Sancțiuni dure după greva ilegală de la STB. Câți șoferi sunt dați afară. 500 au sancțiuni salariale
Vin sancțiuni dure, după greva de la STB care a provocat haos în București, în luna ianuarie. Peste 200 de șoferi vor fi concediați, iar alți aproape 500, vor avea salariul diminuat.
Sindicaliștii amenință că vor merge în instanță, chiar dacă greva a fost declarată ilegală de Tribunal, încă din primele zile.
De suferit ar putea avea și locuitorii Capitalei, pentru că mai multe rute ar putea fi reduse, până vor fi angajați alți oameni.
Peste 2600 de persoane sunt cercetate disciplinar după greva STB de cinci zile din luna ianuarie. Peste 700 vor fi sancționate direct - au fost concediate, ori au salariile diminuate.
220 de șoferi și vatmani vor pleca acasă, fără nicio perioadă de preaviz, pentru că, spune conducerea, dacă un angajat al societății lipsește nemotivat timp de 3 zile, riscă desfacerea contractului de muncă. Alții 490 vor avea salariile reduse cu 5 sau 10%, timp de 3 luni.
Sancțiunile se iau în funcție de numărul de zile în care șoferul a lipsit. Au fost iertați doar cei care au demonstrat că au vrut să iasă pe teren, însă au fost împiedicați de colegi. De la începutul anului și-au dat demisia peste 50 de șoferi. În paralel, STB face angajări.
Adrian Criț - director STB: „Până acum, am angajat aproape 80 de manipulanți de tramvai, împreună cu conducători de troleibuz și circa 100 de șoferi de autobuz. Durata până când intră pe traseu, durata respectivă se reduce la câteva zile în cazul șoferilor de autobuz și la circa două săptămâni şi jumătate la şoferii de tramvai”.
Timp de așteptare mai mare, în stații
Vasile Petrariu, șeful sindicatului transportatorilor din București, spune că bucureștenii riscă să aștepte iar în stații. De vină ar fi concedierile. Petrariu a fost acuzat de Primărie, în luna ianuarie, că a orchestrat greva șoferilor.
Reporter: Vor fi reduse cursele?
Vasile Petrariu, sindicatul STB: „Și așa parcul este redus, e posibil acest lucru pentru că pe lângă cei concediaţi vor fi şi oameni care vor intra în concediu medical. De ce spun lucrul ăsta: avem peste 3800 de conducători de vehicule cu diverse probleme cronice, avem peste 600 de conducători cu boli profesionale. Am angajat o societate profesională de avocați, îi vom susține pe oameni şi vom merge până la final cu apărarea lor în instanță”.
Transportul în comun de suprafață a înghețat timp de cinci zile, după declanșarea grevei de către angajații STB, care erau nemulțumiți de salarii și care cereau demisia directorului general, Adrian Criț. Prejudiciul estimat pentru zilele se grevă s-ar ridica la 16 milioane de lei.