Scandalul citricelor, în faza pe amenzi. Zeci de comercianți nu și-au avertizat clienții

Ultima actualizare: 26-01-2018 17:50

Autoritățile au început războiul cu vânzătorii de citrice.

Zeci de comercianți au fost amendați vineri pentru că în ciuda recomandărilor ferme, făcute de specialiști, nu au afișat la vedere avertismente despre pericolul care există în coaja fructelor exotice.

Practic, oamenii trebuie să știe clar că portocalele, mandarinele sau lămâile se spală bine înainte să fie mâncate și pe cât posibil nu ar trebui să folosim coaja lor în alimente ori băuturi.

Inspector ANPC: "Pe eticheta produsului, aici la mandarine, prețul, țara de origine și calitatea, unde sunt trecute? Și informația că ele sunt tratate, coaja nu se poate consuma și că trebuie să le spale?"

Într-o piață din Capitală, inspectorii de la Protecția Consumatorului au găsit la vânzare lămâi, portocale, mandarine sau pomelo care au fost stropite cu pesticide toxice: THIABENDAZOL și IMAZALIL sau E233. Dar niciun mesaj care să informeze și clientul că sănătatea lui este în pericol.

Inspector ANPC: "Vedeți, aici pe ambalaj scrie că sunt tratate cu imazalil, în scop de protecție. Informația aceasta trebuia să o preluați dumneavoastră și să o puneți la locul de vânzare, pentru că consumatorul nu are acces la cutie"

Oamenii de altfel, nu știu că fructele tratate cu pesticide nu diferă ca aspect de cele nestropite. Nici în magazine lucrurile nu arătau diferit.

George Badescu, directorul executiv al Asociației Marilor Rețele: "Nu am o evidența exactă, dar știu că există o preocupare maximă în această privință."

Problemă este că Imazilul este un pesticid care afectează sănătatea dacă este ingerat în cantități mari. De aceea, Uniunea Europeană recomandă ca citricele să nu fie stropite cu mai mult de 5 miligrame pe kilogramul de fructe.

Așa nu ar fi toxic. Cum însă cojile de portocale și de lămâi sunt frecvent folosite la gemuri și dulcețuri sau în prăjituri, un om poate să înghită mai mult de 0,05 miligrame pe kilogram/corp, de imazilil cât e recomandarea medicală.

În cadrul unui studiu făcut de Academia din Estonia, cercetătorii au încercat să curețe coaja fructului de imazalil cu apă rece, caldă, săpun, detergent și chiar în baie cu ultrasunete. Substanța nu a putut fi însă îndepărtată total.

Ei au notat următoarele: "Concetratia rezidurilor de pesticide s-a demonstrat a fi mai mare în coajă, însă un mic procent de imazalil a rămas și în miez."

Mirel Benghe, comisar șef ANPC: "Am aplicat amenzi, am luat măsuri de oprire temporară de la comercializare. Am anunțat Direcția Sanitar Veterinară și Ministerul Agriculturii cu problemele descoperite pe piață."

Autoritatea Sanitar Veterinară nu a răspuns încă solicitării noastre pentru a află câte analize pe citricele comercializare în toată țara au fost făcute în ultima lună.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO