S-au înmulțit rechinii în Marea Neagră. Un exemplar a fost observat recent în Portul Constanța. Ce spun biologii
După ce mulți ani biologii marini s-au temut că am putea rămâne fără singura specie de rechin care trăiește în Marea Neagră, studiile recente arată că populația este acum în creștere.
Un exemplar a fost observat recent în Portul Constanța. Biologii spun că schimbările climatice, dar și faptul că marea este plină de pește, au contribuit la înmulțirea rechinilor.
Ani la rând, rechinul de Marea Neagră sau câinele de mare a fost pescuit intens, dar de când a început războiul din Ucraina, pescarii au renunțat să iasă în larg.
Alegeri 2024
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
Laurențiu Mirea, președintele Federației Organizațiilor de Pescari de la Marea Neagră: „De când a început războiul, pescarii, acum, când ies la mare, se roagă să nu găsească o mină”.
Ultima monitorizare arată că, în ultimii doi ani, populația de rechini era în creștere cu cel puțin 40%. Apa mai curată și schimbările climatice au adus în Marea Neagră bancuri de pești și au îmbogățit sursa de hrană a acestui prădător. Așa se face că ecosistemul este complex față de acum 30 - 40 de ani, când rechinul de Marea Neagră era o specie pe cale de dispariție.
În ultimii doi ani, exemplare de rechin au fost văzute travers de Gura Portiței, în jurul platformelor de foraj marin, aproape de Portul Constanța, la Mangalia, dar și la Tuzla. Un exemplar a fost filmat în Portul Constanța în acest weekend. Rechinul de Marea Neagră nu ajungea niciodată atât de aproape de coastă.
Adrian Bâlbă, biolog: „Vin la apă mai puțin adâncă, rece, și care să le ofere vizibilitate mai mare pentru reproducere. Formează cârduri, bancuri pe fund”.
Victor Niță, cercetător INCDM: „E o specie în refacere, efectivele au început să crească ușor-ușor, dar pentru că este în continuare pe lista vulnerabilă, cota admisă pentru pescuitul comercial este relativ redusă, este de 13 tone”.
Potrivit legii, pescarii nu au voie să prindă decât exemplarele de masculi, iar pescuitul la rechin este interzis în perioada de reproducere.
Rechinul de Marea Neagră este inofensiv pentru oameni. De altfel, dintre toți rechinii, această specie este cea mai fricoasă. Un exemplar mascul poate ajunge la un metru și jumătate, iar o femelă la 1,7 metri.