Roșii cu gust de zmeură sau fragi. Ce soiuri neobișnuite au reușit să aclimatizeze cercetătorii români
De anul viitor putem mânca roșii negre, tigrate, ori cu țepi. Cercetătorii de la Banca de Resurse Vegetale din Buzău au reușit să aclimatizeze și să omologheze mai multe soiuri de tomate.
Sunt mai aromate, unele au gust de zmeură sau de fructe de pădure și sunt mai sănătoase, conform nutriționiștilor.
Roșia cu țepi sau roșia sălbatică este originară din Peru. Seamănă mai degrabă cu o castană și, când se coace, coaja groasă se sparge, lăsând să iasă la iveală fructul, mic și roșu.
Roșia cu țepi, dulce și aromată, cu gust de zmeură sau fragi de munte, este studiată acum de cercetătorii de la Banca de Resurse Genetice și Vegetale din Buzău. Este rezistentă la temperaturi extreme și nu necesită foartă multă apă.
Costel Vânătoru, director BRGV Buzău: „Vorbim de o specie veche din lumea plantelor, un strămoș al tomatelor de cultură. Rezistă foarte bine la condițiile extreme de mediu, mai ales cu acest fenomen al schimbărilor climatice. Fructele sunt mici, la 20 de grame, au gust total diferit față de tomatele pe care noi le cunoaștem”.
După mai mulți ani de studiu, cercetătorii români au reușit să omologheze la noi și roșiile negre tip Kumato.
Până acum, aceste soiuri erau produse de o firmă din Elveția sub formă de semințe hibrid care nu puteau fi multiplicate. De anul acesta semințele produse la banca de resurse vegetale pot fi cultivate și de fermierii din țară.
Bianca Mușat, cercetător științific: „Cele negre sunt total diferite față de cele clasice, dar și față de cele sălbatice pentru că au această culoare negru indigo, cu capac, care depășește mai mult de jumătate din fruct. Are un gust și o aromă deosebite".
Un soi de tomate care s-a aclimatizat cu succes în țară este și roșia tigrată. Pe de altă parte, puteți face o pastă ca din roșii și din dovlecelul șarpe. Este folosit pe scară mare în Africa.
Geanina Negoșanu, cercetător științific: „Dovlecelul șarpe la maturitate se colorează în roșu. Cu un gust foarte asemănător al tomatelor, el se poate înlocui cu succes la prepararea bazelor de mâncăruri în locul tomatelor. Aroma este puternic de pâine caldă sau de tomate".
Cercetătorii din Buzău speră ca de anul viitor fermierii să cumpere noile soiuri pentru ca noi toți să le găsim apoi la piață.