Dezastru ecologic intr-un sat din Valcea, din cauza unei foste mine. Asezarea si soseaua ar putea fi inghitite de pamant
Fuge pamantul de pe dealurile din judetul Valcea, iar in zona localitatii Alunu este dezastru. Sterilul dintr-o exploatare miniera curge peste case si desi 6 familii au fost deja evacuate, niciuna dintre masurile luate de autoritati nu a dat rezultate.
In comuna Alunu, din judetul Valcea, situatia este foarte grava. Pamantul a luat-o la vale si a afectat 6 locuinte. Oamenii au fost evacuati, iar autoritatile monitorizeaza acum zona. Aceleasi probleme au fost si acum doua saptamani, cand o familie a ramas fara casa, din cauza alunecarilor de teren. 14 oameni, printre care 3 copii, au fost evacuati atunci.
Pompierii au ridicat ziduri de sprijin, pentru a opri inaintarea haldei de steril, dar in zadar. Muntele de zgura de la Alunu inainteaza in fiecare zi cativa metri spre baza dealului. Aici a fost depozitat, acum doi ani, steril provenit de la o exploatare miniera care apartine acum de CET Govora. Cantitatea a fost insa mai mare decat cea pentru care fusese gandit depozitul.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Familia Avram are doua case, construite in comuna Alunul din judetul Valcea. Ambele sunt in calea valului de pamant care inghite metru cu metru padurea dar si locuintele. In aceste conditii bietul omul a inceput sa isi darame casa pentru a recupera macar o parte din materialele de constructie.
Doar asa va avea cu ce sa-si ridice alt adapost. La fel ca el sunt multi ajunsi pe drumuri care nu stiu incotro sa o apuce. Valul de pamant a pornit acum trei saptamani si s-a deplasat constant apropiindu-se tot mai periculos de sat. In acest ritm, va ajunge sa inghita drumul judetean 605C care trece prin apropiere.
"Pentru stoparea acestui fenomen au fost mai multe initiative , printre care si realizarea a doi pinteni, dar nu s-a reusit sa se duca la bun sfarsit. Nu s-a reusit pentru ca alunecarea s-a produs prea repede si pentru construirea lui este nevoie de 3 ,4 zile”, spune primarul Cristian Biraut.
Acum ceea ce fac zeci de excavatoare si camioane este sa ia pamanatul si sa-l transporte intr-o alta exploatare miniera. Miile de tone de steril au luat-o la vale inca de acum 3 saptamani, insa si acum toate autoritatile ridica din umeri. Nimeni nu are curajul sa spuna ce anume s-a intamplat si anume cine este responsabil de acest dezastru ecologic.
"Abia dupa ce o ancheta stabileste cauze si vinovatii, abia dupa aceea se poate vorbi de vinovatii", spune prefectul Valcea.
Singurul mai curajos este un consilier local din comuna Berbesti, localitate afectata si ea din cauza unei exploatarii miniere, si care crede ca aceste alunecari de teren sunt urmare a supraincarcarii haldei cu steril. “S-au abatut de la normele de haldare, a fost data in judecata miniera, dar nu se ia nicio masura din partea prefecturii sau a localitatii”, spune el.
Sterilul nu este toxic insa este un pamant mort, pe care nu cresc plante. De 14 hectare de salcam s-a ales praful.
Sursa: Pro TV
Etichete: Valcea, mina, dezastru ecologic, alunecări, alunu,
Dată publicare:
02-06-2017 12:29