"S-a dus direct la sertarul cu bani". Spărgătorul în serie din Galați, bolnav psihic, ar fi acționat la pont
Polițiștii din Galați trebuie să rezolve o serie de furturi care par să fi fost comise de același autor, la sfârșitul săptămânii trecute.
Pe baza imaginilor surprinse de camerele de supraveghere ale mai multor magazine, anchetatorii l-au identificat pe făptaș. Și până acum, pot proba cel puțin trei spargeri.
Cu toate acestea, nu îl pot reține încă pe individ, pentru că ar avea probleme psihice. În astfel de cazuri, o comisie de specialitate trebuie să stabilească gradul de discernământ.
Bărbatul care poartă, de fiecare dată, o glugă neagră, a furat, sâmbătă, 1.500 de lei dintr-un bar. S-a strecurat după tejghea și a reușit să deschidă sertarul în care se aflau încasările.
Câteva ore mai târziu, deschidea seiful unui magazin de mobilă dintr-un centru comercial. Acolo, însă, nu a găsit nimic. Cel mai mare prejudiciu l-a creat, însă, a doua zi, când a pătruns în biroul unui restaurant de tip fast-food, unde a găsit peste 20.000 de lei. A întrebat angajații unde este grupul sanitar și a reușit să se strecoare în zona administrativă.
Daniela Homițchi, reprezentant al restaurantului: "Nu a aprins lumina, era pe întuneric... S-a dus direct la sertarul cu bani, a luat plicul cu bani și a plecat. În jur de 20.000...".
Reporter: "Credeți că a avut vreun pont?".
Daniela Homițchi, reprezentant al restaurantului: "Din moment ce a intrat sigur pe el și direct la sertarul cu bani, a știut".
O a patra lovitură care pare să îi aparțină a fost dată la un magazin de la intrarea în oraș, de unde a furat 500 de lei. Alte câteva persoane care au văzut imaginile surprinse de camerele de supraveghere au spus că ar fi fost victime ale aceluiași individ: un bărbat de 39 de ani din Galați.
Polițiștii l-au chemat pe hoț la audieri. Ce concluzii au tras
Cazul este, totuși, foarte delicat fiindcă anchetatorii și-au dat seama că este vorba despre o persoană cunoscută cu probleme psihice. Polițiștii l-au chemat la audieri și s-au convins că este un pacient al spitalului de psihiatrie, așa că nu l-au reținut.
Conform procedurii, procurorul de caz îi poate propune unui judecător internarea nevoluntară a bărbatului într-un centru specializat. Cât despre prejudiciu, acesta va putea să fie recuperat de polițiști doar dacă vor găsi banii la adresa unde locuia acesta.
Specialiștii cred că este vorba mai degrabă despre un comportament infracțional propriu persoanei în cauză și mai puțin despre o afecțiune diagnosticată.
Dr. Lavinia Moroianu, medic primar psihiatru: "Nu există neapărat o boală. Am putea să ne referim la cleptomanie, dar cleptomania înseamnă să furi din dorința de a fura. Și mai există psihopatia, atunci când pacientul are un substrat prin care el se caracterizează prin acte de violență, acte frauduloase – în mare parte asta este componența lui comportamentală".
Acesta este și motivul pentru care, după ce va fi internat, bărbatul va fi evaluat de o așa-numită "comisie de discernământ". Dacă specialiștii vor stabili că a știut ce face, el va răspunde penal ca orice alt infractor. În caz contrar, va fi tratat într-un spital până la ameliorarea sau vindecarea bolii.