Culise din lumea braconierilor care au distrus sturionii salbatici. Doar Romania, Iran si Rusia produc si exporta caviar
De la pescari si pana la patroni de firme, zeci de indivizi sunt cercetati intr-unul dintre cele mai grele dosare de braconaj piscicol. Cu totii sunt audiati zilele acestea de procurorii Parchetului General.
Actiunea de amploare vine ca urmare a informatiilor despre jaful pe care l-ar fi facut suspectii, atat in Delta, cat si in Marea Neagra. Romania, Iranul, si Rusia sunt singurele tari care mai produc si exporta caviar in lume.
Zeci de persoane sunt suspectate de braconaj piscicol, evaziune fiscala sau de folosirea ilegala a fondurilor de la Uniunea Europeana.
Politistii vorbesc despre mai multe retele care aveau acelasi mod de operare. Pe Dunare si in Delta braconau sturion, iar in Marea Neagra cautau calcan.
Pescarii dadeau marfa intermediarilor care, la randul lor, o transportau la anumite firme care se ocupau cu vanzarea de produse din peste.
Braconierii, intermediarii dar si patronii de societati comerciale sunt acuzati ca au contribuit astfel la disparitia sturionilor salbatici ca specie.
In urma descinderilor de saptamana trecuta au fost confiscate 4 tone de sturion, 340 de kilograme de calcan dar si 130 de kilograme de icre.
Suspectii din dosarul de braconaj piscicol sustin ca tot pestele si icretele gasite la ei sunt de acvacultura. Asa ca acum, marfa va fi expertizata pentru ca anchetatorii sa fie siguri ca este sturion salbatic.
Daca pestele ar fi de acvacultura, atunci suspectii scapa de acuzatia de braconaj. Anchetatorii au insa dubii, pentru ca in mare parte marfa nu era insotita de acte de provenienta.
Tonele de peste si borcanele cu icre negre au fost depozitate la Tulcea. La finalul anchetei , produsele vor fi scose la vanzare prin Ministerul de Finante.