Viata a patru dintre ranitii de la Sighet atarna de un fir de par. "Arsura e o boala perfida"
La Bucuresti a inceput o lupta pentru salvarea celor 15 oameni arsi de vii, adusi in Capitala. Din nefericire, vietile a patru dintre anchetatorii, surprinsi de a doua explozie, atarna de un fir de par.
Pentru ceilalti, medicii si asistentele fac tot ce le sta in putinta ca sa-i repuna pe picioare.
Exista temeri in special pentru cele sapte adolescente, pe care focul le-a mutilat, iar cand vor realiza asta, se pot adanci in depresii. Vor ramane cu semne pe maini si pe fata. E prognosticul sec, pentru cele sapte fete care au in fata cateva luni de tratament medical. Si care vor avea nevoie, cu siguranta, si de consiliere psihologica. Dupa 5 ani intr-o sectie de arsi, un specialist considera ca impactul mental e extrem de puternic.
Nimeni nu poate spune cate interventii vor fi necesare si nu sunt garantii pentru rezultatul final.
Medicii specialisti in chirurgie plastica si reparatorie spun ca arsura e o boala perfida, nu doar pentru ca vindecarea poate dura chiar si 2 ani, dar e nevoie si de o monitorizare permanenta si tratamentul trebuie mereu adaptat. Esentiale sunt ajutorul moral al familiei si toleranta din partea societatii.
Profesorul Dan Enescu, cel care le-a dat bebelusilor arsi la Giulesti dreptul la o viata normala, inlaturand cea mai mare parte dintre semne, spune ca ranile de pe maini si fata sunt mai complicate decat ar putea crede un neavizat.
Inca din prima zi, pielea arsa trebuie indepartata chirurgical. Altfel, exista riscul de septicemie. Intai se intervine la membre, pentru ca aici pielea se poate strange si poate impiedica miscarea. Pacientul si-ar putea pierde pentru vecie abilitatea de a apuca lucruri.
Pasul doi presupune autogrefa; de pe coapse sau de pe fese sunt recoltate bucati cat mai groase de piele, care sunt apoi implantate pe suprafetele descoperite. Daca interventia decurge normal, sansele de reusita sunt de 90 la suta.
Pentru fata, se spera ca niciuna dintre adolescente nu va avea nevoie de grefe. Aici, medicii vor inlatura tesutul ars si vor mentine tratamentul cu antibiotic. Riscul va plana insa pana la vindecarea totala.
Pentru alti patru dintre ranitii din cea de-a doua explozie, medicii nu pot privi mai departe de cateva ore.
Dintre cele 11 victime aduse la Spitalul de Arsi, cel mai sever prognostic este pentru seful societatii locale de furnizare a gazelor. Omul are arsuri pe 80 la suta din corp. In special arsuri de gradul al treilea. Este in stare critica, iar urmatoarele ore sunt hotaratoare.
Dintre cei patru raniti transferati la Spitalul de Urgenta Floreasca, cel mai grav este unul dintre politisti. Este ars pe 75 la suta din corp. Ranile sunt in majoritate profunde si au necesitat deja mai multe interventii chirurgicale.
Sunt probleme si pentru patronul clubului unde s-a intamplat totul. Are caile aeriene arse partial si, pentru ca avea si o infectie virala, nu mai poate respira autonom. Este si el intubat si ramane la terapie intensiva.
Intre timp, pentru cele sapte tinere ranite in prima explozie au fost deja programate primele grefe de piele, peste cateva zile.