Rusia și Ucraina vor semna vineri un acord privind exporturile de cereale, la Istanbul
Vineri, la Istanbul, se așteapă ca Rusia şi Ucraina să semneze un acord privind exporturile de cereale. Între timp, rușii au reluat bombardamentele masive în estul Ucrainei.
Vezi live text cu ultimele știri referitoare la războiului din Ucraina, ziua 149
La Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, cel puțin doi oameni au fost uciși și 20 au fost răniți, după ce proiectilele rusești au lovit una dintre cele mai populate zone ale orașului. Tototdată, Oficialii de la Kiev avertizează asupra pericolului imens de la Zaporojie, după ce invadatorii ruși ar fi mutat la centrala nucleară de acolo echipamente militare, explozibili și arme.
Oamenii continuă sa se chinuie zilnic fără apă sau curent electric
Bărbatul unei femei a fost ucis de explozia unei bombe rusești, chiar sub ochii ei. Proiectilele au lovit cea mai mare piață din Harkov.
Localnic: „Oamenii au început să-și reia munca, încetul cu încetul, și au ieșit să vândă lucruri. Alții au venit la cumpărături. Este nevoie de asta chiar și în timpul războiului, pentru că oamenii trebuie să supraviețuiască, să-și hrănească familiile, să cumpere haine pentru copii. Și acest loc a fost lovit de rachete „Uragan”, cu bombe cu dispersie pentru a maximiza daunele în rândul civililor”.
În teritoriile ocupate deja de ruși, acestă luptă pentru supraviețuire pare aproape imposbiliă. În Severeodonețk, oraș din regiunea Luhansk, oamenii continuă sa se chinuie zilnic fără apă sau curent electric.
Localnic: „Aproape că nu ne spălăm deloc. Încercăm să mai spălăm rufe o dată pe luna, dar nu putem să le spălăm cum trebuie”.
Centrala nucleară de la Zaporojie a devenit cel mai periculos loc de pe continent
Rachetele rusești au căzut joi noapte și peste Nikolaev, în sudul țării, iar autoritățile Ucrainene avertizează că centrala nucleară de la Zaporojie, aflată sub ocupația rușilor, a devenit cel mai periculos loc de pe continent, după ce invadatorii ar fi mutat aici echipamente militare, explozibili și arme. Pe de altă parte, serviciile ucrainene susțin că rușii și-au epuizat deja mai bine de jumătate din depozitele de muniție.
Vadim Skibițki, purtătorul de cuvânt al Serviciului de Informații pentru Apărare al Forțelor Armate ale Ucrainei: „Conform calculelor noastre, 55% până la 60% din stocurile de dinainte de război au fost epuizate în ultimele patru luni. Rachetele balistice pentru complexul 9K720 Iskander au fost cele mai folosite și de aceea nu am văzut acest tip de rachetă săfie utilizat de ceva timp”.
Ucraina a cerut, joi, un tribunal internațional pentru a-l aduce pe Vladimir Putin în fața justiției cât mai repede, iar președintele Zelenski susține că senatorii americani au pregătit un proiect de rezoluţie cu privire la recunoaşterea acţiunilor Rusiei în Ucraina drept genocid.
Volodimir Zelenski: „Iată primul rezultat efectiv al vizitei primei doamne a Ucrainei în SUA. Rezoluția arată că acțiunile Rusiei în Ucraina, care includ deportări forțate în Rusia și uciderea țintită a populației ucrainene în timpul atrocităților în masă, constituie genocid împotriva poporului ucrainean”.
Locuitorii din Bucha își plâng și acum morții
În Bucha, suburbia Kievului unde au avut loc cele mai cumplite atrocități la început de război, când peste 400 de oameni au fost uciși, locuitorii rămași să-și plângă morții se străduiesc să reziste de la o zi la alta.
Localnic: „Fiica mea a vrut să mă scoată de aici, dar i-am spus, atâta vreme cât tatăl tău e îngropat aici, nu plec nicăieri”.
Peste 42.000 de oameni au rămas fără locuințe la Bucha, iar autoritățile spun că reconstrucția orașului va costa aproape 200 de milioane de dolari.
Localnic: „Săptămâna viitoare vor să demoleze ce a mai rămas din casă și să arunce molozul. Când va putea fi refăcută, nimeni nu știe”.
Discuții între miniștrii de Externe ai Rusiei și Ucrainei, la Moscova
Pe de altă parte, Rusia vrea să își dezvolte relația strategică cu Ungaria. Joi, la Moscova au avut loc discuții între miniștrii de Externe ai celor două țări.
Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe: „Guvernul maghiar și-a anunțat interesul de a achiziționa cantități suplimentare de gaz în acest an. Cererea va fi imediat luată în considerare”.
Se anunță schimbări și în criza cerealelor. Grânele ucrainene, supuse blocadei, ar trebui să părăsească în curând țara prin Marea Neagră. Rusia și Ucraina vor semna vineri, la Istanbul, un acord privind exporturile de cereale, a anunțat președinția turcă.
Ned Price, purtător de cuvant al departamentului de stat SUA: „Cert este că până în prezent Rusia a transformat alimentele într-o armă de la începutul războiului. Au distrus facilități agricole, au împiedicat milioane de tone de cereale ucrainene să ajungă la cei care au nevoie de ele. După cum am spus, salutăm în principiu anunțul acestui acord”.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: Rusia, export, cereale, războiul din Ucraina, acord,
Dată publicare:
22-07-2022 14:11