S-au scolit peste hotare si au aplicat reteta succesului in Romania. Ideile de afaceri cu care aceste tinere au dat lovitura
Pasiune, talent, implicare si savoarea dulciurilor facute dupa retete sofisticate, descoperite peste hotare.
Acestea sunt ingredientele pe care au pariat romanii care s-au scolit in arta culinara in strainatate si s-au intors in tara, unde fac acum arta in bucatarie.
Desprinse parca din cartile cu basme, torturile au devenit, mai nou, adevarate povesti dulci. Etajele sunt decorate cu tot felul de personaje colorate, flori de diverse forme si marimi si detalii lucrate cu migala, care transforma clasica prajitura intr-un spectacol.
Pentru decoratiunile complicate, in acest laborator din Brasov, cofetarii lucreaza si cateva zile. Mai ales daca sarbatoritul are un scenariu elaborat pentru tortul dorit.
Cerasela Chirita: "Daca vorbim de torturi de copii, ne referim la personaje de desen animat sau la hobby-urile copiilor. Daca vorbim despre doamne, domnisoare, aunci tendinta este de a personaliza tortul cu un trend fashion, daca vorbim de domni ei sunt mai putin pretentiosi. Meseria de cofetar si-a depasit limitele, nu mai vorbim de un simplu cofetar, trebuie sa vorbim de un artist cofetar."
Si Adriana, din Cluj, a mizat pe o afacere dulce. Este inginer tehnolog in industria alimentara, iar de 10 ani - proprietara unui laborator de cofetarie. Pregateste torturi si prajituri dupa retete pe care le-a adus tocmai din Maroc, unde a lucrat timp de 4 ani.
Adriana Rotar, proprietar laborator de cofetarie: "Sunt retete originale frantuzesti, multe sunt de la scoala Renotre una dintre cele mai renumite scoli de patiserie ciocolaterie din lume."
Nu lipsesc insa nici noutatile in materie de prajituri.
Tot peste hotare si-a gasit inspiratia si Ioana. A facut studiile in Franta si a fost cucerita de gastronomia de acolo. Acum, are, la Cluj, un local unde isi asteapta clientii cu tot felul de tarte.
Ioana Marginean, proprietar tarterie: "A fost foarte important acest training pe care l-am facut intr-o tarterie autentica din Franta. Mici secrete culinare pe care le aplicam si le facem dupa retete autentice frantuzesti."
Zilnic ii trec pragul zeci de clienti. Retetele bine alese reprezinta, asadar, pentru unii, si reteta succesului.