S-a scumpit mersul pe trotinetă. Motivele pentru care românii aleg în continuare acest mijloc de transport
În timp ce tarifele pentru închirierea trotinetelor sunt în creștere, mulți decid să își cumpere aceste vehicule, îndeosebi electrice.
Magazinele de specialitate vând mii de produse, mai ales că s-au ieftinit. Însă normele de conducere pe drumurile publice sunt stricte, iar amenzile mari.
În București, numărul trotinetelor electrice este de ordinul zecilor de mii. Le vedem pe pistele dedicate, pe marginea șoselei sau uneori, neregulamentar, pe trotuare și pe aleile din parcuri.
Pentru deplasarea la birou sau la școală, tot mai mulți își cumpără o trotinetă. Mai ales că prețurile lor au scăzut în ultimul an. Un singur magazin online a vândut anul trecut 50.000 de bucăți.
Director magazin: „Datorită ieftinirii materialelor din care este făcută, cu o ieftinire de 10% a produselor în medie. Această categorie de produse a crescut de la an la an fondul anumitor beneficii pe care le oferă, faptul că este ușoară, o poți ține într-un apartament, este ieftină. Caută trotinete care sunt ușoare și care au autonomie peste 30 de kilometri, să poată să se ducă la birou și înapoi acasă cu o singură încărcare”.
Trotineta electrică se poate încărca la orice priză, complet, în câteva ore. În plus, ultimele modele au o autonomie de peste 100 de kilometri.
Legea le permite doar persoanelor trecute de 14 ani să conducă o trotinetă pe drumurile publice. Pentru copii există trotinete de mici dimensiuni, pe care nu au voie să le scoată pe stradă.
Conversație între un tată și un copil:
-Ai testat-o?
-Da
-O vrei?
-Da.
-Este electrică.
-Așa am văzut. E speicală pentru copii.
-Este la 11 milioane.
-Nu știu ce să zic. Dacă și-o dorește.
R: Este o alternativă bună pentru taxi?
Tânăr: „Da. Eu mai iau și trotineta și când am chef să mă plimb pe afară. E o modalitate foarte bună de relaxare. Eu mereu când vin de la metrou până acasă iau trotienta. Pe aplicație am 350 de kilometri într-un an”.
Mulți utilizatori le închiriază de pe aplicațiile dedicate, cu toate că prețurile s-au mărit, iar sistemele de tarifare s-au schimbat.
Dacă în trecut prețul unei curse cu trotineta se calcula în funcție de numărul de kilometri, acum se stabilește în funcție de timp.
Tariful de pornire este de 1,5 lei, iar fiecare minut costă 0,87 de bani. În acest preț compania oferă două tipuri de asigurări. Una pentru accidente personale și una pentru daune provocate altor persoane.
Legea spune că ele pot fi folosite numai pe șosea sau pe pistele special amenajate. Totodată, persoanele aflate sub influența băuturilor alcoolice nu au voie să urce pe trotineta electrică sau pe bicicletă. Amenzile pornesc de la 870 și pot ajunge 1.160 de lei.