara sa-si vada implinita cea mai arzatoare dorinta. Ce s-a intamplat cu casa parinteasca

×
Codul embed a fost copiat

Nascut la Pitesti si cetatean de onoare al orasului, Sebastian Papaiani a murit fara sa-si vada implinita cea mai arzatoare dorinta: aceea de a-si recupera casa parinteasca.

Actorul s-a luptat cu autoritatile argesene, in instanta, timp de 20 de ani si in 2009 i s-a recunoscut dreptul de proprietate asupra imobilului. Locuinta fusese demolata intre timp, iar artistul s-a sfarsit inainte de a obtine un teren la schimb.

In semn de omagiu, la cinematograful care ii poarta numele vor rula miercuri, toata noaptea, cele mai cunoscute filme in care a jucat Papaiani.

Strada Crinului numarul 30 - este adresa din Pitesti de care se leaga nasterea, copilaria si adolescenta artistului. Casa nu mai exista, in locul ei este acum un bloc. Dar pe strada cu nume de floare inca mai intalnim oameni care l-au cunoscut pe Sebastian Papaiani, de mic.

IULIAN TOMA, prieten: "Eram prieteni, va dati seama, daca tata i-a fost profesor si director.  Era un baiat talentat, mai putin la partea matematica si fizica. La literatura si actorie, literatura romana universala ... astea le avea ..."

Citește și
Sebastian Papaiani
Sebastian Papaiani a murit, la 80 de ani. Cum si-a luat Politia Romana ramas bun de la Plutonierul Capsuna, pe Facebook
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

Din catalogul de la "Scoala Medie de baieti", actualul liceu I.C. Bratianu, aflam ca Sevastian Papaiane era un elev cuminte, cu note maxime la purtare: 5 - dupa sistemul rusesc de notare.

In rest, avea media 3 pe linie. Din diploma de absolvire zambeste senin un tanar de 20 de ani. 7 ani mai tarziu, acelasi zambet aparea in primul sau film:  "Un suras in plina vara", regizat de Geo Saizescu. Au urmat apoi roluri memorabile, intr-o suita de filme cu mare succes de public.

Papaiani si-a petrecut ultimii 20 de ani luptandu-se in instanta ca, teoretic, sa-si recastige casa de pe strada Crinului, luata cu forta de comunisti. Artistul dorea in schimb o bucata de teren.

Autotitatile l-au ridicat pe Papaiani la rang de "fiu al Argesului", dar ultima dorinta nu i-au putut-o indeplini. Cazut pe neasteptate la pat, acum patru luni, actorul a presimtit ca asa se va intampla si a marturisit asta intr-o scrisoare deschisa adresata Consiliului Judetean si postata pe pagina sa de Facebook: "Tare mi-e teama ca nu o sa mai apuc ziua in care sa-mi redobandesc cu acte dreptul de ma fi nascut la Pitesti (...) Va doresc dumneavoastra si pitestenilor mei multa sanatate, lumina in suflet si sa aveti grija de «cetatenii de onoare» cat timp mai sunt in viata!"

Un cinematograf din Pitesti poarta, de mai multa vreme, numele marelui actor. Acolo au fost aprinse mai multe lumanari in memoria artistului.

La cinematograful Bica, asa cum ii spun pitestenii, vor rula miercuri, de seara pana dimineata, cele mai cunoscute filme in care a jucat Sebastian Papaiani. Intrarea va fi gratuita.

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
Reactiile colegilor dupa moartea lui Sebastian Papaiani.
Reactiile colegilor dupa moartea lui Sebastian Papaiani. "Marile personalitati pleaca nefericite, pleaca neimpacate"

Marele actor Sebastian Papaiani a incetat din viata, marti dimineata, la 80 de ani.

Sebastian Papaiani a murit, la 80 de ani. Cum si-a luat Politia Romana ramas bun de la Plutonierul Capsuna, pe Facebook
Sebastian Papaiani a murit, la 80 de ani. Cum si-a luat Politia Romana ramas bun de la Plutonierul Capsuna, pe Facebook

Sebastian Papaiani ne-a parasit marti, la 80 de ani. Fusese internat la sfarsitul lunii in spital, dupa un accident vascular cerebral, si nu a reusit sa-si revina dupa incercare, oricat de mult s-au rugat pentru sanatatea lui cei care l-au iubit.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.