Scandal la Ministerul Agriculturii. Riscurile de mediu in cazul folosirii a 125 de tone de otrava contra soarecilor
O otrava pentru soareci, deosebit de toxica, a generat un conflict imens, intre cei din Ministerul Agriculturii si reprezentantii Asociatiei Vanatorilor.
Substanta in cauza, ar fi trebuit aruncata din avion ca sa starpeasca soarecii, insa nimeni nu s-a gandit la victimele colaterale cum ar fi iepurii, vulpile sau caprioarele. Drept urmare, va fi folosita tintit si doar de la sol, acolo unde exista semne clare ca inmultirea rozatoarelor a scapat de sub control.
In total 125 de tone de Redentin, o otrava extrem de toxica, au fost aduse in tara cu aprobarea Ministerului Agriculturii inca din luna octombrie. Controversele au aparut dupa ce s-a cerut aviz de la Mediu pentru ca Redentinul sa fie aruncat din avion.
O astfel de deratizare este insa inacceptabila, spun cei din Asociatia Generala a Vanatorilor pentru ca exista riscul ca momelile sa distruga si fauna adiacenta din jurul ogoarelor. Pe romaneste: iepurii, gastele, ratele, fazanii, potarnichile, viezurii, acvilele, ulii, ciufii si capriorii sunt in mare pericol.
Reprezentantii Federatiei Producatorilor Agricoli sunt si ei impotriva acestei metode desi confirma ca sunt mai multi soareci ca in alti ani. Dupa ce au produs pagube insemnate in culturile de soia si lucerna acum se muta catre cele de cereale in special porumb.
Otrava pentru starpirea soarecilor de camp a fost aprobata doar pana in februarie 2015 pentru culturile de cereale, rapita si pomi fructiferi. Iar pe suprafetele tratate vor exista avertismente care anunta ca terenul este otravit.
Cei din minister bat acum in retragere si sustin ca avizul pentru imprastirea aeriana a momelilor se va obtine doar daca nu se poate interveni terestru din cauza ploilor. Cutivatorii au sustinut, zilele trecute, ca peste 6% din productia de grau ar fi fost mancata de soareci, pagubele fiind estimate la 40 de milioane euro.