Școlile din Timișoara „tremură” în fața facturilor dublate. Elevii au făcut cursurile online, din cauza frigului din clase
Școlile din Timișoara au facturi de două ori mai mari la încălzire, față de luna anterioară, chiar dacă o lungă perioadă în clase a fost frig, iar elevii au făcut cursurile online.
Societatea de termoficare a dublat tariful gigacaloriei, astfel că școlile au costuri foarte mari. Pentru unele instituții de învățământ, facturile pe două luni înseamnă un sfert din bugetul pe un an întreg!
La Colegiul Național Bănățean din Timișoara, 60 de clase din 94 au făcut cursuri online, din cauza frigului din școală. Cu toate acestea, factura la încălzire pe luna ianuarie a fost de peste 200.000 de lei, aproape dublu față de decembrie.
Elev: „Am avut o etapă în care stăteam cu gecile pe noi și la un moment dat am trecut în online. Mi se pare un pic bizar”.
Elevă: „A fost foarte frig aici în clasă, după aceea ne-am mutat în niște clase în care era mai cald. După aceea a început iar să fie foarte frig, stăteam cu gecile pe noi în oră și era mai greu să scriem, să ne concentrăm, din cauza frigului”.
Alex Tănăsie, director Colegiul Național Bănățean: „Școala a fost închisă, dar căldura a mers cum a mers. Cu toate că prețul e foarte mare, a fost frig în școală, în ianuarie a fost cel mai frig”.
Situația este asemănătoare și la Liceul Teoretic Jean Louis Calderon. Aici, școala are un buget anual pentru utilități și reparații de 800.000 de lei. Un sfert din această sumă a fost cheltuit deja în primele două luni, pe energie termică și electrică.
Ion Ionici, director Liceul Teoretic Jean Louis Calderon: „Factura de la Colterm pe luna ianuarie a venit aproape 120.000 de lei. În decembrie a fost 60.000, deci în ianuarie este dublă. Efectele din punct de vedere bugetare sunt destul de grave”.
Radu Burcea, director adjunct Liceul Teoretic Jean Louis Calderon: „Să știți că am încercat să raționalizăm consumul, cel puțin în clădirea A, de pe Pestalozzi, am tot oprit, în weekend, după-amiezele, în vacanțe, ca să reușim să avem un consum mai mic”.
Consiliul Local a majorat în acest an prețul gigacaloriei, astfel că acum orice consumator plătește un preț dublu, deși temperatura apei care ajunge în calorifere este redusă.
Repoter: Multe dintre aceste școli au făcut cursuri online din cauza frigului, cu toate acestea factura este dublă. Este normală această situație?
Ruben Lațcău, viceprimarul Timișoarei: Un corp de clădire este din 1975 și de atunci nu s-a schimbat conducta de apă, coloana care alimentează, nu s-au schimbat calorifere...”.
Reprezentanții Primăriei Timișoara susțin că bugetul tuturor școlilor din oraș în acest an va fi de 40 milioane de lei, din care trebuie să achite facturile, și să asigure funcționarea școlilor.