Scandalul de la Ditrău. ITM face verificări. Recomandările ECRI pentru România

×
Codul embed a fost copiat

Inspectoratul Teritorial de Muncă Harghita face anchetă la brutăria din Ditrău, după izbucnirea scandalului legat de angajarea a doi brutari din Sri-Lanka.

Localnicii s-au plâns că imigranții vin să le ia locurile de muncă, iar cei de la Biroul de Imigrări au făcut deja un control acolo și susțin că ambii angajați străini au toate actele in regulă.

După intensa mediatizare a cazului, mai mulți patroni de firme din țară și-au arătat disponibilitatea de a-i angaja ei pe cei doi străini, dacă nu mai vor să lucreze la brutăria din Ditrau.

Ludovic Orban, despre cazul de la Ditrău

 

Prim-ministrul Ludovic Orban a declarat luni că în cazul de la Ditrău s-a acţionat eficient şi că se urmăreşte respectarea legii şi a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor în această situaţie.

Citește și
Lacrimi și rugăciuni la întâlnirea sătenilor din Ditrău, Harghita, privind prezența unor asiatici
Lacrimi și rugăciuni la întâlnirea sătenilor din Ditrău, Harghita, privind prezența unor asiatici
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

„A existat o acţiune. În ceea ce ne priveşte, am acţionat eficient şi în cazul respectiv se vede că până la urmă s-a ajuns la o soluţie la care nu este nicidecum aceea la care ar fi sperat alţii. (...) O să urmărim ceea ce este normal să urmărim, respectarea legii, a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor, fără în schimb a da o coloratura”, a spus premierul.

Dacian Cioloș: Problemele scoase la iveală de cazul Ditrău trebui tratate cu atenţie

 

Europarlamentarul Dacian Cioloş, fost premier al României și preşedinte al PLUS, afirmă că problemele scoase la iveală de cazul Ditrău trebuie tratate cu atenţie pentru a nu alimenta „populismul şi extremismul” şi adaugă că o posibilă soluţie ar putea fi organizarea „unui festival anual al pâinii” în localitatea din judeţul Harghita.

„Cazul din Ditrău a scos la iveală mai multe probleme - de la sărăcie până la manipularea oamenilor prin frică şi dezinformare -, probleme care, dacă nu vrem să alimenteze populismul şi extremismul, trebuie să fie tratate cu atenţie”, a transmis Cioloș într-o postare pe Facebook.

Cioloș propune autorităţilor locale ca posibilă soluţie de deblocare a situaţiei organizarea unui festival anual al pâinii la Ditrău.

„Şi, dacă tot a devenit Ditrău faimos, cu un renume trist deocamdată, şi dacă tot vorbim despre diversitate şi cum ar putea decurge lucrurile altfel într-o comună din România, de ce nu ar organiza Primăria Ditrău, cu sprijinul Consiliului Judeţean, un festival anual al pâinii, la care să fie invitaţi brutari din toată Europa şi din toată lumea?”, a adăugat Cioloș.

Marko Bela: „Televiziunile românești sunt bucuroase să ne învețe despre toleranță”

 

Marko Bela, fostul președinte al UDMR, a publicat o opinie în care vorbește despre cazul de la Ditrău, care a adus daune morale comunității maghiare și care a permis televiziunilor românești să ofere lecții de toleranță maghiarilor.

„Sunt sigur că dacă UDMR și Biserica Romano-Catolică română ar fi venit mai devreme cu o rezoluție, nu ar fi trebuit să ascultăm, de exemplu, faptul că televiziunile românești sunt bucuroase să ne învețe despre toleranță”, a declarat Marko Bela.

„Permiteți-mi să adaug: de data aceasta, din păcate, pe bună dreptate. Deoarece eram într-un proces de examinare. Vorbesc la plural deoarece deși majoritatea dintre noi nu suntem de acord cu un asemenea discurs al urii, suntem cu toții responsabili”, a adăugat fostul lider UDMR.

Belo consideră că toată comunitatea maghiară este responsabilă că „a permis acestei povești să provoace daune morale și politice enorme”, atât în România cât și în străinătate.

„Suntem responsabili pentru că cerem toleranță și tolerăm intoleranța. Ascultăm pentru că ne e frică de lipsa de popularitate. Ne e teamă că, după un singur discurs, cum este al meu de acum, ne vor respinge prin comentarii defăimătoare”, a adăugat Marko Belo.

Reprezentanţii brutăriei: Muncitorii vor continua să lucreze pe aceleaşi posturi

 

Cei doi muncitori din Sri Lanka vor rămâne să lucreze la brutăria din Ditrău, pe aceleaşi posturi pe care au fost angajaţi.

„Am reanalizat decizia noastră şi am ajuns la concluzia că rămânem şi în continuare alături de muncitorii noştri din Sri Lanka. Ei vor lucra şi în continuare la noi pe aceleaşi posturi pe care au fost angajaţi şi în niciun caz nu suntem dispuşi să renunţăm la ei. Nu ne lăsăm influenţaţi de ură”, au anunțat reprezentanții brutăriei.

Ministrul Muncii: Mă surprinde atitudinea comunităţii faţă de cei doi srilankezi

 

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, s-a declarat surprinsă duminică de atitudinea comunităţii faţă de cei doi lucrători srilankezi din comuna Ditrău.

„Sunt doi oameni care au venit să muncească, să-şi câştige existenţa la chemarea unui patron care a avut nevoie de oameni care să muncească în respectiva întreprindere şi prin care să poate să ducă afacerea mai departe”, a declarat Violeta Alexandru.

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării s-a autosesizat

 

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a anunțat că se va autosesiza, după ce patronii brutăriei din Ditrău au anunţat, sâmbătă, că cei doi angajaţi sri-lankezi vor fi mutaţi într-o altă etapă a procesului de producţie.
Reprezentanții brutăriei au anunțat ulterior că renunță la mutarea celor doi angajați.

De asemenea, mai există o sesizare a CNCD și împotriva primarului din comună.

IPJ Harghita a deschis dosar penal in rem pentru incitare la ură sau discriminare

 

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Harghita a deschis un dosar penal, în cazul Ditrău, pentru infracţiunile de incitare la ură sau discriminare, după ce miercuri aproximativ 200 de localnici s-au adunat în faţa primăriei.

Potrivit Codului penal, pedeapsa pentru această infracţiune este de la şase luni la trei ani de închisoare sau amendă, în funcţie de hotărârea instanţei.

Avocatul Poporului se va sesiza din oficiu

 

Avocatul Poporului, Renate Weber, a declarat vineri că instituţia se va sesiza din oficiu în cazul de la Ditrău.

„Am discutat deja cu colegii mei de la departamentul care se ocupă în general de chestiunea drepturilor, de discriminare, de combaterea rasismului şi ne vom sesiza din oficiu în cursul zilei de astăzi şi probabil că în următoarele zile, poate la începutul săptămânii viitoare, vom avea o anchetă acolo”, a declarant Renate Weber.

Lideri politici din Harghita condamnă manifestările de xenofobie şi cer autorităţilor să ia măsuri

 

Preşedintele PNL Harghita, Sebastian Buzilă, consideră că manifestările de genul celor de la Ditrău sunt anacronice în Europa secolului XXI, el adăugând că soluţiile pentru ca firmele româneşti să nu mai apeleze la muncitori străini sunt investiţiile şi realizarea unui mediu economic prietenos.

La rândul său, Organizaţia Judeţeană Harghita a Partidului Social Democrat (PSD) îşi exprimă indignarea şi condamnă ferm atitudinea exprimată de unii cetăţeni din comuna Ditrău.
Şi PLUS Harghita „condamnă cu fermitate nefericitele evenimente din Ditrău şi solicită actualei conduceri a judeţului să ia poziţie imediată faţă de astfel de derapaje rasiste şi xenofobe pentru a evita propagarea lor şi să facă apel la calm în rândul populaţiei”.

Raportul ECRI privind România – recomandări pentru combaterea discriminării

 

Conform unui raport realizat în 2019 de Comisia Europeană împotriva rasismului și intoleranței (ECRI), România a înregistrat progrese în mai multe domenii, în intervalul de cinci ani de la raportul precedent.

Printre progresele remarcate de ECRI se numără activitățile României pentru combaterea infracțiunilor cu caracter rasial, măsurile luate pentru educația copiilor romi sau modul în care sunt tratați refugiații.

Cu toate acestea, „în ciuda progresului realizat, unele chestiuni suscită îngrijorare, conform ECRI. Printre aceste chestiuni se numără discursul de incitare la ură, rasist și intolerant împotriva romilor, comunității maghiare, LGBT sau evreiești.

O altă problemă ridicată în raport este comportamentul polițiștilor la adresa acestora și faptul că faptele nu sunt aproape niciodată pedepsite din punct de vedere penal.

Astfel, prin intermediul raportului, ECRI a cerut să ia măsuri concrete în aceste cazuri, în principal prin introducerea unor legi care să interzică profilarea rasială.

De asemenea, a cerut crearea unui organism independent de poliție și procuratură care să investigheze cazurile de discriminare rasială și comportament inadecvat al poliției.

În prezent, faptele de discriminare sunt pedepside de CNDC cu amenzi contravenționale de la 1.000 la 100.000 de lei, dar faptele nu sunt investigate penal decât în cazul în care victima depune o plângere oficială.

Raportarea infracțiunilor de incitare la ură sunt rare în România. În anul 2018, spre exemplu, două astfel de infracțiuni au fost raportate poliției, două au fost judecate și 33 au primit o condamnare finală, conform hatecrime.osce.org.

Aproximativ 40.000 de cetățeni străini lucrează în România

 

Aproximativ 40.000 de cetățeni străini muncesc oficial în România, cei mai mulți venind să lucreze în țara noastră din Turcia, Vietnam, Italia, Republica Moldova sau China. Cifra s-a dublat în ultimii șapte ani.

Mai exact, în România lucrau, în luna octombrie 2019, 39.129 de persoane cu cetățenie străină, această cifra fiind de două ori mai mare decât cea înregistrată cu șapte ani înainte, în 2012 fiind înregistrați în țară noastră 20.166 muncitori străini. În 2013 lucrau puțin peste 21.000 de persoane de altă naționalitate, potrivit datelor furnizate de Inspecția Muncii pentru wall-street.ro.

Pe locul al doilea regăsim cetățenii vietnamezi: aproximativ 3.900 de angajați cu această naționalitate lucrează în România.

Avem angajați în România și 3.200 de italieni, numărul acestora crescând semnificativ, de la mai puțin de 2.000 de persoane în anul 2013.

Conform datelor oferite de ITM, aproximativ 1.186 de cetățeni din Sri Lanka lucrează în România.

Articol recomandat de sport.ro
BREAKING NEWS El va fi antrenorul Barcelonei în sezonul următor!
BREAKING NEWS El va fi antrenorul Barcelonei în sezonul următor!
Citește și...
Poziția ministrului Muncii în scandalul angajaților asiatici din Ditrău, Harghita
Poziția ministrului Muncii în scandalul angajaților asiatici din Ditrău, Harghita

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, s-a declarat surprinsă de atitudinea comunităţii din Ditrău, Harghita, faţă de cei doi lucrători srilankezi, angajați într-o brutărie.

Lacrimi și rugăciuni la întâlnirea sătenilor din Ditrău, Harghita, privind prezența unor asiatici
Lacrimi și rugăciuni la întâlnirea sătenilor din Ditrău, Harghita, privind prezența unor asiatici

Aproximativ 300 de persoane s-au adunat, sâmbătă, la Casa de Cultură din Ditrău, pentru a discuta nemulţumirile legate de prezenţa în localitate a celor doi muncitori sri-lankezi, angajaţi la o fabrică de pâine.

Revoltă împotriva asiaticilor, într-un sat din Harghita.
Revoltă împotriva asiaticilor, într-un sat din Harghita. "Să nu vină cu cultura din Nepal aici"

Situaţie mai puţin obişnuită într-o localitate din judeţul Harghita.

Recomandări
Dosarul Mineriadei. Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu, chemați la Parchet. Iliescu, audiat la domiciliu
Dosarul Mineriadei. Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu, chemați la Parchet. Iliescu, audiat la domiciliu

Fostul premier Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu şi fostul director SRI Virgil Măgureanu au fost citaţi, joi dimineaţa, la sediul Parchetului General, pentru a li se aduce la cunoştinţă că au fost puşi din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei.

VIDEO. Moment extrem de bizar, „silenzio stampa”, cu judecătoarea care a întrebat dacă tânărul ucis de Vlad Pascu e în sală
VIDEO. Moment extrem de bizar, „silenzio stampa”, cu judecătoarea care a întrebat dacă tânărul ucis de Vlad Pascu e în sală

Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu, Ioana Ancuța Popoviciu, care a provocat furia familiei victimelor după ce a întrebat dacă tânărul mort în accident e în sală, a fost protagonista unui moment foarte bizar, miercuri.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.