Fostul director al Microsoft Romania, audiat 6 ore. Acuzatiile aduse de DNA unor oameni din conducerea firmei si din Guvern

Ultima actualizare: 18-07-2014 00:47

Sorin Eftene, fostul director general interimar al Microsoft Romania, a fost audiat mai multe ore, la sediul DNA. Procurorii l-au chestionat in dosarul privind contractele pe care Guvernul Romaniei le-a incheiat cu gigantul american, in ultimii 10 ani.

In cauza, s-a inceput deja urmarirea penala pentru fapte de trafic de influenta, abuz in serviciu, luare si dare de mita.

Audierea fostului director general al Microsoft Romania a durat mai bine de 6 ore. Procurorii au avut de discutat punct cu punct contractul cadru semnat de Microsoft dar si pe cele ce au urmat.

In 2004, Guvernul Romaniei a semnat un contract cu Microsoft de inchiriere de licente pentru institutiile de stat. Acest contract, sustin procurorii, trebuia sa fie unul de vanzare - cumparare insa din motive necunoscute, a fost transformat dezavantajos pentru statul roman.

Pentru ca Microsoft nu era partener direct, ci lucra prin companii mai mici, intelegerea dintre americani si romani s-a operat prin Fujitsu Siemens Computers.

"Din cercetarile efectuate rezulta ca incheierea contractului dintre Guvernul Romaniei si FSC in aceste conditii dezavantajoase pentru statul roman a fost posibila datorita implicarii unor persoane din Guvern a unor persoane din conducerea Microsoft Romania precum si a unor persoane care au exercitat influenta asupra membrilor Guvernului", acuza anchetatorii.

Anchetatorii mai spun ca FSC a incheiat un contract de consultanta si asistenta tehnica cu Profinet , in valoare de 14 milioane de dolari avand ca beneficiar final Secretariatul general al Guvernului. Banii ar fi fost platiti tot de statul roman.

Anchetatorii vorbesc despre o serie de incalcari ale legislatie pe timpul punerii in aplicare a acestui contract si acuza guvernantii de coruptie prin modul in care au actionat.

Contactati de reporterii PRO TV, reprezentantii Microsoft Romania au precizat urmatoarele:

"Compania Microsoft este determinata sa respecte cele mai inalte standarde legale si etice oriunde desfasoara operatiuni comerciale si coopereaza pe deplin in orice ancheta guvernamentala." (Microsoft)

Procurorii DNA vor continua audierile in dosar, fiind asteptati sa dea explicatii ministrii eduactiei, comunicatiilor si de interne de la acea vreme.

CITITI SI: Scandalul "mita pentru contracte". Cel mai mare dosar de coruptie care vizeaza Palatul Victoria

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO