Care sunt șansele ca Iohannis să preia șefia Consiliului European, iar Ciucă să ajungă la Cotroceni
Un nou scenariu politic lansat de unii dintre parlamentari îi are ca protagoniști pe Klaus Iohannis și Nicolae Ciucă.
Potrivit acestora, președintele țării ar putea renunţa la Cotroceni pentru a conduce Consiliul European, iar Nicolae Ciucă, din poziţia de şef al Senatului, ar deveni președinte interimar. Totul în contextul în care preşedintele actual al Consiliului European a luat decizia de a pleca mai devreme din funcție.
Pentru a prelua șefia Consiliului European, preşedintele Klaus Iohannis ar urma să demisioneze, iar în locul său, la Cotroceni, ar putea veni Nicolae Ciucă, care în prezent deține funcția de președinte al Senatului. Din postura de preşedinte interimar, Nicolae Ciucă ar fi mai vizibil înainte de alegeri, iar surse politice afirmă că liberalii iau în calcul această variantă.
Scenariul are unele şanse de reuşită în contextul în care europenii sunt îngrijoraţi că, după demisia lui Charles Michel, premierul maghiar Viktor Orban ar putea ajunge să preia șefia Consiliului European din luna iulie, când Ungaria va deţine preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene. Însă, la nivelul liderilor occidentali, premierul de la Budapesta este văzut ca un lider prea apropiat de retorica Kremlinului. Astfel că Iohannis ar fi una dintre soluțiile de compromis.
Victor Negrescu, europarlamentar PSD: „În acest context există o serie de criterii care ar putea da șanse președintelui Iohannis să ocupe această funcție, în contextul în care este unul dintre reprezentații din Consiliul European cu cea mai mare experiență. În același timp, dat fiind repartizarea funcțiilor europene pe criterii politice, șansele sunt mai scăzute, pentru că deja familia popularilor europeni deține două funcții importante.”
În prezent, Ursula von der Leyen este șefă a Comisiei, iar Roberta Metsola președinta Parlamentului European, ambele din Partidul Popular. Astfel că președintele Klaus Iohannis ar fi al treilea ocupant a unei funcții importante din partea aceluiași partid.
Ionuț Stroe, purtător de cuvânt PNL: „Președintele Iohannis poate oricând să preia un asemenea rol pentru că are foarte bună reputație internațională, are experiența internațională uriașă pentru un asemenea mandat. Însă, deocamdată totul este la nivel de analize politice. Nu-mi permit să lansez ipoteze pentru că ar fi foarte multe condiționalități. În acest moment nu s-a întâmplat nimic în acest sens.”
Şi analiștii considera că este devreme pentru un astfel de scenariu.
Cristian Pârvulescu, analist: „Deciziile se iau prin consens. Deci, în ceea ce privește președintele consiliului și președintele comisiei, deciziile se iau pe baza unor negocieri. Nu cred că președintele Iohannis ar putea fi interesat de o poziție care nu este stabilă pentru un mandat întreg, și nu cred că până în iunie se pot face anticipări între forțele politice europene.”
Pe de altă parte, varianta nu este agreată nici de social democraţi. Surse politice spun că s-au purtat discuții ca PNL și PSD să aibă la prezidențiale un candidat comun, cel mai probabil, în persoana lui Marcel Ciolacu. Deocamdată, toate aceste discuții se poartă în spatele ușilor închise.
Sursa: Pro TV
Etichete: klaus iohannis, nicolae ciuca, Viktor Orban,
Dată publicare:
10-01-2024 20:25