Legea șoferilor amatori care pot conduce și motociclete, atacată de Klaus Iohannis la Curtea Constituțională. Motivele
Legea care dă voie posesorilor de permis de conducere categoria B să conducă fără şcoală anumite tipuri de motociclete a fost atacată de președintele Klaus Iohannis la Curtea Constituțională.
În luna iulie, preşedintele nu a promulgat această lege, ci le-a întors-o parlamentarilor, cerându-le să lămurească două aspecte importante, anume: să scrie în lege clar dacă e vorba doar de motociclete cu transmisie automată, şi dacă şoferii cu permis pentru categoria B trebuie să prezinte fizic o hârtie prin care dovedesc că au făcut o pregătire practică de cel puţin 10 ore pe motocicletă.
În luna decembrie, parlamentarii i-au trimis preşedintelui din nou legea pentru promulgare, însă Klaus Iohannis a observat că deputaţii au modificat cu această ocazie şi un articol care se referea la experienţa şoferilor. Mai exact, în loc de minim 3 ani, parlamentarii au considerat că e suficient doar 2 ani de experienţă la volan, ca un şofer cu permis categoria B să poată circula şi cu motociclete cu putere maximă de 11 kw. Această intervenţie, în opinia preşedintelui, ar încălca un articol din Constituţie, aşa că a trimis legea la CCR. Dacă judecătorii îi vor da dreptate preşedintelui, atunci întreaga lege va intra din nou în tot procesul de avizare şi adoptare.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Aşa că şoferii care doresc să circule şi cu motorul în baza aceluiaşi permis pentru categoria B vor fi nevoiţi să mai aştepte. Cel mai probabil, nu e întâmplător că preşedintele acordă o atenţie deosebită acestei legi, ţinând cont de numărul accidentelor grave în care sunt implicaţi motocicliştii.
Potrivit ultimelor cifre pe care le avem de la Poliţia Romana, în anul 2021 au numărat 115 accidente grave în care cel puţin o persoană şi-a pierdut viaţa, iar în jumătate din cazuri, motocicliștii vinovaţi nu aveau împliniţi 30 de ani.
Mai mult, cele mai multe accidente rutiere grave se produc din cauza vitezei excesive, aşa cum s-a întâmplat şi pe 2 ianuarie în Bucureşti, când un tânăr motociclist a spulberat cu motorul un pieton care traversa strada prin loc nepermis. Acesta din urmă a murit pe loc, la fel şi căţelul pe care îl plimba.
Sursa: Pro TV
Etichete: curtea constitutionala, permis, motociclete,
Dată publicare:
04-01-2024 13:31