Românii vor tot mai multă carne de vită, dar fermierii cresc tot mai puține vite. Ce ajunge în farfuriile noastre
Deși românii au prins gustul cărnii de vită, fermierii cresc tot mai puține vite. Mulți spun că este o afacere neprofitabilă, pentru că au costuri de producție mai mari decât prețul pe care-l pot obține pe marfă.
Clienții ar plăti mai mult, după cum arată un sondaj recent, însă doar pentru o carne de calitate.
Fripturile și burgerii de vită sunt, mai nou, printre mâncărurile preferate de români: 1 din 4 consumatori de carne consideră că vita e mai bună pentru sănătate, iar cei mai mulți sunt dispuși să dea cu până la 30% mai mult pentru o carne de calitate. La un restaurant fast-food din Pitești, de exemplu, un burger de vită costă peste 20 de lei.
Ovidia Babarogu, bucatăr: "Folosim carne proaspătă de vită black angus, cumpărăm de la un producător din România. Prețul este încă rezonabil"
Unii fermieri spun că nu-și pot acoperi costurile de producție, în condițiile în care nimeni nu le da mai mult pe carnea de vită.
Ionel Chirilă, fermier: "Prețul cerealelor este undeva la 1 leu/ kg, iar prețul cărnii.. ne situăm la 9-10 lei/kg, prețul pe care îl aveam acum 2-3 ani când cerealele erau undeva la 0,50 bani pe kg".
Până ajunge în magazin, prețul se triplează. În plus crescatorii români au mai mult vaci de lapte pe care le consideră mai profitabile. În această fermă din județul Brașov sunt 150 de vaci. Doar 5 sunt pentru carne.
Vasile Papuc, fermier: "Nu poți să pleci numai cu vită de carne, că nu ai banii suficienți, trebuie să scoți de undeva".
În ferme, cele mai multe vite sunt Bălțată românească și Holstein. Dar și dacă ar crește Angus, fermierilor tot le-ar fi aproape imposibil să concureze cu străinii cu tradiție, care livrează o carne marmorată, din rase special încrucișate.
De la un an la altul, efectivele de bovine au scăzut dramatic în România. Dacă în '89 erau aproximativ 7 milioane de capete, acum mai sunt doar 1 milion 8 sute de mii, potrivit Institutului Național de Statistică.
Ioan Gociman, Asociația Aberdeen Angus România: "Vorbim de nepromovarea produselor și producției din România, vorbim de practici comerciale neloiale, vorbim de marii retaileri care nu favorizează producția internă. Acum se importă foarte multă carne de vită din America de Sud care este la un preț mai mic sau din Polonia".
În farfuriile noastre ajunge, așadar, mai multă carne din import decât din producția locală.