Schimbarea pachetelor de tigari, amanata de Parlament, desi UE a impus data limita 20 mai. Ce modificari se vor face

Ultima actualizare: 26-06-2016 00:08
tigari

Directiva Uniunii Europene referitoare la felul in care ar trebui sa arate pachetele de tigari nu a fost considerata o urgenta in Parlamentul Romaniei.
 

Asta desi Bruxelles-ul ii obliga pe producatorii de tutun sa foloseasca fotografii mai mari si mai inspaimantatoare, cu avertismente care spun ca daca fumezi, risti sa faci cancer. Cel mai probabil, ca sa fim in acord cu Uniunea Europenana, guvernul va da o ordonanta de urgenta.

Dupa ce li s-a interzis ca nu isi mai pot aprinde tigara in spatii inchise fumatorii mai primesc o veste. Pachetele de tigari vor fi acoperite cu mesaje care, spera autoritatile, vor reduce cu 2% fumatul in Romania. Fotografiile care ilustreaza efectul cancerului asupra unei persoane vor fi mult mai mari, vor acoperi 65% din pachet vor fi pe ambele fete si vor contine noi mesaje precum: fumatul poate ucide fatul nenascut. Din lateral, vor disparea informatiile despre concentratiile de gudron nicotina si monoxid de carbon. In schimb va aparea anuntul "Fumatul Ucide".

Toate aceste schimbari trebuiau facute din 20 mai, pentru ca aceasta era data impusa de Uniunea Europeana. Directiva insa, transformata in proiect de lege, asteapta si acum sa fie votata de parlamentari. Chemati sa discute continutul ordonantei, producatorii de tutun spun ca nu pot schimba linia de productie in doar 30 de zile.

‎Ileana Dumitru, reprezentant producator de tigari: "Avem nevoie de trei luni, adica vreo 90 de zile."

Cel mai probabil ordonanta de urgenta va fi aprobata luna viitoare. Din acel moment, producatorii vor fi obligati sa se supuna noillor norme, daca vor sa mai vanda tigari in Romania.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO