S-a întors iarna la final de aprilie. În zonele mai înalte din Covasna şi Harghita a nins abundent

Dată publicare: 28-04-2021 18:30
Dată actualizare: 29-04-2021 10:22


S-a întors iarna la final de aprilie şi a nins iar în Harghita şi în Covasna. Vremea rea a cuprins, însă, toată ţara, vântul a bătut pe alocuri cu putere şi a amplificat senzaţia de frig.

De joi, însă, se schimbă din nou anotimpul. În weekend, vom avea şi 30 de grade în sud, la pachet cu ploi torenţiale.

În zonele mai înalte din Covasna şi Harghita a fost o dimineaţă de iarnă ca la carte: cu ger, ninsoare şi viscol. Zăpada s-a aşternut în strat gros în staţiunea Harghita-Băi, la 1300 de metri altitudine. Drept urmare, drumarii au scos din nou utilajele de deszăpezire, deşi, în mod normal, în această perioadă ar fi trebuit să se apuce deja de reparaţiile din asfalt. Până una-alta, au împrăştiat 20 de tone de materiale antiderapante.

Robert Elekes, Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Braşov: "Este o surprinză destul de mare să avem zăpezi. Ne mai aşteptăm să avem zăpezi pe drumuri înalte ca Transfăgărășan, dar nu pe drumuri judeţene de joasă altitudine. N-am avut incidente, şi şoferii au văzut ce se întâmplă pe drum şi cei care şi-au schimbat deja cauciucurile de iarnă n-au mai plecat probabil la drum".

A fost frig în alte oraşe. Dacă minimele au coborât dimineaţă până la -5 grade în Întorsura Buzăului, la prânz temperaturile resimţite mai peste tot în ţară au oscilat între 4 şi 6 grade Celsius. După acest episod, la finalul săptămânii, în sud şi în vest, se vor înregistra 28, chiar 30 de grade Celsius.

Gabriela Băncilă, director ANM: "Putem vorbi întru totul de o zi de vară: apariţia norilor de furtună, nori care se strâng spre orele amiezii, spre seară, şi care dau ploi torenţiale cu fulgere, tunete, rafale de vânt şi chiar căderi de grindină. Aceste fenomene extreme sau neobişnuite care înainte aveau o frecvenţă de apariţie de o dată la 100 de ani sau 200 de ani, acum frecvenţa lor de apariţie a crescut".

De săptămâna viitoare temperaturile reintră în normal. Vor fi ploi trecătoare şi maxime de până la 20 de grade Celsius.


VIDEO PROTVPLUS.RO