Se schimba regulile in domeniul serviciilor funerare. Cum vor fi pregatiti decedatii si ce vor purta cu ei in cosciug
Se schimba regulile in domeniul serviciilor funerare. Patronii Pompele funebre trebuie sa aiba angajati cu acte, unii dintre ei chiar scoliti pe langa institutiile de medicina legala.
In plus, orice serviciu trebuie facturat iar documentele trebuie pastrate 5 ani. Asta ca sa fie eliminata specula si munca la negru care a inflorit pe langa pompele funebre.
Proiectul de lege spune ca pompele funebre sunt obligate sa aseze la mana celor decedati o bratara cu datele de identificare, dar si informatii despre cel care a pregatit inhumarea. In plus, trebuie asezat in cosciug un recipient cu mostra din substanta folosita la imbalsamare. Toate acestea vor fi de mare folos, mai ales in cazul anchetelor judiciare.
"Este o bratara la fel ca la nou-nascuti sau la persoanle care sunt in coma, pentru a-i identifica mult mai usor. E normal sa punem si 10 ml din aceasta substanta/produs sa ajutam medicina legala in cazul unei anchete judiciare", a declarat Dorin Cocos, seful Asociatiei Funerare Romane.
Desi utila pentru autoritati, bratara la mana decedatului e privita cu suspiciune de oameni, mai ales la tara unde randuielile ingropaciunii sunt neschimbate de secole.
"Mort cu bratara?! Cum sa-i puna, ca n-am mai auzit", spune un barbat.
Imbalsamarea va fi obligatorie daca decedatul urmeaza a fi expus in loc public sau trebuie transportat dintr-o localitate in alta. Nu e de neglijat nici costul: intre 250 si 500 de lei, care se adauga celorlalte cheltuieli de inmormantare. Proiectul mai prevede ca imbalsamarea sa fie facuta de o persoana autorizata. Pentru asta e nevoie de un curs de 3 ani pe langa institutiile de medicina legala.
Ca sa elimine specula, pompele funebre vor fi obligate sa incheie contracte si sa dea facturi clientilor. In plus, firmele din acest domeniu, trebuie sa aiba minimum patru angajati.