O familie a primit o ofertă nouă la gaze cu un tarif de aproape 7 ori mai mare
În timp ce politicienii par incapabili să ofere soluții concrete în criza facturilor, oamenii sunt înspăimântați de ce va urma.
Vom fi nevoiți să încheiem contracte noi, la gaze și electricitate, după ce actuala schemă de plafonare și compensare va expira. Problema este că unii au primit deja oferte cu tarife la gaze și de 7 ori mai mari. Iar la electricitate, costurile ar putea fi și de patru ori peste cele de acum. Toate ar apăsa prea greu, chiar și pe bugetele celor care câștigă peste medie. Iar cei cu salarii mici nu au nicio șansă să le plătească.
Fără să ajungă la un consens, PSD și PNL au susținut în ultima vreme mai multe soluții care să se aplice de la 1 aprilie: reducerea de la 19 la 5% a TVA în energie, revenirea la un preț reglementat pentru șase luni și, mai nou, continuarea actualei legi a plafonării și compensării, care aduce reduceri în facturi în funcție de tarif și de consum. Între timp, românii primesc noi oferte cu tarife uriașe. De exemplu, o familie a primit de la furnizorul de gaze ofertă cu un tarif de aproape 7 ori mai mare decât cel de acum - de la 72 de lei Mwh la 485 de lei.
În niciuna dintre variantele propuse, liderii politici nu au facut calcule concrete care să arate care ar fi impactul în facturile românilor.
Otilia Nuțu, analist energie: “Ne costă foarte mult gazul, mai mult decât electricitatea, dar măsurile care s-au luat până acum sprijină mai mult electricitatea decât gazul''.
Asociația Energia Inteligentă: “Reducerea TVA de la 19% la 5% la gaze ar însemna că, de la un preț mediu de 300 de lei pe Mwh, s-ar ajunge la 260 de lei, potrivit Asociației Energia Inteligentă. Tariful tot ar fi însă cu peste o treime mai mare decât cel din 2021”.
Iar la electricitate, la un consum de 100 de kwh, reducerea ar fi de 24 de lei la o factură de 138 de lei.
Dumitru Chisalita, președinte Asociația Energia Inteligentă: ''Nivelul de sărăcie în România era anul trecut undeva la 33%, anul acesta din păcate cu cel puțin 10 procente a crescut sărăcia, adică suntem mult mai săraci energetici, mai săraci în general''.
O persoană singură, plătită cu salariul minim net, adică 1.524 de lei, nu și-ar putea putea achita toate facturile. Doar gazele folosite într-o garsonieră o costă acum 200 de lei, iar în aprilie, fără măsuri de reducere, costul lor ar putea ajunge si la 1.000 de lei, așadar imposibil de suportat.
Și o familie care câștigă peste medie are mari dificultăți. Dintr-un venit de 9.000 de lei, o familie de doi adulți cu un copil mic achită rata la bancă de 3.500 de lei. Ultima factură la gaze a fost de 300 de lei, dar cum contractul actual stă să expire, furnizorul le-a trimis o ofertă nouă, cu un tarif de aproape 7 ori mai mare față de cel de acum, ceea ce ar însemna 2.100 de lei, dacă nu sunt decise măsuri de reducere. Și acum oamenii au fost nevoiți să recurgă la economii ca să acopere restul cheltuielilor. Dar scumpirea gazului ar duce totalul la 11.400 de lei, cu mult peste venit.
Specialiștii de la Expert Forum susțin într-un raport că prețurile la energie au crescut în România, la fel ca peste tot în Europa, doar că autoritățile de la noi au luat măsuri proaste, iar legea plafonării și compensării ar fi dus prețurile și mai mult în sus.
Statisticile pe anul trecut arătau că un român cheltuie în medie pe facturile la energie și pe carburanți peste 16% din venit. Un german cheltuie 10%, pe când un spaniol sau un italian - peste 35%. În țările respective însă oamenii sunt plătiți mult mai bine iar banii care le rămân sunt mai mulți.