Scandalul dezinfectantilor din spitale. Sute de oameni au protestat la Universitate: "Boala noastra este bogatia voastra"

06-05-2016 21:35

protest universitate - facebook

Cateva sute de persoane s-au strans vineri la Universitate pentru a-i comemora pe cei care au murit in spitale din cauza infectiilor.

"Este o comemorare a victimelor din Colectiv, care au murit de infectii, si a multor pacienti care au trecut prin spitalele din Romania si au murit din aceeasi cauza. Ni se pare ca este neaparat necesar sa tragem un semnal de alarma Guvernului si Ministerului Sanatatii ca nu mai acceptam sa fim mintiti, sa ni se prezinte, in continuare, niste rezultate precum raportarile la hectar de pe vremuri si ca nu credem ca mai este necesar sa facem asta", a declarat Oana Gheorghiu, reprezentant al Asociatiei "Daruieste Viata".

Ea a adaugat ca a venit momentul sa se spuna lucrurilor pe nume si "sa fie scoasa mizeria la suprafata" pentru a curata sistemul.

"Trebuie sa recunoastem ca situatia este grava, sa spunem lucrurilor pe nume si sa scoatem mizeria la suprafata. Numai asa putem sa speram ca vom curata sistemul. Daca incercam, in continuare, sa ascundem gunoiul sub pres nu vom ajunge nicaieri si e un lucru care ne afecteaza pe fiecare dintre noi. Cred ca fiecare are obligatia sa fie aici si sa nu mai acceptam rezultatele de 5% intr-o societate in care e foarte clar ca spitalele sunt infecte", a afirmat Gheorghiu.

La randul sau, Carmen Uscatu, de la Asociatia "Daruieste Viata", care purta o masca chirurgicala pe fata pe care scria "tacerea ucide", a aratat ca s-a ajuns in aceasta situatie din cauza sistemului "corupt si baronizat, condus politic, in care managerii sunt pusi pe criterii politice, fara contracte de management bazate pe rezultate".

"Toate aceste lucruri au dus la ceea ce avem acum: niste spitale infectate si infecte, in care oamenii se duc sa se trateze si ies de acolo cu mai multe boli si unii mor din cauza infectiilor", a sustinut Uscatu.

Protestatarii, printre care si parinti cu copii, purtau si ofereau trecatorilor masti cu textul "tacerea ucide", avand pancarte cu lozinci precum ''Ne-ati diluat sanatatea", "Incompetenta voastra este moartea noastra", "Boala noastra este bogatia voastra". De asemenea, au fost aprinse lumanari in memoria celor care au pierit in clubul Colectiv.

Asociatiei "Daruieste Viata" solicita, printre altele, anchetarea crizei actuale din Sanatate, cu experti independenti, un plan de criza si control pentru infectiile nosocomiale, "debaronizarea" Sanatatii - eliminarea "dinastiilor universitare" din clinici sau transparentizarea achizitiilor publice.

Protestul se desfasoara fara incidente, jandarmii bucuresteni asigurand ordinea publica in zona.
 

Sursa: Agerpres


VIDEO PROTVPLUS.RO