Trauma intalnirii fata in fata cu agresorul, la politie. Cate camere spion are Romania si ce spune noul Cod Penal
Victimele infractiunilor cu violenta vor fi nevoite si pe viitor sa isi priveasca in ochi agresorii.
Pe de-o parte pentru ca, pana la intrarea in vigoare a noului cod de procedura penala, nicio lege nu a stabilit cum ar trebui sa se desfasoare recunoasterea din grup a unui suspect. Pe de alta parte, pentru ca la noi in tara exista foarte putine camere care dispun de asa numitul "geam-spion", care nu ii permite celui vizat sa-l vada pe cel care il poate recunoaste.
O astfel de scena, pentru victima unui viol sau a unei tentative de omor, reprezinta o trauma in plus si o temere justificata pentru integritatea acesteia.
De aceea in cele mai multe cazuri anchetatorii incearca sa scuteasca victima de a fi pusa fata in fata cu faptasul si atunci se apeleaza la recunoasterea de pe planse foto.
Noul cod de procedura penala specifica insa pentru prima oara cum ar trebui sa se faca recunoasterea din grup ca sa poata fi folosita ca mijloc de proba. Anchetatorii trebuie sa aiba la dispozitie camere speciale prevazute cu geam-spion care sa ii permita numai celui care face recunoasterea sa-l vada pe suspect.
"Daca am norocul ca recunoasterea din grup sa se faca la Parchetul General spre exemplu, atunci m-as afla dincolo de acest geam. Fara sa imi mai fie teama ca pot fi vazuta de suspecti, il voi putea indica pe cel despre care detin informatii", explica Lavinia Petrea, corespondentul Stirilor ProTV.
Cam asa ar trebui sa se intample in toata tara. Politia si Parchetele ar trebui sa faca investitii importante in camere speciale dotate cu asa numitele geamuri spion. Un astfel de geam costa insa cateva mii de euro.