Şcoli din România unde notele nu contează. Ce spun studiile despre elevii care învaţă aici
În cele mai multe școli românești, elevul este privit ca un aparat de înregistrare a lecțiilor, care execută docil tot ce i se cere. Pentru mulți profesori și părinţi contează, de fapt carnetul de note și rezultatele la examen.
Un balon pe care îl lansăm în mijlocul clasei şi pe care fetiţa îl loveşte cu sete, împreună cu restul şcolarilor, ne arată că există soluţii simple pentru o stare de bine. Un proiect numit RoDaWell, finanţat cu peste un milion de euro, i-a învăţat pe dascăli principii simple şi pentru nemulţumirile elevilor mai mari.
În general, scoala românească le cere elevilor să înveţe mult şi bine. Nu se asigură neapărat că au înţeles, important e să asimileze informaţia şi să o reproducă fidel.
Studiile arată că elevii fericiţi la şcoală au rezultate mai bune
Modelul danez e total diferit... şcoala bună nu e cea în care notele sunt mari, ci aceea în care copiii vin cu drag. Are şi o logică: în timp, starea de bine se reflectă în performanţa academică.
În 26 de şcoli şi grădiniţe, profesorii au fost reeducaţi după modelul danez. Au fost învăţaţi să privească lumea prin ochii copiilor, să le promoveze reuşitele şi să taxeze elegant erorile, să îi asigure chiar şi pe cei care nu învaţă grozav că au potenţial de lideri.
Lucian Ciolan, coordonator: „Sunt studii serioase - unul a fost făcut chiar în cadrul acestui proiect - care ne arată că învăţatul sub presiune nu este sustenabil şi nici autentic. Modelul ăsta de tip fabrică, pe care îl practică şcoala acum cu obiective clare pe care trebuie să le atingă toată lumea şi cel de tip baby sitting, pe care îl au cele câteva creşe din România, nu este productiv. Performanţa în viaţă, în general, şi în şcoală ... ţine în egală măsură de calitatea relaţiilor sociale şi de echilibrul emoţional.”
Pe site-ul rodawell.ro, profesorii şi educatorii pot găsi teste gratuite, care verifica starea de bine a celor pe care îi educă.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Sursa: Pro TV
Etichete: educație, profesori, invatamant, elevi, scoli, studii,
Dată publicare:
17-05-2019 19:00