Sansele Romaniei si Bulgariei de a adera la Schengen cresc, ne asigura un parlamentar olandez

Ultima actualizare: 01-11-2012 20:24
Schengen, vama

Olanda face progrese in diminuarea opozitiei sale fata de aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen, a declarat un parlamentar crestin-democrat olandez, citat de site-ul Novinite.com.

Parlamentarul Henk Jan Ormel a declarat sambata pentru postul bulgar de radio ca sansele Romaniei si Bulgariei de a adera la Schengen cresc.

In septembrie 2011, impreuna cu Finlanda, Olanda s-a opus aderarii Romaniei si Bulgariei la Schengen din cauza ingrijorarilor privind coruptia si statul de drept. Rolul extremei drepte olandeze reprezentate de Partidul Libertatii al lui Geert Wilders, care face parte din coalitia guvernamentala, a fost vazut ca instrumentand opozitia olandeza fata de cele doua tari.

Declaratiile lui Henk Jan Ormel au loc dupa ce Guvernul olandez a fost inlaturat de la putere si urmeaza sa aiba loc alegeri anticipate generale. "Credem ca am progresat in privinta Schengen. Situatia politica este de asa maniera incat vom organiza alegeri in Olanda la 12 septembrie. Numai dupa aceea vom avea negocieri pentru formarea unui nou Guvern. Acest lucru poate dura o luna sau doua, in functie de rezultatul alegerilor", a declarat parlamentarul olandez.

Chiar daca a evitat sa faca previziuni explicite in legatura cu aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen, Henk Jan Ormel a subliniat ca partidul sau crede ca exista un progres si daca rapoartele anuale de monitorizare ale celor doua tari din iulie vor fi pozitive, Olanda va face pasi importanti indiferent de apropierea alegerilor.

El a subliniat rolul cheie pe care Parlamentul olandez il are in prezent, in privinta discutiilor referitoare la rezultatele rapoartelor CE pentru Romania si Bulgaria, dupa indepartarea de la putere a Guvernului olandez.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO