Sebastian Papaiani a murit fara sa-si vada implinita cea mai arzatoare dorinta. Ce s-a intamplat cu casa parinteasca
Nascut la Pitesti si cetatean de onoare al orasului, Sebastian Papaiani a murit fara sa-si vada implinita cea mai arzatoare dorinta: aceea de a-si recupera casa parinteasca.
Actorul s-a luptat cu autoritatile argesene, in instanta, timp de 20 de ani si in 2009 i s-a recunoscut dreptul de proprietate asupra imobilului. Locuinta fusese demolata intre timp, iar artistul s-a sfarsit inainte de a obtine un teren la schimb.
In semn de omagiu, la cinematograful care ii poarta numele vor rula miercuri, toata noaptea, cele mai cunoscute filme in care a jucat Papaiani.
Alegeri 2024
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
Strada Crinului numarul 30 - este adresa din Pitesti de care se leaga nasterea, copilaria si adolescenta artistului. Casa nu mai exista, in locul ei este acum un bloc. Dar pe strada cu nume de floare inca mai intalnim oameni care l-au cunoscut pe Sebastian Papaiani, de mic.
IULIAN TOMA, prieten: "Eram prieteni, va dati seama, daca tata i-a fost profesor si director. Era un baiat talentat, mai putin la partea matematica si fizica. La literatura si actorie, literatura romana universala ... astea le avea ..."
Din catalogul de la "Scoala Medie de baieti", actualul liceu I.C. Bratianu, aflam ca Sevastian Papaiane era un elev cuminte, cu note maxime la purtare: 5 - dupa sistemul rusesc de notare.
In rest, avea media 3 pe linie. Din diploma de absolvire zambeste senin un tanar de 20 de ani. 7 ani mai tarziu, acelasi zambet aparea in primul sau film: "Un suras in plina vara", regizat de Geo Saizescu. Au urmat apoi roluri memorabile, intr-o suita de filme cu mare succes de public.
Papaiani si-a petrecut ultimii 20 de ani luptandu-se in instanta ca, teoretic, sa-si recastige casa de pe strada Crinului, luata cu forta de comunisti. Artistul dorea in schimb o bucata de teren.
Autotitatile l-au ridicat pe Papaiani la rang de "fiu al Argesului", dar ultima dorinta nu i-au putut-o indeplini. Cazut pe neasteptate la pat, acum patru luni, actorul a presimtit ca asa se va intampla si a marturisit asta intr-o scrisoare deschisa adresata Consiliului Judetean si postata pe pagina sa de Facebook: "Tare mi-e teama ca nu o sa mai apuc ziua in care sa-mi redobandesc cu acte dreptul de ma fi nascut la Pitesti (...) Va doresc dumneavoastra si pitestenilor mei multa sanatate, lumina in suflet si sa aveti grija de «cetatenii de onoare» cat timp mai sunt in viata!"
Un cinematograf din Pitesti poarta, de mai multa vreme, numele marelui actor. Acolo au fost aprinse mai multe lumanari in memoria artistului.
La cinematograful Bica, asa cum ii spun pitestenii, vor rula miercuri, de seara pana dimineata, cele mai cunoscute filme in care a jucat Sebastian Papaiani. Intrarea va fi gratuita.