Scandalul citricelor, în faza pe amenzi. Zeci de comercianți nu și-au avertizat clienții

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Vineri 17 Noiembrie 2017 17:52
Categorie: Actualitate

Autoritățile au început războiul cu vânzătorii de citrice.

Zeci de comercianți au fost amendați vineri pentru că în ciuda recomandărilor ferme, făcute de specialiști, nu au afișat la vedere avertismente despre pericolul care există în coaja fructelor exotice.

Practic, oamenii trebuie să știe clar că portocalele, mandarinele sau lămâile se spală bine înainte să fie mâncate și pe cât posibil nu ar trebui să folosim coaja lor în alimente ori băuturi.

Inspector ANPC: "Pe eticheta produsului, aici la mandarine, prețul, țara de origine și calitatea, unde sunt trecute? Și informația că ele sunt tratate, coaja nu se poate consuma și că trebuie să le spale?"

Într-o piață din Capitală, inspectorii de la Protecția Consumatorului au găsit la vânzare lămâi, portocale, mandarine sau pomelo care au fost stropite cu pesticide toxice: THIABENDAZOL și IMAZALIL sau E233. Dar niciun mesaj care să informeze și clientul că sănătatea lui este în pericol.

Inspector ANPC: "Vedeți, aici pe ambalaj scrie că sunt tratate cu imazalil, în scop de protecție. Informația aceasta trebuia să o preluați dumneavoastră și să o puneți la locul de vânzare, pentru că consumatorul nu are acces la cutie"

Oamenii de altfel, nu știu că fructele tratate cu pesticide nu diferă ca aspect de cele nestropite. Nici în magazine lucrurile nu arătau diferit.

George Badescu, directorul executiv al Asociației Marilor Rețele: "Nu am o evidența exactă, dar știu că există o preocupare maximă în această privință."

Problemă este că Imazilul este un pesticid care afectează sănătatea dacă este ingerat în cantități mari. De aceea, Uniunea Europeană recomandă ca citricele să nu fie stropite cu mai mult de 5 miligrame pe kilogramul de fructe.

Așa nu ar fi toxic. Cum însă cojile de portocale și de lămâi sunt frecvent folosite la gemuri și dulcețuri sau în prăjituri, un om poate să înghită mai mult de 0,05 miligrame pe kilogram/corp, de imazilil cât e recomandarea medicală.

În cadrul unui studiu făcut de Academia din Estonia, cercetătorii au încercat să curețe coaja fructului de imazalil cu apă rece, caldă, săpun, detergent și chiar în baie cu ultrasunete. Substanța nu a putut fi însă îndepărtată total.

Ei au notat următoarele: "Concetratia rezidurilor de pesticide s-a demonstrat a fi mai mare în coajă, însă un mic procent de imazalil a rămas și în miez."

Mirel Benghe, comisar șef ANPC: "Am aplicat amenzi, am luat măsuri de oprire temporară de la comercializare. Am anunțat Direcția Sanitar Veterinară și Ministerul Agriculturii cu problemele descoperite pe piață."

Autoritatea Sanitar Veterinară nu a răspuns încă solicitării noastre pentru a află câte analize pe citricele comercializare în toată țara au fost făcute în ultima lună.

"Coaja nu este recomandată consumului uman". Pericolul ascuns în lămâi
VIDEO PROTVPLUS.RO
crimă Medias, suspect
ANP, precizări despre autorul crimei de la Mediaş, eliberat condiţionat în mai 2018
Cutremur produs miercuri seara în judeţul Vrancea
Pîrvulescu: Cea mai plauzibilă dintre soluţii e o amânare a Brexit până dincolo de iunie
Pimăria Capitalei exclude varianta unei defecţiuni sau a unei erori în cazul semafoarelor
Reacția tinerei de 17 ani care a născut singură într-un cătun izolat din Brașov
Accident înfiorător filmat. Un tânăr de 20 de ani a intrat ca o ghiulea pe contrasens
eugen stan
Premieră în Poliție. Structura care anchetează agresiunile sexuale împotriva minorilor
CCR: ”Radarele Poliției pot sta ascunse”. Ce spun judecătorii despre presemnalizare
Explicațiile asistatului social din Vaslui care a sunat la 112 pentru a fi deszăpezit
Intervenție riscantă a pompierilor la o casă în flăcări. În interior se afla o butelie
Un șofer care a făcut pană în Sălaj, ajutat de polițiști. Mesajul agenților
Parchetul General a făcut precizări despre efectele deciziei CCR privind protocoalele SRI