Scriitorul Tudor Opris a murit la varsta de 88 de ani

Ultimul update: Marti 27 Ianuarie 2015 07:04
Data publicarii: Sambata 24 Ianuarie 2015 19:19
Categorie: Actualitate
Tudor Opris

Scriitorul Tudor Opris, membru al Uniunii Scriitorilor din Romania (USR), Filiala Bucuresti - Literatura pentru Copii si Tineret, a murit la varsta de 88 de ani, in noaptea de joi spre vineri, informeaza USR.

Nascut in Bucuresti, pe 26 noiembrie 1926, a urmat studii secundare la Colegiul National "Nicolae Filipescu" de la Manastirea Dealu si universitare la Facultatea de Litere din Capitala, unde a fost sef de promotie.

Doctor in filologie "Summa cum laude", a profesat peste 50 de ani in Bucuresti, dintre care peste 40 de ani la colegiile nationale "Mihai Eminescu" si "Gheorghe Lazar". Din 1947, a fost membru al Societatii Scriitorilor Romani, iar, din 1974, al Uniunii Scriitorilor din Romania. A reprezentat 20 de ani sectia literaturii pentru copii si tineret in biroul de conducere al Uniunii Scriitorilor, potrivit site-ului USR.

Colaborator la diverse reviste literare, ziare si alte publicatii, a fost premiat pentru volumele de versuri "Zborul carabusului" (1944) si "Cantecul Sagetatorului" (1947). A cunoscut inca din liceu aprecierea si indrumarile lui George Bacovia, Tudor Arghezi, Camil Petrescu, Romulus Vulcanescu, iar in timpul studentiei, pretuirea si increderea profesorilor George Calinescu, Tudor Vianu si Ovidiu Papadima.

Numele sau poate fi gasit pe 60 de volume de versuri, memorialistica, traduceri, critica si istorie literara, sase editii ale unor clasici, peste 88 de antologii ale copiilor si adolescentilor talentati. Este socotit primul istoriograf al revistelor scolare (nascute la noi in 1834) si al debutului scolar al scriitorilor romani din 1820 pana in anul 2000. Fertila si indelungata sa activitate, incepand din anul 1966, de initiator al concursurilor nationale de creatie si presa scolara, de autor a sute de antologii literare, ca si aceea de editor a numeroase volume individuale de creatie literara a elevilor din Romania, a contribuit la promovarea a numerosi scriitori si a multor personalitati culturale din tara si diaspora.

A semnat volumele de versuri: "Minuni ce nu mai sunt minuni", Editura "Ion Creanga", 1963; "Omul cu iubirile", Editura "Albatros", Bucuresti, 1985; "Vis de zidar", Editura "Pro Transilvania", Bucuresti, 1992; "Versuri alese", cu prefata de Ovidiu Papadima, Casa de editura "Cristina", Bucuresti, 1993; "Zborul carabusului" (1944/1997), cu prefata de acad. Romulus Vulcanescu, Editura "Eolia", Bucuresti, 1997; "Cantecul Sagetatorului" (1947/1997), cu prefata de Ovidiu Papadima, Editura "Eolia", Bucuresti, 1997; "Sonetele iubirii eterne", Editura "Univers Stiintific", Bucuresti, 2007; "Versuri regasite", Editura "Univers Stiintific", Bucuresti, 2010 si numeroase alte titluri. Printre volumele de memorialistica se numara "Pietre la templul adevarului", Editura "Fiat Lux", Bucuresti, 1995 si "Intamplari si oameni", Editura Aramis, Bucuresti, 2001.

A fost rasplatit cu titlul de profesor fruntas si emerit, cu indemnizatia nationala de merit, cu medaliile "Spiru Haret", "Ion Pilat" si "Cultura Militans", precum si cu Ordinul National pentru Merit in grad de Cavaler pentru activitatea sa deosebita ca profesor, scriitor si mentor cultural al tinerei generatii.

Pentru intreaga sa activitate, in decembrie 2014, a primit premiul Opera Omnia din partea Filialei Bucuresti - Literatura pentru Copii si Tineret.

Tudor Opris Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Mediafax

Regele Abdullah al Arabiei Saudite a murit. Mesajele transmise de Barack Obama si Francois Hollande
Regele Abdullah al Arabiei Saudite a murit. Mesajele transmise de Barack Obama si Francois Hollande
Justin Capra, romanul care a inventat
Justin Capra, romanul care a inventat "rucsacul zburator", a murit la 82 de ani. Cele mai importante inventii ale sale
Christine Valmy a murit la 88 de ani. Povestea romancei care a facut in SUA o avere de 70 de mil. de euro din cosmetice
Christine Valmy a murit la 88 de ani. Povestea romancei care a facut in SUA o avere de 70 de mil. de euro din cosmetice
VIDEO PROTVPLUS.RO
soferita bucuresti
Cum a fost prinsă o șoferiță aflată sub influența drogurilor, în București
Ce vor pune românii pe masa de Crăciun, în loc de porc. Un kilogram costă şi 80 de lei
Incendiu uriaş în Sibiu. Avioanele care treceau prin zonă au fost alertate
Seism 2018: Cele 6 probleme descoperite de salvatori. De ce au intervenit cu întârziere
România, condamnată de UE din cauza gropilor de gunoi. Autoritățile au avut răgaz 10 ani
Viața unei fetițe de 8 ani, în pericol din cauza birocraţiei. "Mai are o şansă"
Florin Iordache si Tudorel Toader
Comisia de la Veneţia desfiinţează proiectele politicienilor de la Bucureşti. Toader nu îşi asumă nicio vină
Reacția administratorei hotelului care a ars în Timișoara: „Angajații sunt instruiți mai în joacă: studenți, repetenți”
Accident grav pe centura Ploieștiului. Ce s-a întâmplat cu cei doi șoferi
Imagini alarmante surprinse din satelit. Unde îşi trimite Rusia forţele împotriva NATO
Femeie găsită în curte de un vecin, cu răni oribile. Cine i-ar fi dat lovitura de graţie
Europarlamentar: „Guvernul României vede Preşedinţia UE ca pe o povară”