Scandaluri în București după alegerile locale: Primarii cer renumărarea voturilor. „Trebuie să-și recunoască înfrângerea”
La două zile de la alegeri, încă se dau lupte grele. Clotilde Armand, actualul primar al Sectorului 1, și candidat USR, a depus o cerere de renumărare a voturilor.
Aceasta susține că procesele-verbale au fost întocmite greșit, în mod intenționat, și nu coincid, cu numărul de voturi, din sacii sigilați. Datele parțiale arătă că George Tuță, candidatul PSD-PNL, ar fi câștigat duminică primăria Sectorului 1, cu o diferență de doar 500 de voturi.
Probleme sunt și în Sectorul 2. Actualul primar, Radu Mihaiu, a anunţat că o să depună plângere penală, împotriva Biroului Electoral de Sector, pentru abuz în serviciu şi instigare la fals.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
La fel ca acum 4 ani, Sectorul 1 al Capitalei se află în mijlocul unui scandal care implică numărătoarea voturilor. Clotilde Armand, actualul primar, care a candidat pentru un nou mandat, a anunțat că a depus plângere penală împotriva reprezentantului PSD în Biroul Electoral Sector 1. Îl acuză de fraudă la numărarea buletinelor și a cerut oficial ca voturile să fie renumărate.
Pentru a întări acuzațiile aduse, în mai multe postări pe Facebook a publicat informații despre procesul electoral. Mai mult decât atât, a publicat și o fotografie cu un proces verbal, despre care susține că a fost completat greșit.
Clotilde Armand: „Depun plângere penală împotriva lui Toni Greblă și cer renumărarea voturilor în mai multe secții”.
Totuși, poliția Capitalei spune că deocamdată, nu a fost depusă o plângere.
Crina Eșanu - purtător de cuvânt al Poliției Capitalei: „La nivelul Sectorului 1 nu avem nicio sesizare”.
În replică, George Tuță, contracandidatul din partea PNL, susține că.
George Tuță: „În continuare vom asista și la acest parcurs, pentru a-i asigura pe bucureșteni că nu există suspiciuni, că nu e posibilă frauda și că nu vom ceda niciun milimetru și nu vom reacționa la nicio minciună”.
Scandalul vine în contextul în care, potrivit Autorităţii Electorale Permanente, după centralizarea datelor din 122 de secţii, George Tuță ar fi câștigat primăria Sectorului 1 cu puțin peste 500 de voturi.
Pentru o diferență de 600 sute de voturi, au apărut întrebări și în Sectorul 2 al Capitalei. Actualul primar, Radu Mihaiu, a cerut să fie renumarate voturile dintr-o anumită secție și a spus că va depune plângere penală împotriva Biroului Electoral Sector 2.
Radu Mihaiu, primar Sectorul 2 al Capitalei: „Într-una din secții a apărut o eroare, respectiv cifrele pentru un candidat, pentru mine, au fost trecute în dreptul altui candidat și cifrele celuilalt candidat au fost trecute în dreptul meu”.
Rareș Hopincă, candidat PSD la primăria Sectorului 2: „Asistăm la un episod ridicol cu totul, la un calcul matematic absolut jenant. O mie de voturi avans nu pot fi bătute nici cu 20, nici cu 40.”
Acuzații de fraudă sunt și în țară. La Vrancea miza a fost șefia Consiliului Județean.
Nicușor Halici, candidat PSD la CJ Vrancea: „Am fost sesizat că se încearcă fraudarea votului în câteva secții din Focșani”.
De altfel, pe lângă toate aceste recalmații, mari nemulțumiri au fost și în rândul membrilor secțiilor de vot și al operatorilor de tablete, care au așteptat să predea buletinele peste 40 de ore. Tocmai de aceea, oamenii cer să fie plătiți suplimentar. În 22 de județe, forțele de ordine au păzit peste noapte sacii pe care epuizați președinții de secții de votare nu au apucat să-i predea luni.