Scutul de la Deveselu este "gata de lupta". Cat a costat si cum intercepteaza o racheta sistemul antibalistic american
Scutul antiracheta de la Deveselu este finalizat. Anuntul oficial a fost facut de reprezentantii romani si de cei ai Statelor Unite.
Toate componentele au fost instalate si testate, iar pana la vara sistemul va deveni operational. Tot ce s-a construit in Baza de la Deveselu a costat 177 de milioane de dolari, din care doar 11,2 milioane au venit din partea Romaniei.
Situata la 8 kilometri de orasul Caracal, in judetul Olt, comuna Deveselu a devenit un punct strategic important pe harta Europei datorita bazei militare care adaposteste componentele scutului antiracheta. Ideea sustinuta de NATO este ca scutul Antiracheta Aegis este unul defensiv.
In cei doi ani de cand au inceput lucrarile, Baza de la Deveselu s-a transformat total. Unele componente au fost aduse tocmai din America. 156 de containere cu peste 900 de tone de otel au traversat Oceanul Atlantic ca sa ajunga in Romania. Cele 3 module de lansare verticala au fost montate in 15 zile, iar in martie si aprilie anul acesta a fost s-a instalat sistemul de interceptare Aegis. In luna mai tot sistemul a fost pornit cu succes, dar cu radarul oprit. Testarea tuturor sistemelor a fost facuta in mai putin de 100 de zile.
Vice Admiral James D. Syring Director, Missile Defense Agency: "Saptamana trecuta am facut primul test de interceptare a sistemului Aegis de aparare antiracheta. In acel test, interceptorul SM3 1B a distrus tinta cu succes."
Hans Klemm, ambasadorul SUA: "Toate activitatile principale de constructie militara de la baza, tot ceea ce este necesar pentru functionarea sistemului, a fost finalizat si functioneaza iar proiectul a fost realizat cu costuri mai mici decat s-a prevazut."
Lazar Comanescu, ministrul Afacerilor Externe: "Apararea antiracheta e defensiva si vizeaza amenintari cu rachete antibalistice din afara spatiului EuroAtlantic. Sistemul nu e impotriva Federatiei Ruse."
Scutul de la Deveselu este unul dintre cele mai importante proiecte strategice bilaterale romano-americane. Aegis Romania completeaza sistemul de aparare antiracheta european, format din distrugatoarele de rachete cu radar Spy1 din Mediterana, comandamentul de control de la baza aeriana Ramstein din Germania si radarul antiracheta de avertizare timpurie din Turcia. O baza asemanatoare cu cea de la Deveselu va fi gata in 2018 in Polonia.
Constructia scutului antiracheta nu e deloc pe placul Rusiei. In urma cu 2 zile, comandantul Fortelor de rachete strategice rusesi s-a laudat ca rachetele lor au capacitatea de a patrunde prin scutul construit de Statele Unite
Sursa: Agerpres/ StirileProTV
Etichete: SUA, iran, militari, baza, deveselu, scut,
Dată publicare:
18-12-2015 07:55