Scenariștii de la Hollywood ies din grevă, după un acord cu marile studiouri. Au rămas însă actorii protestatari
Scenariștii de la Hollywood sunt gata să iasă din grevă, după un acord cu marile studiouri. Timp de câteva luni, ei au protestat față de folosirea AI-ului în producțiile de film TV, care le luat pânea de la gură.
Acordul scenariștilor mai trebuie să fie aprobat de conducerea sindicatului pentru a intra în vigoare și ar trebui să pună capă grevei care a paralizat majoritatea producţiei de film şi televiziune şi a costat miliarde de dolari economia Californiei, potrivit Reuters, preluat de Agerpres.
Mai exact, contractul pe trei ani mai trebuie să fie aprobat de conducerea Writers Guild of America (WGA), precum şi de membrii sindicatului, înainte de a intra în vigoare.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
WGA, care reprezintă 11.500 de scenarişti de film şi televiziune, a descris acordul ca fiind "excepţional", cu "câştiguri şi protecţii semnificative pentru scenarişti".
"Acest lucru a fost posibil datorită solidarităţii de durată a membrilor WGA şi a sprijinului extraordinar al fraţilor noştri de sindicat care ni s-au alăturat pe liniile de pichetare timp de peste 146 de zile", a declarat duminică comitetul de negociere într-un comunicat.
Înţelegerea WGA,, nu va readuce însă tot Hollywood-ul la muncă. Sindicatul actorilor SAG-AFTRA rămâne în grevă.
Scenariştii au părăsit locul de muncă pe 2 mai, după ce negocierile au ajuns într-un impas în ceea ce priveşte compensaţiile, dotarea minimă a camerelor de scenarişti, utilizarea inteligenţei artificiale şi drepturile reziduale care îi recompensează pentru seriale populare de streaming, printre alte probleme.
Grevele de la Hollywood au oprit producţia de filme şi seriale TV şi au trimis talk-show-urile de noapte în reluare. Eforturile de a reporni talk-show-urile de zi fără scenarişti, precum "The Drew Barrymore Show", au încetat luna aceasta, în faţa criticilor din partea scenariştilor şi actorilor aflaţi în grevă.
Uneori, directorii au alimentat tensiunile. Directorul executiv al Disney, Bob Iger, care tocmai obținuse o prelungire a contractului care îi oferea un bonus anual de cinci ori mai mare decât salariul său de bază, i-a criticat pe scenariştii şi actorii aflaţi în grevă ca fiind "pur şi simplu lipsiţi de realism" în ceea ce priveşte cererile lor.
Ulterior, Iger a adoptat o notă conciliantă, afirmând "respectul său profund" pentru profesioniştii din domeniul creativ.
Întreruperile de lucru au afectat operatorii, tâmplarii, asistenţii de producţie şi alţi membri ai echipei, precum şi furnizorii de catering, florarii, furnizorii de costume şi alte întreprinderi mici care sprijină producţia de film şi televiziune.
Se aşteaptă ca şi costurile economice să se ridice la cel puţin 5 miliarde de dolari în California şi în alte centre de producţie din SUA, precum New Mexico, Georgia şi New York, potrivit unei estimări a economistului Kevin Klowden de la Milken Institute.